Δεν προχωράει ο εμβολιασμός στο Πανεπιστήμιο Πατρών – Τι λένε οι φοιτητές

02.11.2021 / 22:06
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
pane

Της Ελένης Μασσαρά

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, τα Πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και της Πάτρας λειτουργούν με, δια ζώσης, μαθήματα, ωστόσο επικρατεί έντονη ανησυχία καθώς οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν ικανοποιητικά, κάτι που «απειλεί» την ομαλή λειτουργία της κοινότητας.

Χρ. Μπούρας: «Δεν πρέπει να ξανακλείσει το Πανεπιστήμιο»

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα, «γίνονται προσπάθειες και ενέργειες για την προσέγγιση των φοιτητών και των εργαζομένων για να εμβολιαστούν, ωστόσο οι αιτήσεις είναι πολύ λίγες.  Φτιάξαμε, ως Πανεπιστήμιο, χώρους και καλέσαμε όσους φοιτητές, εργαζομένους και εκπαιδευτικούς, είναι ανεμβολίαστοι, να έρθουν και να κάνουν το εμβόλιο, ωστόσο ο αριθμός των αιτήσεων είναι μονοψήφιος».

«Το Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να ξανακλείσει για πολλούς λόγους» τονίζει ο κ. Μπούρας και δηλώνει ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών φτάνει το 70%. Ποσοστό που θα πρέπει να αυξηθεί και να φτάσει στο 80 με 85% προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Παρ’ όλα αυτά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών διατηρεί την αισιοδοξία του και αναφέρει πώς «η νέα χρονιά ξεκίνησε και θα πάει καλά και στο μέλλον».

Αντιδράσεις για τον εμβολιασμό

Μερίδα φοιτητών αντιδρά απέναντι στον εμβολιασμό και έχει επιλέξει να προσέρχεται στα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών με rapid test ή PCR και την οικονομική επιβάρυνση να βαραίνει την τσέπη την δική τους και των οικογενειών τους. Ο «Ν» συνομίλησε με φοιτητές που δηλώνουν κατηγορηματικά πως δεν θα εμβολιαστούν, αλλά και με κάποιους που είπαν «ναι» στο εμβόλιο.

Άννα-Μαρία Μ. – Φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών

Παρότι δεν ήμουν αρνητική στο να το κάνω, όλα αυτά τα επιτακτικά μέτρα και που μας ξεχωρίζουν σε εμβολιασμένους και μη, από αντίδραση και μόνο δεν θέλω να εμβολιαστώ. Δεν ξέρω τι θα κάνω. Δεν θα άφηνα τη σχολή που μόχθησα για να πετύχω. Θα έκανα το εμβόλιο σε ακραία περίπτωση. Ωστόσο θα κάνω ότι μπορώ για το αποφύγω.

Βασιλική Γ.- Φοιτήτρια Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας

Είμαι κατά του «υποχρεωτικού» εμβολιασμού. Κανείς δεν μπορεί να με αναγκάσει να κάνω ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί. Είναι αντισυνταγματικό και καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα τεστ αποτελούν μια μέση λύση, ωστόσο η οικονομική επιβάρυνση, είναι μεγάλη.

Νίκος Κ. – Φοιτητής Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας

Η απόφαση αυτή διευκολύνει την λειτουργία των Πανεπιστημίων, ωστόσο υπάρχει μια λάθος προσέγγιση στο να πειστούν τους φοιτητές. Σαν εμβολιασμένος, δεν έχω την οικονομική επιβάρυνση των τεστ. Είναι αναγκαίο να πείσουμε τους νέους να εμβολιαστούν χωρίς την «υποχρεωτικότητα». Πρέπει να χτίσουμε  μαζική ανοσία. Ο εμβολιασμός είναι μια λύση. Δεν απαιτείται να νοσήσουμε όλοι και να «φρακάρει» το σύστημα υγείας, που  είναι ήδη επιβαρυμένο.

Μαρία Γ. –  Φοιτήτρια  Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Το  ήδη κατεστραμμένο σύστημα παιδείας που έχει η χώρα μας ακολουθεί μια πρακτική αντισυνταγματική στην «υποχρέωση» του εμβολιασμού. Ο τρόπος δε, είναι λαθεμένος και επιβλητικός. Πως γίνεται οι νέοι να μην αντιδράσουν; Αποτελεί απειλή να χάσει κάποιος τη Σχολή του και αυτού του είδους η υποχρέωση γίνεται με την πλάγια οδό και μάλιστα με την οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών. Τάσσομαι υπέρ της υγείας αλλά όχι με τον εξαναγκασμό ενός εμβολιασμού.

Ελεάννα Κ. – Φοιτήτρια Φυσικών Επιστημών

Έχω επιλέξει να μην κάνω το εμβόλιο, τουλάχιστον όσο αυτό γίνεται. Η οικονομική επιβάρυνση με τα δύο τεστ είναι μεγάλη. Στην ακραία περίπτωση της «υποχρεωτικότητας» μου πέρασε η σκέψη να αφήσω τη Σχολή μου ή να προβώ σε  μια παύση σπουδών. Ο διχασμός που ήδη υπάρχει ανάμεσα σε φοιτητές και καθηγητές αντίστοιχα,  δεν αρμόζει σε μια πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ηλίας Κ. – Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών

Η απόφαση περί υποχρεωτικότητας του εμβολίου με βρίσκει αντίθετο. Έχω εμβολιαστεί πλήρως και φρονώ πως όπως και τα προηγούμενα εμβόλια που έπρεπε να κάνουμε, ήταν για το καλό μας. Ναι στο εμβόλιο για την προστασία όλων μας, όμως  με μια πιο σωστή προσέγγιση στους νέους. Να καταστεί σαφές πως το σημαντικότερο είναι η δημόσια υγεία και μόνο.

Μάγδα Ε. – Φοιτήτρια Γερμανικής Φιλολογίας

Δεν θα κάνω το εμβόλιο και είμαι αντίθετη στην «υποχρεωτικότητά» του. Δεν μπορώ να εμπιστευτώ ένα εμβόλιο που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και δεν θα με αναγκάσει κανένας να κάνω κάτι που  δεν θέλω. Η οικονομική επιβάρυνση μπορεί να μην είναι ευχάριστη, όμως είναι η μόνη διέξοδος στο να συνεχίσω τις σπουδές μου.

Χρήστος Ζ. – Φοιτητής  Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας

Είναι  αντισυνταγματική και ενάντια στην ελευθερία της ανθρώπινης φύσης η «υποχρεωτικότητα» του εμβολίου. Δεν θα το κάνω και θα κάνω τα πάντα προκειμένου να το αποφύγω.  Δεν θα προχωρήσω σε καμία ενέργεια που δεν εγγυάται την υγεία μου απόλυτα.

(απο την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα