Δαπανηρή η υπεράσπιση των 850 μονάδων στο Χρηματιστήριο

02.03.2022 / 18:31
xrimatistirio__1_

Μπορεί να χρειάστηκε η… επιστράτευση μεγάλων κεφαλαίων, αλλά τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κρατήσει το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων, απορροφώντας σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών πιέσεων, οι οποίες έφτασαν τον Γενικό Δείκτη ακόμη και στη ζώνη των 830 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,66% στις 852,10 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 833,56 μονάδων (-3,8%) και 862,14 μονάδων (-0,50%). Ο τζίρος ανήλθε στα 177,33 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 89,13 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,45 εκατ. τεμάχια.

Δαπανηρή η υπεράσπιση των 850 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,84%, στις 2.059,27 μονάδες, ενώ στο -0,92% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.482,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,12% στις 583,73 μονάδες.

Κοντά στο 5% οι απώλειες του 2022

Αν και ανταποκρίθηκε θετικά στο ανοδικό πρόσημο της Wall Street, αυτό δεν σημαίνει ότι το Χρηματιστήριο δεν βρίσκεται σε ένα δύσκολο μονοπάτι που όχι μόνο έχει χάσει τη θετική τεχνική του εικόνα, αλλά και τα long χαρτοφυλάκια που με τόσο κόπο προσέλκυσε από την αρχή του έτους. Πλέον, ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει επικίνδυνα το κατώτατο όριο της συσσώρευσης του 2021, με την αγορά να χρειάζεται άμεσα μια αντίδραση ώστε να κρατήσει τα κεκτημένα της προηγούμενης χρονιάς.

Βέβαια, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι εάν υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης και μια εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, πιθανότατα το Χρηματιστήριο θα επιστρέψει στα προ ουκρανικής κρίσης επίπεδα σχετικά σύντομα. Αλλά επειδή ένα τέτοιο σενάριο δείχνει να μην επιβεβαιώνεται στην παρούσα, ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξουδετερωθεί ο γεωπολιτικός αντίκτυπος στη Λ. Αθηνών, ενώ όλα θα εξαρτηθούν και από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Και όλα αυτά την ώρα που η Goldman Sachs έρχεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο, βλέποντας μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου, σε σχέση με όλο το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών. Μάλιστα, τοποθετεί τον στόχο 12μηνου στις 1.175 μονάδες, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή μετοχή των ελληνικών εισηγμένων θα αυξηθούν κατά 20%, που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης στην περιοχή.  

Γιατί τόσο μεγάλη πτώση;

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς έχει αντιστραφεί τις τελευταίες ημέρες. Δηλαδή εκεί που το πρώτο δίμηνο του έτους το Χρηματιστήριο κατάφερνε να εμφανίσει σημαντικές αντοχές, τις τελευταίες ημέρες πρωτοστατεί στην πτώση. Και όπως επισημαίνει και ο Απ. Μάνθος της Aenaon Markets, για άλλη μια φορά η “πολυποικιλότητα” που διακρίνει τα ξένα funds που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικές τραπεζικές μετοχές έδωσε στις τελευταίες συνεδριάσεις τον τόνο των εκτεταμένων πωλήσεων.

Η αρχή έγινε από κάποια βραχυχρονίως κινούμενα χαρτοφυλάκια όπου εν μέσω των αρνητικών  συνθηκών από την εξελισσόμενη γεωπολιτική κρίση αποφάσισαν να τραβήξουν  βίαια τις κερδισμένες “μάρκες” από το τραπέζι της αγοράς, μιας που από τις αρχές του έτους οι τραπεζικές μετοχές είχαν σημαντική υπεραπόδοση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean έχασε 6%, με την Coca Cola να ακολουθεί με -5,93%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη χαμηλότερα. Άνω του -4% έκλεισαν οι Eurobank, Εθνική, Σαράντης και ΔΕΗ, ενώ άνω του -2% οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan και Motor Oil.

Οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ και Λάμδα ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Quest, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς και ΟΠΑΠ, με τον Ελλάκτωρ να κερδίζει 1,22% και η Jumbo να κλείνει με άλμα 4,46%.” 

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα