Δένδιας: Με τον Τσαβούσογλου μιλούσαμε σε κρίσιμες στιγμές, χωρίς να δημοσιοποιηθεί το παραμικρό

24.07.2023 / 8:31
dendias_tsasouvoglou

«Συνάντηση γνωριμίας» χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας τη συζήτηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

«Η συνάντηση με τον κ. Γκιουλέρ αποτέλεσε μία συνάντηση γνωριμίας και όχι μια συνάντηση έστω και γενικής συζήτησης επί συγκεκριμένων θεμάτων ή επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επιθυμώ να δημιουργήσω μία ειλικρινή σχέση με τον ομόλογό μου, ακόμη κι αν χρειαστεί να διαφωνήσουμε» δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ειλικρινής προσωπική σχέση παίζει σημαντικό ρόλο όταν υπάρχουν προβλήματα. «Με τον κ. Τσαβούσογλου συνομιλούσαμε σε κρίσιμες στιγμές, χωρίς να δημοσιοποιηθεί το παραμικρό», αποκάλυψε.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για βελτίωση επί του πεδίου, ωστόσο, επισήμανε ότι «δεν πρέπει να προτρέχουμε για το τι θα συμβεί σε βάθος χρόνου ούτε παραβλέπουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία της τουρκικής πολιτικής, τα οποία εν δυνάμει μπορούν να προκαλέσουν ένταση. Στην κατεύθυνση της διατήρησης ενός γενικά καλού κλίματος πάντως μπορούν να συμβάλλουν σε ένα βαθμό, όχι βέβαια κυρίαρχο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Νέα προσέγγιση στα Μ.Ο.Ε. δεν απαιτείται. Είναι συγκεκριμένα και με συγκεκριμένο, περιορισμένο σκοπό και δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με τις διερευνητικές συνομιλίες».

Ερωτηθείς για την απόκτηση νέων F-16 από την Τουρκία, ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι «η συνοχή του ΝΑΤΟ και η μη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των συμμάχων, θα έλεγα ότι εμπίπτει στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός μας έχει σαφή αμυντικό προσανατολισμό και έχουμε τη δυνατότητα να τον αναπροσαρμόσουμε εφόσον διαπιστωθεί ότι η ισορροπία ισχύος στην ευρύτερη περιοχή τείνει να διαταραχθεί».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα