Παρασκευή, 17.09.2021, 9:59 πμ

Διαμαρτυρίες για τα ανταποδοτικά: Οι κάτοικοι της Πιτίτσας ζητούν από τον Δήμο της Πάτρας ενημέρωση για τα τέλη από τις ανεμογεννήτριες

28.06.2021 / 7:05
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
201907241038094849

Τα χρήματα που τις αναλογούν από τις ανεμογεννήτριες του δεύτερου αιολικού πάρκου του Παναχαϊκού ζητάει η κοινότητα  της Πιτίτσας από τον Δήμο της Πάτρας. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η χρήση των ανεμογεννητριών επιβάλει ένα ανταποδοτικό τέλος στην εταιρεία που τις διαχειρίζεται, το οποίο ανέρχεται στο 3% του κέρδους που έχει από το αιολικό πάρκο.

Το τέλος αυτό λειτουργεί ως κίνητρο για την κάθε περιοχή, έτσι ώστε να δεχθεί την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, αποκτώντας με την παραχώρηση αυτή μια αναπτυξιακή δυναμική. 

Η κατανομή του 3% των ανταποδοτικών 

Το ποσό προκρατείται από την εταιρεία και κατανέμεται ως εξής: Το 1% αφορά το οικιακό τιμολόγιο, τα σπίτια δηλαδή των κατοίκων της κοινότητας που έχει στην επικράτεια της ανεμογεννήτριες, το 1,7% έχει να κάνει με τον δήμο και το 0,3% πάει στο «πράσινο» ταμείο.

Από το 1,7% , πάντα βάση του νόμου, το 80% θα πρέπει να αποδίδεται σε έργα που αφορούν τις κοινότητες στα όρια των οποίων έχουν διαμορφωθεί τα αιολικά πάρκα.

Τα δύο αιολικά πάρκα στο Παναχαϊκό

Στον Παναχαϊκό έχουμε δύο αιολικά πάρκα. Το πρώτο αιολικό πάρκο αφορά τις κοινότητες, Άνω Καστριτσίου, Σελλά, Αργυρά και Πιτίτσα, ενώ ο αριθμός των ανεμογεννητριών που υπάρχουν σε αυτό, είναι στις 41.

Το δεύτερο αιολικό πάρκο έχει σχηματιστεί στα όρια των κοινοτήτων Πιτίτσα και διαφόρων ακόμα οικισμών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στον δήμο της Πάτρας και δύο από αυτά στον δήμο Αιγιαλείας (Δαμασκήνι και Σαλμενίκο). Οι ανεμογεννήτριες που περιλαμβάνονται στο δεύτερο αυτό πάρκο συνολικά είναι 16.

Το ύψος των τελών

Σύμφωνα με τις τοπικές κοινωνίες, η διαχειρίστρια εταιρεία αποδίδει στους δήμους τα νόμιμα ανταποδοτικά τέλη.

Το θέμα που έχει προκύψει και στο οποίο ζητάει απαντήσεις η κοινότητα της Πιτίτσας αφορά τα ανταποδοτικά τέλη που δίνει ο Δήμος στην κάθε κοινότητα και αν αυτά είναι με βάση το ποσοστό που ορίζει ο νόμος.

Το ποσό των ανταποδοτικών τελών που προκύπτει δεν είναι καθόλου αμελητέο για να μην δοθεί η ανάλογη βάση από την κάθε κοινότητα. Μόνο η πρόσφατη απόδοση του, από το πρώτο αιολικό πάρκο έφτασε, στο σύνολο της κοντά στο 1.000.000 ευρώ.

Ποσά που μπορεί να φέρουν έργα πνοής

Οπότε το ζήτημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Πιτίτσας, Γιάννη Αλεξόπουλο, είναι αρκετά σημαντικό και έχει να κάνει με τις υποδομές του κάθε χωριού που έχει στα όρια του τις ανεμογεννήτριες των δύο αιολικών πάρκων του Παναχαϊκού.

Κι αυτό γιατί, από τα χρήματα των ανταποδοτικών τελών θα μπορούσαν να γίνονταν έργα υποδομής στο καθένα από τα απομακρυσμένα αυτά χωριά.

«Όπως μας έχει ενημερώσει η δημοτική αρχή το ποσό των ανταποδοτικών τελών από το πρώτο αιολικό πάρκο δίνεται ισόποσα σε κάθε κοινότητα και όχι αναλογικά» τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος. «Αυτό είναι το μόνο που γνωρίζουμε» και συνεχίζει: «Από το δεύτερο αιολικό πάρκο δεν μας έχει αποδοθεί τίποτα για τη χρήση των ανεμογεννητριών από τον δήμο Πατρέων, παρόλο που γνωρίζουμε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία τα αποδίδει κανονικά».

Είναι μια κατάσταση που έχει ξεκινήσει από το 2010, όταν δηλαδή καταργήθηκαν οι καπποδιστριακοί δήμοι και η Πιτίτσα πέρασε από τον δήμο του Ρίου στον δήμο της Πάτρας. Από τότε της οφείλονται τα ανταποδοτικά τέλη του δεύτερου αιολικού πάρκου.

«Έχουμε προχωρήσει σε σχετικές ερωτήσεις, έχουμε καταθέσει αντίστοιχα έγγραφα στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, όμως δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από τον δήμο. Περιμένουμε τουλάχιστον να μας εξηγήσουν τον λόγο για αυτή τους την στάση » αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξόπουλος.

«Δεν μπορεί το ποσό των ανταποδοτικών τελών να μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα σε κοινότητες που η μία έχει έναν μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών και η άλλη ένα αρκετά μικρότερο. Θα πρέπει να υπάρχει μια αναλογία όπως γίνεται στην περίπτωση του οικιακού τιμολογίου» τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος.

«Όμως ακόμα και ισόποσα να μοιράζεται, εμείς πώς μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό, από την στιγμή που δεν γίνεται ένας απολογισμός από τον Δήμο; Ο νόμος ορίζει το 80% για τις κοινότητες και είναι αρκετά αυστηρός. Θέλουμε λοιπόν να γνωρίζουμε τί και πώς μας αποδίδεται από τα χρήματα αυτά που δικαιούμαστε».

Πέτρος Ψωμάς: «Πρέπει να δοθούν απαντήσεις»

Το «σπιράλ» έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα στο πλαίσιο της επισκέψεως που είχαν κάνει τα μέλη της δημοτικής παράταξης στην κοινότητα της Πιτίτσας.

Ο επικεφαλής της παράταξης Πέτρος Ψωμάς μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών, για το ζήτημα αναφέρει τα εξής: «Ενημερωθήκαμε για το θέμα στο πλαίσιο της επισκέψεως μας στην κοινότητα της Πιτίτσας και το αναδείξαμε θεωρώντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη όχι μόνο της συγκεκριμένης κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δώσει απαντήσεις η δημοτική αρχή για ποιο λόγο δεν αποδίδει τα όσα ορίζει ο νόμος, με την μορφή έργων, στην κάθε κοινότητα».

Ανδρέας Αντωνόπουλος: «Δεν αλλάξαμε κάτι…»

Από πλευρά της δημοτικής αρχής ο Ανδρέας Αντωνόπουλος τονίζει: «Όσα ίσχυαν για το θέμα πριν από το να αναλάβουμε, συνεχίζονται να εφαρμόζονται και τώρα.

 Δεν έχουμε αλλάξει κάτι ως προς την απόδοση των ανταποδοτικών τελών στην κάθε κοινότητα.  Ο δήμος δεν είναι υποχρεωμένος βάση του νόμου να δίνει χρήματα στις κοινότητες, είναι υποχρεωμένος να κάνει έργα.

Και έργα κάνουμε όχι μόνο στην Πιτίτσα, αλλά σε όλες τις κοινότητες του δήμου μας που έχουν στην επικράτεια τους ανεμογεννήτριες».

Κ.Α.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα