ΔΕΙΤΕ πώς το lockdown απέτρεψαν 800 θανάτους λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

26.01.2022 / 15:22
αιθαλομιχλη1

Η καλύτερη ποιότητα του αέρα, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ίσως έσωσε από τον θάνατο πάνω από 800 ανθρώπους, αφού μειώθηκε η θανατηφόρα ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία για την Κλιματική Αλλαγή (CAMS) του προγράμματος της ΕΕ Copernicus, η μελέτη, η οποία αξιολογήθηκε από ομοτίμους, έδειξε ότι το κλείσιμο σχολείων, οι πολιτικές παραμονής στο σπίτι και η ακύρωση εκδηλώσεων είχαν τον ισχυρότερο αντίκτυπο στα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2), ενός επιβλαβούς αερίου που παράγεται σε μεγάλο βαθμό από τα οχήματα και επηρεάζει τον αέρα, απέτρεψε πάνω από 800 θανάτους.

Συγκρίνοντας την έκθεση του κόσμου στην ατμοσφαιρική ρύπανση μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου του 2020 σε 47 μεγάλες πόλεις, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού προστάτευσαν τους ανθρώπους από τη θανατηφόρα ρύπανση. Από την άλλη, οι περιορισμοί στα εσωτερικά και διεθνή ταξίδια έδειξαν αντιθέτως να έχουν μικρό αντίκτυπο στην τοπική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μειώθηκε το διοξείδιο του αζώτου

Το διοξείδιο του αζώτου συνδέεται με κάποιες αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA), ευθύνεται για 50.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ ετησίως.

Η μελέτη έδειξε ότι πόλεις στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία είδαν τα επίπεδα του NO2 να πέφτουν μεταξύ 50% και 60% στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι συντάκτες της έκθεσης στήριξαν τον υπολογισμό τους για τους θανάτους που αποφεύχθηκαν στις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στις συγκεντρώσεις ρύπων σε ημερήσια βάση, όπως και στην έκθεση σε αυτούς, σύμφωνα με την CAMS.

Το Παρίσι, το Λονδίνο, η Βαρκελώνη και το Μιλάνο βρίσκονται μεταξύ των πόλεων στις οποίες αποφεύχθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι λόγω των κυβερνητικών περιορισμών.

Βελτιώθηκε η ποιότητα του αέρα

«Η αποτελεσματικότητα ορισμένων μέτρων φαίνεται καθαρά», δήλωσε ο διευθυντής της CAMS Βενσάν-Ανρί Πεκ, χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα αυτά «εξαιρετικά σημαντικά».

Ο καθηγητής Αντόνιο Γκασπαρίνι της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM), η οποία συνεργάστηκε στην έρευνα, πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό καλύτερων πολιτικών για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Αυτό το ‘φυσικό πείραμα’ μας έδωσε μια γεύση για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα με δραστικά μέτρα δημόσιας υγείας που θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν υπό κανονικές συνθήκες», σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος υπολόγιζε τον Δεκέμβριο ότι η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια προκάλεσε περίπου 307.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ τη χρονιά πριν από την πανδημία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα