Δείτε πότε ανοίγει η πλατφόρμα ρου power pass-Από 18 έως 600 ευρώ η επιδότηση

29.05.2022 / 12:15
ËÏÃÁÑÉÁÓÌÏÓ ÄÅÇ

Στα μέσα Ιουνίου (πιθανότατα 14 ή 15 του μήνα σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη) θα ανοίξει η πλατφόρμα Power Pass προκειμένου οι φορολογούμενοι να υποβάλουν αιτήσεις τους και να αποζημιωθούν για τις υπέρμετρες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και τα τέλη Μαΐου.

Η ενίσχυση, όπως ξεκαθαρίζει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, παρέχεται σε φορολογούμενους με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα το 2020 – μετά την αφαίρεση φόρων – έως 45.000 ευρώ, που σημαίνει ότι αυξάνονται σημαντικά οι δικαιούχοι που μπορεί να αποζημιωθούν από το κράτος με ποσά από 18 έως 600 ευρώ.

Η κοινή υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο της επιστροφής των αυξημένων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αμέσως μετά θα τρέξουν οι διαδικασίες για να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα power pass η οποία θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για διάστημα 15 ημερών. Αμέσως μετά θα κλείσει, για να ξεκινήσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των στοιχείων των αιτήσεων ώστε εντός του Ιουλίου οι δικαιούχοι να δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους τα ποσά της αποζημίωσης.

Τί έχει προβλεφθεί για την μισθωμένη κατοικία

Στην πλατφόρμα θα υπάρχουν δύο επιλογές που θα καλούνται να συμπληρώσουν οι δικαιούχοι, καθώς η ενίσχυση αφορά την κατανάλωση κύριας κατοικίας, καθώς και μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών που σπουδάζουν.

Στη δεύτερη περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη να υποβάλουν φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2021 πριν από την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, υποβάλλοντας στην πλατφόρμα τη σχετική αίτηση για κάθε μήνα χωριστά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

Νοικοκυριά με κοινό ρολόι

Στην περίπτωση που σε μία διπλοκατοικία υπάρχει κοινό ρολόι η επιδότηση θα δοθεί στον δικαιούχο που το ΑΦΜ εμφανίζεται στον λογαριασμό ρεύματος. Σε περίπτωση που το ΑΦΜ που αναγράφεται στον λογαριασμό δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους, τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται.

Φορολογική δήλωση

Από την επιδότηση αποκλείονται όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2020 ενώ είχαν τη σχετική υποχρέωση έως την 1η Μαΐου φέτος.

Αν ο υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2021. Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022.

Το ποσό της ενίσχυσης

Το ποσό της ενίσχυσης θα ανέλθει στο 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί κατά την περίοδο αναφοράς, ήτοι από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022, υπολογιζόμενης ως του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση, από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής κάθε λογαριασμού ρεύματος των ποσών της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί από το κράτος μέσω του «Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης» και που έχει χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού.

Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου και τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα, και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού-προνοιακού χαρακτήρα.

Η διαδικασία

Ο δικαιούχος, αφού αυθεντικοποιηθεί, εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται πίστωση του ποσού στον λογαριασμό.

Στην ίδια πλατφόρμα θα διαβιβάσουν τα στοιχεία των καταναλώσεων ηλεκτρικού ρεύματος όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και οι διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας. Για όσους άλλαξαν κατοικία θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.

Η πίστωση της επιδότησης θα γίνει απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο τραπεζικό IBAN που θα δηλωθεί στη σχετική φόρμα.

Σπεύδουν για ανεμιστήρες

Στο μεταξύ,με τις ζέστες να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, πριν καν μπει ο Ιούνιος, αρκετοί είναι οι πολίτες που έσπευσαν να προμηθευτούν ανεμιστήρες για να δροσίζονται, αφού οι εξωφρενικοί – σε ορισμένες περιπτώσεις – λογαριασμοί ρεύματος  έγιναν εφιάλτης για πολλές οικογένειες που αδυνατούν να τους πληρώσουν. Έτσι… ξεχνούν για το φετινό καλοκαίρι το κλιματιστικό και στράφηκαν στους ανεμιστήρες που αποτελούν μια πιο οικονομική λύση. Βέβαια, αρκετοί ήταν οι καταναλωτές, που εντόπισαν αυξήσεις και στις τιμές των ανεμιστήρων, – σε ορισμένες περιπτώσεις η τιμή έχει διπλασιαστεί, ωστόσο σίγουρα παραμένει μια πιο συμφέρουσα, για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, λύση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα