Του Ανδρέα Κολλιόπουλου
Ελάχιστες ήταν οι μέρες κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουλίου που οι μεγάλες αλυσίδες διανομέων και ντελίβερι τήρησαν την απόφαση του υπουργείου για την προστασία των εργαζομένων και σταμάτησαν την εκτέλεση των παραγγελιών.
Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλει στον «Ν» ο πρόεδρος του συνδικάτου διανομέων του νομού Αχαΐας, Νίκος Κουφαλάκος. Το διάστημα που σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου έπρεπε να σταματήσουν οι παραγγελίες για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από τον καύσωνα και τη συνεχόμενη έκθεση τους στον ήλιο ήταν από τις 12 έως τις 5 το απόγευμα.
«Μόνο για κάποιες ημέρες κατά τη διάρκεια του καύσωνα τηρήθηκε ο νόμος και σίγουρα όχι για όλες αυτές τις ώρες που ανέφερε η απόφαση» τονίζει ο κ. Κουφαλάκος. «Αυτό βέβαια είναι γνωστό και στο υπουργείο και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του και ας έκαναν ότι δεν γνωρίζουν όταν ένας συνάδελφος μας έφυγε από τη ζωή ύστερα από θερμοπληξία».
Σύμφωνα με τον κ. Κουφαλάκο και τις καταγγελίες που δέχτηκε το συνδικάτο δεν ήταν μόνο οι δύο μεγάλες αλυσίδες διανομέων που επί της ουσίας δεν τήρησαν τον νόμο. «Υπήρχαν αρκετοί εργοδότες που έστελναν τους διανομείς τους για τις παραγγελίες, αδιαφορώντας για τη ζέστη, τους κινδύνους και τον νόμο.
Όμως το πρόβλημα ήταν σίγουρα μεγαλύτερο για τους συναδέλφους που εργάζονται στις αλυσίδες διανομής, καθώς αυτοί ήταν εντελώς απροστάτευτοι από τον ήλιο και τη ζέστη, περιμένοντας να πάρουν τις παραγγελίες από τα μαγαζιά στους εξωτερικούς χώρους, εκεί που δεν υπάρχει καμία σκιά».
Το πρόβλημα με τον καύσωνα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο για τους διανομείς αφού, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, η ζέστη επανέρχεται από το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.
«Ανασφάλιστοι σε συνθήκες απαράδεκτες»
«Οι συνθήκες που εργάζονται οι διανομείς είναι απαράδεκτες και ως σύλλογος έχουμε θίξει το ζήτημα στους αρμοδίους πάμπολλες φορές, χωρίς ποτέ να γίνεται κάτι. Δουλεύουμε ανασφάλιστοι, στις βροχές, στο κρύο και στον καύσωνα, βάζοντας πολλές φορές τα δικά μας δίκυκλα και είμαστε κάθε φορά εκτεθειμένοι στην διάθεση του κάθε εργοδότη.
Αν το υπουργείο Εργασίας ήθελε να λύσει το πρόβλημα θα το είχε κάνει. Όμως δεν γίνονται έλεγχοι και έτσι έχει καθιερωθεί πλέον ένα καθεστώς αυθαιρεσίας που το πληρώνουν οι διανομείς.
Εμείς από την πλευρά μας καλούμε όλους τους διανομείς να οργανωθούμε, να γραφτούν στο σωματείο για να έχουν μια συνδικαλιστική φωνή και να μην σιωπούν στις αυθαιρεσίες του κάθε εργοδότη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή και να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας μας».