Δεκάδες κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στο κέντρο της Αθήνας και τα Βόρεια Προάστια

20.02.2021 / 8:43
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
φα 3

Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος, το οποίο με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται να καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε 32 Περιφερειακές Ενότητες. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα η επικράτησή του εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω στο 40%.

Στην Αττική έχουν επιβεβαιωθεί 477 περιστατικά συνολικά, εκ των οποίων τα 187 στο κέντρο της Αθήνας και ακόμη 121 στα Βόρεια Προάστια.

Τα περισσότερα κρούσματα είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, κάτι που φανερώνει σαφώς ότι “υπάρχει διασπορά στην κοινότητα”, όπως επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες, τους οποίους απασχολεί πολύ η διασπορά του στελέχους στην πολυπληθή Αττική.

Ο βρετανικός ιός δίνει μια ήπια αύξηση της μεταδοτικότητας για περίπου 15%-20% οριζόντια, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ανιχνεύεται ιδιαίτερα όταν παρατηρούνται μεγάλες συρροές, σημείωσαν οι ειδικοί. “Αναμένουμε ότι, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το στέλεχος δυνητικά θα επικρατήσει”, πρόσθεσε η κα. Παπαευαγγέλου.

Υπάρχουν μάλιστα, σύμφωνα με τον Καθηγητή Μαγιορκίνη, κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη παθογένεια. “Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι μελέτες που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συγκεχυμένες, οπότε περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο”, πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες τόνισαν τη σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού και παρέπεμψαν σε μελέτες που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με τα εμβόλια που έχουμε σήμερα στη χώρα προστατεύει από τη λοίμωξη από το βρετανικό στέλεχος.

«Οι μάσκες είναι το όπλο μας απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη»

Η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλους τους εργασιακούς χώρους και η καθολική χρήση της μάσκας είναι τα σημαντικότερα όπλα μας απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισαν οι επιστήμονες.

Πλήθος πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων, σύμφωνα με την Καθηγήτρια, δείχνουν ότι η χρήση της μάσκας στην κοινότητα είναι η πιο αποτελεσματική μη φαρμακευτική παρέμβαση για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού.

“Δεδομένου ότι τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς που νόσησαν, κόλλησαν από άτομα που είχαν λίγα ή καθόλου συμπτώματα, η καθολική χρήση μάσκας κρίνεται το σημαντικότερο μέτρο για το σύνολο του πληθυσμού. Όσο περισσότερο είναι το ποσοστό της χρήσης της μάσκας από όλους μας, ανεξάρτητα με το αν έχουμε εμβολιαστεί ή όχι τονίζω, τόσο μεγαλύτερο είναι και το όφελος για όλη την κοινωνία”, κατέληξε.

iatropedia

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα