ΔΕΗ: Αντλεί κεφάλαια πάνω από 1 δισ. – Εντυπωσιακό το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών

19.10.2021 / 7:40
deh2-2048x1406

Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς επενδυτές για την συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με τον αριθμό τους να υπερβαίνει τους 50. Σήμερα (19.10.2021) πραγματοποιείται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Επιχείρησης, η οποία και θα ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη της πορεία της μετοχής η ΔΕΗ μπορεί να αντλήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ, έναντι 750 εκατ. που ήταν η αρχική πρόταση. Αν αυτό συμβεί, τότε με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ θα είναι πάνω από 3 δισ. ευρώ, έναντι 2,1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Και όλα αυτά 2 χρόνια και λίγους μήνες μετά, αφού η επιχείρηση είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού με την χρεοκοπία να ήταν τότε ορατή και την κεφαλαιοποίησή της να έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 300 εκατ. Και αν όλα πάνε καλά σε λιγότερο από 15 ημέρες η κεφαλαιοποίησή της θα έχει 10πλασιαστεί.  

Ταυτόχρονα, η σημερινή συνέλευση είναι η αρχή για τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στην επιχείρηση στο 34% από 51% που κατέχει σήμερα.

Το μέχρι σήμερα εκφρασμένο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, δείχνει όχι απλά να είναι ισχυρό, αλλά να ξεπερνάει και τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες. Το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν, καθώς βέβαια και την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, θα καθορισθούν από τη διοίκηση της επιχείρησης στη βάση της ζήτησης

Η διάθεση των νέων μετοχών θα γίνει μέσω συνδυασμένης προσφοράς, δηλαδή δημόσιας προσφοράς για τους Έλληνες μετόχους και ιδιωτικής τοποθέτησης για τους διεθνείς επενδυτές. Όσον αφορά τους υφιστάμενους μετόχους, θα εφαρμοσθεί μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής, τουλάχιστον ίσης με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο.

Με βάση τον σχεδιασμό, μετά το αναμενόμενο «πράσινο φως» της αυριανής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, το άνοιγμα του του Βιβλίου Προσφορών τοποθετείται προς το τέλος του μήνα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του book building και να ακολουθήσει στη συνέχεια η τιμολόγηση των νέων μετοχών. Η έναρξη διαπραγμάτευσής τους εκτιμάται στις αρχές Νοεμβρίου, έπειτα από την έγκριση από το Δ.Σ. της τελικής τιμής και της κατανομής των νέων μετοχών στους συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με πηγές από την αγορά μεταξύ των θεσμικών επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου είναι, CVC Capital, η Blackrock, η EBRD, Fidelity, Apollo, Carmignac, Twenty Four AM, Bluecrest και Pictet,  Bell Rock Capital, Allianz Global Investors, Sephora Investment Advisors, Waterwill Capital Management, Cleargate Capital, Zenon Investments.

Χθες η μετοχή έκλεισε στα 9,15 ευρώ, ενώ να σημειωθεί ότι την ημέρα που ανακοινώθηκε η αύξηση είχε υποχωρήσει οριακά έστω και κάτω από τα 8 ευρώ ανά μετοχή.

Στην σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση, οι μέτοχοι θα κληθούν επίσης να εγκρίνουν την παραχώρηση του μειοψηφικού μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ στο αυστραλιανό fund, το οποίο επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό με προσφορά «μαμούθ» 2,116 δισ. ευρώ.

Το επενδυτικό πλάνο

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου της Εταιρείας και θα της επιτρέψει να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026. Οι επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ θα φέρουν λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.

Η εταιρεία θα διερευνήσει επιπρόσθετες ευκαιρίες σε νέες δραστηριότητες, στους τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές αναξιοποίητες προοπτικές στην ελληνική αγορά, όπως στην ηλεκτροκίνηση και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Επέκταση στα Βαλκάνια

Όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο επενδυτικό της πλάνο, η ΔΕΗ στοχεύει να εξαγοράσει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, σε όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Μέχρι το 2024 θέλει να προσθέσει περίπου 700 MW από αυτές τις αγορές. Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, οι κινήσεις αυτές να γίνουν με εταίρους της σε επενδυτικά σχέδια ΑΠΕ, όπως η γερμανική RWE.

Ο λόγος της επέκτασης συνδέεται και με την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα. Οι τιμές χονδρεμπορικής στα Βαλκάνια κινούνται σε χαμηλότερα κατά περίπου 20% επίπεδα. Η ΔΕΗ με την απόκτηση συστημάτων ΑΠΕ θα μπορεί να φέρνει φθηνότερες ποσότητες ρεύματος στην Ελλάδα ρίχνοντας τις τιμές για τους πελάτες της.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα