Debate αρχηγών: Φόβους ότι θα είναι μονόλογοι χωρίς ενδιαφέρον εξέφρασαν οι 6 δημοσιογράφοι

04.05.2023 / 19:43
debate-ert-journalists.jpg

Επιφυλάξεις διατύπωσαν οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν στο debate των πολιτικών αρχηγών για το κατά πόσον ενδιαφέρουσα θα είναι η τηλεμαχία, δεδομένου του αυστηρά καθορισμένου πλαισίου συζήτησης που αποφασίστηκε στη διακομματική.

Ειδικότερα, στο debate τον Alpha θα εκπροσωπήσει ο Αντώνης Σρόιτερ, τον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπαδάκης, το Mega η Ράνια Τζίμα, το Open ο Παναγιώτης Στάθης, τον ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη και το Star η Μάρα Ζαχαρέα.

«Ακούω κάθε φορά όλα τα κόμματα και μιλάνε για ελεύθερες ερωτήσεις και ελεύθερη συζήτηση κι ερχόμαστε πάλι να μπούμε στη διαδικασία μιας κουβέντας η οποία έχει αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο ως προς ποιος είναι ο τομέας που πρέπει να ρωτήσεις, ποια είναι η διαδικασία, ποιος πρέπει να ρωτήσει ποιον», τόνισε προσερχόμενος στην ΕΡΤ ο Αντώνης Σρόιτερ.

«Υπάρχει και ένας χρόνος στο τέλος όπου οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να πουν ό, τι θέλουν, φαντάζομαι μπορούσαν να το πουν αυτό το ό,τι θέλουν σε όλη την προεκλογική περίοδο. Τέλος πάντων, αυτοί είναι οι κανόνες, τους σεβόμαστε, εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε ερωτήσεις και τίποτα άλλο», ανέφερε ο δημοσιογράφος του ALPHA.

Από την πλευρά της η Μάρα Ζαχαρέα ανέφερε: «Ήμουνα και το ’15 και πιστεύω και αυτό να έχει ένα σχετικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς ούτε αυτή τη φορά οργανώθηκε η συζήτηση με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον για τον τηλεθεατή, αυτή τουλάχιστον είναι η δικιά μου γνώμη, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε μέσα στο πλαίσιο που μας έβαλε η διακομματική επιτροπή».

Για το περιεχόμενο της σημερινής συζήτησης η κυρία Ζαχαρέα ανέφερε ότι είχε μια επικοινωνία με τον συντονιστή του debate, τον Γιώργο Κουβαρά, και όπως ανέφερε ότι της είπε, θα γίνει μια κλήρωση για τον ρυθμό των ερωτήσεων δηλαδή ποιος ρωτάει πρώτος, δεύτερος, τρίτος κλπ. ενώ θα αναζητηθεί λύση για το follow up γιατί, όπως εξήγησε, υπάρχουν έξι πολιτικοί αρχηγοί, έξι δημοσιογράφοι και πέντε θεματικές ενότητες.

«Οπότε αυτό σημαίνει ότι κάποιος δημοσιογράφος δεν θα είχε δυνατότητα να ρωτήσει έναν πολιτικό αρχηγό. Αυτό θα κοιτάξουμε πώς θα το διορθώσουμε μέσω του follow up ενώ θα δούμε και με ποιον τρόπο θα καθόμαστε».

Ο Γιώργος Παπαδάκης ανέφερε ότι θέλει «να απαντήσουν στις ερωτήσεις οι πολιτικοί αρχηγοί, να μη γίνουν παράλληλοι μονόλογοι», ενώ, αναφερόμενος στη δική του συμμετοχή αντί του Νίκου Χατζηνικολάου, τόνισε ότι «είναι τιμητικό για μένα, ήθελα να το ζήσω κι αυτό» και κατέθεσε τη δική του πρόταση για το πώς πρέπει να γίνει το ντιμπέιτ. «Έχω άποψη να γίνονται με τέτοιον τρόπο ώστε να ωφελείται ο τηλεθεατής και όχι ο πολιτικός. Όχι στους παράλληλους μονολόγους, είναι απαίτηση δική μας να απαντάνε στις ερωτήσεις μας».

Γιατί απουσιάζει ο Νίκος Χατζηνικολάου
Για όσους διερωτήθηκαν γιατί στο debate των αρχηγών δεν συμμετέχει ο Νίκος Χατζηνικολάου και τον ΑΝΤ1 εκπροσωπεί ο Γιώργος Παπαδάκης, η απάντηση του Νίκου Χατζηνικολάου είναι ότι δέχθηκε την πρόταση αλλά δεν αποδέχθηκε γιατί θεωρεί τη διαδικασία ένα «βαρετό, τηλεοπτικό προϊόν».

Η απάντησή του μέσω του Real FM:

«Πολλοί φίλοι μου στέλνετε μηνύματα από χθες το βράδυ και με ρωτάτε γιατί δεν θα είμαι στο debate των πολιτικών αρχηγών. Αυτή είναι μια απάντηση που την έχω δώσει εδώ και χρόνια. Είναι άλλωστε γνωστό ότι εδώ και χρόνια δεν μετέχω στα συγκεκριμένα debate, παρότι για καλή μου τύχη κάθε φορά έχω την πρόταση να μετάσχω, γιατί ούτε αυτό είναι αυτονόητο. Aπλώς επειδή τυχαίνει να εργάζομαι σε τηλεοπτικούς σταθμούς και να παρουσιάζω το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, αυτή η πρόταση υπάρχει. Όλες τις φορές που έγινε debate, είχα και την αντίστοιχη πρόταση», δήλωσε ο παρουσιαστής.

«Το έχω ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό. Δεν πιστεύω σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω ότι είναι μια διαδικασία παράλληλων μονολόγων. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα με βάση την διαδικασία που έχουν συναποφασίσει τα πολιτικά κόμματα για διάλογο. Δεν υπάρχει δυνατότητα για follow up, δεν μπορείς να επανέλθεις δηλαδή και να θέσεις διευκρινιστικά ερωτήματα αν η απάντηση δεν ικανοποιεί τον δημοσιογράφο, αν επίσης προκύψει ένα νέο στοιχείο από την συζήτηση, από έναν άλλον συνομιλητή. Μιλάμε για παράλληλους μονολόγους και θεωρώ ότι ως έναν βαθμό η παρουσία των δημοσιογράφων εκεί έχει καταστεί διακοσμητική», πρόσθεσε.

Μάλιστα, όπως είπε, φοβάται ότι και αυτή η τηλεμαχία θα αποδειχθεί «ένα βαρετό, τηλεοπτικό προϊόν, όπως οι προηγούμενες».

Η συνάντηση των 6 δημοσιογράφων που συμμετέχουν στο debate έγινε σήμερα το πρωί στο γραφείο του γενικού διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης Φώτη Καφαράκη, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες. 

Στη συνάντηση αποφασίστηκε ομόφωνα να αποσταλεί σήμερα επιστολή προς τη Διακομματική Επιτροπή, στην οποία οι δημοσιογράφοι προτείνουν να αντικατασταθεί η τελευταία ενότητα, που περιλαμβάνει απευθείας τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών, με ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων.

«Οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουμε στο Debate συμφωνήσαμε και προτείνουμε να αντικατασταθεί η τελευταία ενότητα που περιλαμβάνει απευθείας τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών στην κάμερα, με ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων όπως είθισται να συμβαίνει μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα και στους έξι δημοσιογράφους να υποβάλλουν ερωτήσεις σε όλους τους αρχηγούς. Παρακαλούμε επίσης να μας ενημερώσετε για τη σειρά την οποία θα απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί ανά θεματική ενότητα», αναφέρει η σχετική επιστολή.

Σύσκεψη στην ΕΡΤ με τους δημοσιογράφους που θα συμμετέχουν στο debate
Οι θεματικές ενότητες του debate θα είναι:
1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
5) Περιβάλλον και Ενέργεια.

Θα υπάρχει και έκτος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να προβούν στην καταληκτική τους τοποθέτηση, για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα