Δερμιτζάκης: Αναπόφευκτη η διασπορά με το click away και τις “αόρατες” παραβιάσεις του lockdown

13.12.2020 / 8:18
γκο 2

Αντίθετος στη λογική του ανοίγματος της αγοράς με click away δηλώνει στο newsit.gr ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Πρακτικά, είπε, το click away θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και θα οδηγήσει σε περισσότερες μεταδόσεις. Κι αυτό, μαζί με το lockdown που δεν το τηρούμε τόσο ευλαβικά, δεν είναι καλός συνδυασμός…

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης δεν έχει κρύψει την άποψη πως αφού η αγορά πρέπει να ανοίξει, αυτό θα έπρεπε να γίνει με τον… παραδοσιακό τρόπο. Και δεν κρύβει ότι το σύστημα click away, ένας μηχανισμός που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί και άρα δεν υπάρχουν οι υποδομές στα μαγαζιά (όπως πολλά POS, ή ασύρματα POS). Και δεν απέκλεισε να υπάρξει μετάδοση και άλλα όχι περαιτέρω μείωση στα κρούσματα.

Μιλώντας στο newsit.gr, ο Έλληνας καθηγητής εξέφρασε φόβους πως σε περιοχές που έχουν πολλά μαγαζιά, θα δημιουργηθούν ουρές και θα είναι δύσκολο να κρατηθούν οι αποστάσεις. «Θεωρώ λοιπόν πως παρόλη την καλή πρόθεση, δεν θα «βγεί». Κάτι ενδιάμεσο θα ήταν καλύτερη λύση» τόνισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, προτείνοντας να πηγαίνει ο κόσμος με ραντεβού στα μαγαζιά με ψώνια.

«Θα μπορούσε να πάει κάποιος με ραντεβού στα μαγαζιά. Ο πελάτης θα πηγαίνει κανονικά με μάσκα και αποστάσεις και θα μπορεί να ψωνίζει με πιο συμβατές συνθήκες», είπε σημειώνοντας πως αυτό «είναι και πιο εύκολα διαχειρίσιμο». Θεωρητικά, συνέχισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, «το click away θα μπορούσε να δουλέψει. Πρακτικά όμως τελικά θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και θα οδηγήσει σε περισσότερες μεταδόσεις».

Φοβάμαι οτιδήποτε κι αν ανοίξει, είναι επικίνδυνο», πρόσθεσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης. «Αν με ρωτάτε αν είναι ασφαλές να ανοίξουν τα μαγαζιά, η απάντηση είναι όχι. Θεωρώ ότι έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, με την αστάθεια των κρουσμάτων, ακόμα και με τη σχετική μείωση που υπάρχει με πάρα πολύ αργό ρυθμό, είναι τόσο ασταθής η κατάσταση που υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και μικρές αλλαγές να οδηγήσουν τελικά σε αύξηση πάρα σταθεροποίηση της μείωσης».

Εκτίμησε δε ότι «νομίζω είναι ρίσκο να κάνουμε κάτι παραπάνω από αυτό που ζούμε μέχρι τώρα». Ο Μανώλης Δερμιτζάκης έκρινε ότι στην πρώτη καραντίνα τα μέτρα ήταν πιο αυστηρά και τυπικά, ο κόσμος είχε φοβηθεί και ήθελε να προστατευθεί ενώ τώρα «υπάρχει μία πιο γενική αμφισβήτηση, μία κούραση μία πιο χαλαρή αντίληψη των πραγμάτων».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα