Διαμαντοπούλου για μη κρατικά πανεπιστήμια: Εμβληματική μεταρρύθμιση

28.02.2024 / 8:06
diamantopoulou-mi-kratika.jpg

Στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναφέρθηκε η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κάνοντας λόγο για μία «εμβληματική μεταρρύθμιση», που είναι «το τέλος ενός δόγματος, ενός μύθου».

Η Άννα Διαμαντοπούλου παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤNEWS και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

«Το πρώτο που θα ήθελα να παρατηρήσω είναι ότι είναι εμβληματική μεταρρύθμιση. (…) Είναι το τέλος ενός δόγματος, ενός μύθου γύρω από τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος ότι είναι κάτι φοβερό, για το οποίο πολεμούμε και δίνουμε μάχες και το παλεύουμε και τα λοιπά. Αυτό γίνεται πάνω από 25 χρόνια» είπε αρχικά η κυρία Διαμαντοπούλου.

Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «στη Βουλή, κατά τη δική μου ανάγνωση, έχουμε μια επί της ουσίας συναίνεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι ένα κόμμα με μία μακρά ιστορία διακυβέρνησης που γνωρίζει την πραγματικότητα. Η συναίνεση, στην ουσία, είναι σε δύο ζητήματα, το ένα είναι το συνταγματικό και το άλλο είναι η ουσία. Λέμε ναι ή όχι; Λέμε τέλος σε αυτή την απαγόρευση; Λέμε τέλος σε αυτό το δόγμα που κρατάει τη χώρα σε μία περίεργη ομηρία;».

«Η εμπορευματοποίηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή με τα κολέγια δεν έχει προηγούμενο. (…) Το θέμα είναι πώς θα ελέγξουμε και πώς θα βάλει η χώρα κανόνες, γιατί αυτά τα επιχειρήματα για εμπορευματοποίηση, όλη η επιχειρηματολογία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι μία επιχειρηματολογία του φόβου, δηλαδή απαγορεύουμε κάτι να γίνει γιατί φοβόμαστε ότι δεν μπορούμε να το ελέγξουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου.

«Τι φοβόμαστε λοιπόν; Το πρώτο είναι οι ανισότητες. Ότι κάποιοι πλούσιοι θα πάνε στα πανεπιστήμια αυτά, ενώ κάποιοι φτωχοί δεν θα πάνε. Νομίζω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από αυτό. Η σημερινή μέση οικογένεια, με τα χαμηλά εισοδήματα της χώρας, όταν θέλουν να κάνουν το παιδί τους γιατρό ή μηχανικό και δεν μπορούν να το κάνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, θα το στείλουν, αν έχουν πολλά λεφτά στην Αμερική, αν έχουν λιγότερα σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία ή ακόμη και η Κύπρος, που μπορεί κάποιος να σπουδάσει πιο οικονομικά. Άρα, είναι κάτι που συμβαίνει. Δεν θα λύσει το πρόβλημα, γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που είναι στο εξωτερικό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι «πρέπει να χτυπήσουμε σοβαρό καμπανάκι στους νόμους που έχει βγάλει κυβέρνηση για τα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί εγώ δεν βλέπω να υπάρχει αποτέλεσμα. Η γραφειοκρατικοποίηση του συστήματος έχει πιάσει ταβάνι και δεν βλέπουμε αποτελέσματα στην πράξη».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα