Daniel: «Τρέμουν» για το τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τις λάσπες

08.09.2023 / 8:02
daniel_flood_xr

Αγωνία επικρατεί στο κέντρο επιχειρήσεων πυροσβεστικής, αστυνομίας και στρατού για το τι θα αποκαλυφθεί μόλις πέσει η στάθμη των υδάτων που έφερε η κακοκαιρία Daniel και οι δυνάμεις διάσωσης αποκτήσουν πρόσβαση στα σπίτια που έχουν καλυφθεί από λάσπη. Αυτή την ώρα ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς υπάρχει αδυναμία επικοινωνίας με αρκετές περιοχές. Όπως και δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια η κατάσταση όλων των εγκλωβισμένων που αναμένουν βοήθεια.

Με αυτά τα δεδομένα ο φόβος να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων είναι ο εφιάλτης των δυνάμεων που δρουν στο πεδίο αλλά και των επιτελών που συντονίζουν τις επιχειρήσεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη διάσπαση των δυνάμεων, καθώς επιχειρούν σε μία τεράστια περιοχή, ουσιαστικά σε ολόκληρη τη Θεσσαλία (Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα).

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τη Μεταμόρφωση, η οποία έχει αφανιστεί! Τα λασπόνερα έχουν καλύψει όλα τα σπίτια του οικισμού, από τα οποία δεν διακρίνεται κάτι άλλο πέρα από τις στέγες. Έτσι, η Μεταμόρφωση μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη λίμνη, παρά με περιοχή στην οποία μέχρι χθες ζούσαν άνθρωποι.

Η κύρια προσπάθεια, βέβαια, εντοπίζεται στα χωριά του κάμπου μεταξύ Καρδίτσας και Τρικάλων, όπου το ύψος του νερού έφτασε στα 3 μέτρα και οδήγησε τους πολίτες στις στέγες των σπιτιών τους.

Όπως δήλωσε λίγο πριν τις 6 το πρωί της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, το μεγαλύτερο βάρος των διασώσεων θα πέσει σήμερα σε 8 χωριά στην Καρδίτσα (Αγία Τριάδα, Καλογριαννά, Ριζοβούνι, Αγναντερό, Μεταμόρφωση, Κοσκινά, Μαραθέα, Βλόχο) όπου βρίσκονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι που μετακινήθηκαν σε υψηλότερα σημεία προκειμένου να γλιτώσουν από τα νερά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αγοραστός στον ΣΚΑΪ η επιχείρηση σήμερα, Παρασκευή, θα γίνει με 15 ελικόπτερα που θα πετούν σε κύκλους, 47 βάρκες του στρατού, εθελοντές που βρίσκονται στην περιοχή με βάρκες, πέντε ερπυστριοφόρα του στρατού και Hummer

«Είμαστε πάνω από 100 εγκλωβισμένοι χωρίς νερό και φαγητό»

Τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι στα χωριά αυτά μετέφερε μια γυναία από τον Βλόχο Καρδίτσας σύμφωνα με την οποία πάνω από 100 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε λόφο.

Η μαρτυρία στον ΣΚΑΙ έκανε ειδικότερα λόγο για 150 ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι. «Μας έχουν ξεχάσει, χρειαζόμαστε βοήθεια» το δραματικό μήνυμά της. 

Λίγο νωρίτερα, άλλο ένα δραματικό μήνυμα εστάλη από κάτοικο, επίσης, εγκλωβισμένη στο λόφο. «Το βράδυ τα παιδιά μας θα κοιμηθούν σε σωσίβιες λέμβους» τα λόγια της γυναίκας στα οποία αποτυπώνεται το δράμα που έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία Daniel. Όπως ανέφερε νωρίτερα στον ΣΚΑΙ, ανάμεσά τους βρίσκονται παιδιά, ένα μωρό 2 μηνών και ηλικιωμένοι, εγκλωβισμένοι από τις 4:20 π.μ. σε λόφο, δίπλα από το χωριό της Καρδίτσας.

«Ήρθαμε και καθίσαμε στην πάνω πλευρά για να σωθούμε, να μην πνιγούμε» δήλωσε, λέγοντας ότι δεν έχουν ούτε νερό ούτε φαγητό. «Φωνάζω από το πρωί και όλοι μας κοροϊδεύουν. Λένε ”έρχονται οι δυνάμεις”. Από πού έρχονται;», κατήγγειλε. «Το βράδυ τα παιδιά μας θα κοιμηθούν σε σωσίβιες λέμβους. Ήρθαν 10 εθελοντές από τη Λάρισα, σώσανε δύο οικογένειες που παραλίγο θα πνίγονταν, είχαν νεογέννητο παιδάκι. Ζητήσαμε να κάνουν σαν στρώμα τις σωσίβιες λέμβους για να κοιμηθούν τα παιδιά. Χωρίς κουβέρτες, χωρίς τίποτα», πρόσθεσε.

Όσοι επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές, κάνουν λόγο για μια τεράστια επιχείρηση, αντίστοιχων διαστάσεων με αυτή που στήθηκε στη Ρόδο όταν ξέσπασαν οι φωτιές τον περασμένο Ιούλιο. Οι εικόνες των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι, είναι συγκινητικές καθώς μόλις βλέπουν τους πυροσβέστες να πλησιάζουν και να τους σώζουν, ξεσπούν σε δάκρυα νιώθοντας τη λύτρωση που θα γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά που «καταπίνουν» τα πάντα στο διάβα τους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα