Δεν έδωσαν εντολή στο ναυαγοσωστικό Aigaion Pelagos να σώσει τους πρόσφυγες στο αλιευτικό

16.06.2023 / 20:43
ka 4

Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τις δραματικές ώρες του ναυαγίου ανοικτά της Πύλου και πώς θα μπορούσαν να έχουν σωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι, έρχονται στο φως.

Μετά την επιβεβαίωση αυτοπτών μαρτύρων πάνω στο σαπιοκάραβο που μετατράπηκε σε φέρετρο, ότι το Λιμενικό τους είχε προσεγγίσει και μάλιστα του πέταξε και σχοινί, ενώ στην αρχή διέψευδαν οποιαδήποτε προσέγγιση, νέα στοιχεία καταδεικνύουν τα λάθη που έγιναν εκείνη τη νύχτα.

Λάθη, παραλείψεις ή παντελής έλλειψη βούλησης για να ενεργοποιηθεί ένα σχέδιο διάσωσης το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει ή τουλάχιστον να περιορίσει το μέγεθος της τραγωδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο λιμάνι του Γυθείου βρισκόταν ένα υπερσύγχρονο ναυαγοσωστικό σκάφος 90 μέτρων, το Aigaion Pelagos, το οποίο θα μπορούσε να κληθεί για να συνδράμει στη διάσωση των προσφύγων που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο, προτού αυτό «μπατάρει», αρχίσει να βάζει νερά και να βουλιάζει παρασύροντας εκατοντάδες στο θάνατο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις επίσημες ανακοινώσεις των λιμενικών αρχών, η ενημέρωση του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε για το αλιευτικό στις 11 το πρωί της Τρίτης.

Η πληροφορία ακτιβίστριας που ενημέρωσε και τις ιταλικές αρχές επιβεβαιώθηκε και στις 13.50 απογειώθηκε ελικόπτερο από τη Μυτιλήνη προκειμένου να προσεγγίσει το σημείο που βρισκόταν το πλοίο.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Frontex είχε ενημερωθεί για το δρομολόγιο του θανάτου περίπου στις 12.47 ώρα Ελλάδος και αμέσως έδωσε σχετικές πληροφορίες σε Ελλάδα και Ιταλία.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί το Λιμενικό δεν πρόσφερε βοήθεια όλες αυτές τις ώρες. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι ήταν σε επικοινωνία με τον καπετάνιο του αλιευτικού και αυτός τους έλεγε ότι δεν θέλει συνδρομή κι ότι θα πάει στην Ιταλία.

Ετσι οι λιμενικοί απλώς παρακολουθούσαν διακριτικά την πορεία του σκάφους χωρίς να παρεμβαίνουν, αν κι έβλεπαν ότι λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που ήταν πάνω θα μπορούσε να κινδυνεύσει. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε προσέγγιση του πλοίου από το Λιμενικό, έριξαν μάλιστα και σχοινί.

Όμως, αφού όλες αυτές τις ώρες η παρακολούθηση του σκάφους γινόταν διακριτικά, παρά το γεγονός ότι είχε επιβεβαιωθεί πως είχε εκατοντάδες άτομα πάνω, γιατί κανείς δεν ειδοποίησε το υπερσύγχρονο ναυαγοσωστικό Aigaion Pelagos; Αφού το ελικόπτερο έφτασε στο δουλεμπορικό γύρω στις 3 το μεσημέρι και διαπίστωσε την κατάσταση, γιατί κανείς δεν ειδοποίησε το ναυαγοσωστικό;

in.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα