Δεκάδες οικογένειες της Πάτρας αντιμέτωπες με τις διακοπές ρεύματος- Eλάχιστες μπορούν να αιτηθούν προστασία με βάση τον απίστευτο νόμο

20.12.2020 / 21:26
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΤΡΑ

Δεκάδες οικογένειες στην Πάτρα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της διακοπής ρεύματος στα νοικοκυριά τους εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στη ΔΕΗ ή στις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος.

Το πρόβλημα αυτό εξαπλώθηκε και έγινε ακόμα μεγαλύτερο από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία αυξάνοντας τους ανέργους και τις κλειστές επιχειρήσεις.

Το κράτος,  μέσω του αρμόδιου υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος προχώρησε στην υλοποίηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης κατά το διάστημα του πρώτου κύματος της πανδημίας, προκειμένου να θεσπίσει ένα πλαίσιο προστασίας, αναγνωρίζοντας ότι εξαιτίας αυτής της πρωτόγνωρης  κατάστασης θα υπήρχαν εκατοντάδες νοικοκυριά που με μαθηματική ακρίβεια θα έμεναν χωρίς ρεύμα.

Δεν έπεσε έξω. Η ΚΥΑ αυτή είναι μια ρύθμιση εν είδη ειδικού βοηθήματος που αναφέρεται σε επανασυνδέσεις  παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο.

Όμως πίσω από κάθε κρατική προστασία υπάρχουν συνήθως δεκάδες παραθυράκια και κανόνες που ουσιαστικά την ακυρώνουν. Κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα και στην περίπτωση αυτή.

Στην Πάτρα, η τριμελής επιτροπή που λαμβάνει τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων στους οποίους έχει ήδη αποσυνδεθεί το ρεύμα και ζητούν την επανασύνδεση τους, αντιμετωπίζει στην πράξη όλα τα εμπόδια που υπάρχουν.

Η επιτροπή αυτή αποτελείται από την αρμόδιο αντιδήμαρχο Υγείας και Πρόνοιας , Βιβίαν Σαμούρη (που εκπροσωπεί τον Δήμο), από έναν εκπρόσωπο της ΔΕΔΗΕ και τον εκπρόσωπο του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος.

Η δημοτική αρχή έχει σκύψει με ενδιαφέρον  πάνω από αυτό το ευαίσθητο θέμα γνωρίζοντας ότι αρκετές από τις οικογένειες που είτε απειλούνται να μείνουν χωρίς ρεύμα, είτε ήδη ζουν μέσα στο σκοτάδι, έχουν μικρά παιδιά, αλλά και άρρωστους ηλικιωμένους ανθρώπους ως μέλη τους.

«Δεν έχω σταματήσει να δέχομαι επισκέψεις»

Το γραφείο της κ.  Σαμούρη ως εκπρόσωπου του Δήμου  δεν έχει σταματήσει να δέχεται επισκέψεις όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας από ενδιαφερόμενους που ζητούν να μάθουν λεπτομέρειες για το πως θα κατορθώσουν να μπορέσουν να κρατήσουν το φως και τη θέρμανση στα νοικοκυριά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενδιαφερόμενοι στους οποίους ήδη έχει κοπεί το ρεύμα και ζητούν επανασύνδεση, ξεπερνούν τους 250. Ωστόσο- και αυτό είναι χαρακτηριστικό των εμποδίων που υπάρχουν από το ίδιο το κράτος, βάση των όρων και των προϋποθέσεων που θέτει, είναι ότι από αυτούς τους 250 έχουν υποβληθεί μόλις 31 αιτήσεις συνολικά όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, έχουν εξεταστεί οι 29 και από αυτές έχουν εγκριθεί μόλις οι 4, εκ των οποίων στη μια, αν και έχει περάσει αρκετό διάστημα,  ακόμα δεν έχει επανασυνδεθεί το ρεύμα,  παρά την έγκριση.

Οι υπόλοιποι προφανώς διαβάζοντας τους όρους και τα κριτήρια υπαγωγής (περιουσιακά και εισοδηματικά) δεν μπήκαν καν στο κόπο για να κάνουν την αίτηση.

Η αδιανόητη προϋπόθεση

Η πιο βασική  και αδιανόητη προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας ενδιαφερόμενος σε αυτή την ρύθμιση είναι ότι  θα πρέπει να του έχει διακοπεί το ρεύμα έως τις 30 Απριλίου.

Μόλις δηλαδή στον πρώτο 1,5 μήνα από την στιγμή που εμφανίστηκε η πανδημία. Αν ένα νοικοκυριό έμεινε χωρίς ρεύμα τους επόμενους μήνες που ακολούθησαν τότε πολύ απλά μένει εκτός και προσπαθεί να βρει άλλους τρόπους για να  πετύχει την επανασύνδεση.

Έτσι, ακόμα και αν τα νοικοκυριά αυτά  συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες δεν μπορούν να κάνουν καν την αίτηση. Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς μιλάμε για υποκρισία και κοροϊδία από πλευράς του κράτους αφού δείχνει το ευαίσθητο και κοινωνικό του πρόσωπο μόνο στην θεωρία, ακυρώνοντας το στην πράξη.

Σε συνεχή επαφή με τη ΔΕΗ, αλλά όχι με τους παρόχους

Ωστόσο, η δημοτική αρχή δεν έχει μείνει όλο αυτό το διάστημα με σταυρωμένα χέρια. Η κ. Σαμούρη τρέχει όλα τα ζητήματα που έρχονται στο γραφείο της, πιέζει καταστάσεις και είναι σε καθημερινή επαφή με την ΔΕΗ και τα επιτελικά της στελέχη για να πετύχει διακανονισμούς των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών και τις επανασυνδέσεις τους.

«Με την ΔΕΗ και τον κ. Καπερώνη έχουμε μια άμεση και συνεχή συνεργασία. Αντίθετα με τους υπεύθυνους των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ρεύματος δεν υπάρχει καμία επικοινωνία. Ψάχνουμε να τους βρούμε και δεν ανταποκρίνονται» σημειώνει η κ. Σαμούρη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη δεύτερη καραντίνα, το διάστημα δηλαδή στο οποίο βρισκόμαστε, το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί καν στο όλο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΔΕΗ και των διακοπών ρεύματος.

Ουσιαστικά το… δήθεν καθεστώς προστασίας που ήθελε να εφαρμόσει το κράτος στην πρώτη καραντίνα, στην δεύτερη, δεν υπάρχει ούτε καν για τα προσχήματα.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε κόβονται ρεύματα σε νοικοκυριά. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό εν όψει των γιορτινών ημερών που έρχονται και τι προεκτάσεις κοινωνικές έχει το όλο ζήτημα» λέει η κ. Σαμούρη.

«Την ίδια ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση ζητάει ή ακριβέστερα απαιτεί δια μέσου τσουχτερών προστίμων, οι πολίτες να μείνουν σπίτι, τηρώντας τα μέτρα του δεύτερου lockdown, η ΔΕΗ θα τους αφήσει στα σκοτάδια.

Απαιτούμε να σταματήσει τώρα κάθε απειλή διακοπής και επανασύνδεση όλων όσων έχουν διακοπεί.

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα και την προσπάθεια της επανασύνδεσης των κομμένων ρευμάτων των λαϊκών οικογενειών, εξαντλώντας κάθε περιθώριο και δυνατότητα που μας δίνεται».

Κ.Α.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα