«Διασύνδεση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Νοσοκομείων»

25.06.2023 / 10:00
ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΩΣΤΑΣ

*Του Κωνσταντίνου Ζησιμόπουλου

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί βασικό πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ότι αφορά τον ιδιωτικό, όσο και το δημόσιο τομέα, στον οποίο θα πρέπει να «επενδύσουμε», δίνοντας το βάρος στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη – ασθενούς με το σύστημα υγείας. Αποτελείται από τα ιδιωτικά ιατρεία, τα κέντρα υγείας, τις τοπικές μονάδες υγείας των αστικών κέντρων. Στις δομές αυτές πραγματοποιούνται εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς λόγους.

Παρά τις φιλότιμες και πολλές φορές υπεράνθρωπες προσπάθειες των λειτουργών της ΠΦΥ, παρατηρούνται συχνά δυσλειτουργίες οι οποίες οδηγούν εντέλει σε ταλαιπωρία τον πολίτη. Μεταξύ των αιτίων των δυσλειτουργιών είναι και η δυσχερής, αν όχι πλήρης έλλειψη διασύνδεσης της ΠΦΥ με τα Νοσοκομεία. Τελική κατάληξη της δυσχέρειας αυτής είναι η μαζική προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία ακόμη και για απλούς λόγους που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο ΠΦΥ.

Το Ε.Σ.Υ. ως σύλληψη ήταν πρωτοποριακό και αποτέλεσε ελπίδα για το σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού, ωστόσο δεν υπήρξε σαφής πρόβλεψη διασύνδεσης μεταξύ των διάφορων επιπέδων παροχής υπηρεσιών. Το ΕΣΥ χωρίς αναβάθμιση, με τη μορφή που είναι σήμερα είναι θνησιγενές.

Οι λύσεις είναι απλές:

• Η ισόρροπη ανάπτυξη & συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέσω πολιτικών σύμπραξης.

• Ο στοχευμένος κρατικός παρεμβατισμός για αποφυγή στρεβλώσεων και αθέμιτου ανταγωνισμού.

• Η διευρυμένη λειτουργία των Κ.Υ. αστικού τύπου

• Η στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό

• Η αναμόρφωση του ΕΣΥ και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας στα πλαίσια ενός αποκεντρωμένου συστήματος διοίκησης

 Η έναρξη λειτουργίας σε καθεστώς εφημερίας του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα της Πάτρας και τα Σαββατοκύριακα σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την κοινωνία μας. Οι δομές της πόλης μας διαθέτουν έμπειρο και αξιόλογο ιατρικό προσωπικό και άρτια εκπαιδευμένο νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό και μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες και να δώσουν «ανάσα» στα νοσοκομεία, τα οποία πιέζονται ασφυκτικά από τον φόρτο των περιστατικών που καταφθάνει στα ΤΕΠ. Φόρτος καθημερινός που λαμβάνει διαστάσεις ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Ανοίγει μια νέα σελίδα στον υγειονομικό χάρτη της περιοχής και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια για να κάνουμε ακόμα περισσότερα για τους πολίτες όχι μόνο της Πάτρας αλλά και ολόκληρης της Αχαΐας. Με υποστήριξη των δομών μας δημόσιων και ιδιωτικών. Με κίνητρα στους λειτουργούς υγείας. Με ενισχυμένες δράσεις που θα ωφελήσουν τον πολίτη. Με ενίσχυση της διασύνδεσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με τα Νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα