Δάκρυα χαράς με στιγμές από το παρελθόν στην Πάτρα – Συγκίνηση στην Επανακομιδή της Κάρας του Πρωτοκλήτου

01.10.2021 / 23:50
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
2020-09-29_1021_aa

Ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου του 1964, όταν η Πάτρα υποδεχόταν την Κάρα του Αγίου Ανδρέα, η οποία φυλασσόταν στον ναό του Αποστόλου Πέτρου της Ρώμης, από το 1460.

Στα 1963 ο τότε Μητροπολίτης Πατρών Κωνσταντίνος αποστέλλει επιστολή προς τον Πάπα Παύλο ΣΤ, με την οποία ζητά να επιστραφεί η Τίμια Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα στην πόλη που μαρτύρησε. Ο Πάπας απαντά καταφατικά στο αίτημα. Μάλιστα, αναζητά την αρχική, παλιά, χρυσή λειψανοθήκη (έργο τέχνης της προ-εικονομαχικής περιόδου, Ζ΄ αιώνος), τοποθετεί μέσα της την Κάρα του Αγίου και αυτή παραδίδεται στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, από αντιπροσωπεία Καρδιναλίων, στον Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο , σε ειδική και μεγαλειώδη τελετή στην πλατεία Τριών Συμμάχων, όπου και λαμβάνει χώρα λαμπρή και συγκινητική υποδοχή από πλήθη λαού. Έτσι μετά από 1904 χρόνια ο Άγιος Ανδρέας επέστρεψε στην πόλη όπου μαρτύρησε.

Μετά από πέντε αιώνες

Την επομένη 27 Σεπτεμβρίου 1964, ημέρα Κυριακή, ο «Νεολόγος» των Πατρών κυκλοφορεί με βασικό του θέμα, την επανακομιδή της Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα και τις εκδηλώσεις που έγιναν την προηγούμενη. Σχεδόν το σύνολο της ύλης της εφημερίδας αφιερώνεται στο θέμα αυτό.

Βασικός τίτλος της εφημερίδας είναι «Η τιμιώτατη κεφαλή του Πολιούχου μετά 5 αιώνων «εξορία» επεστράφη εις την Αποστολικήν Εκκλησίαν των Πατρών» και υπότιτλος: «Με δάκρυα χαρά ο λαός υπεδέχθη το ευφρόσυνον γεγονός – Η άφιξης εις το αεροδρόμιον – Η παράδοσις εις την πλατείαν Τριών Συμμάχων – Η λιτανεία». Μάλιστα, δημοσιεύονται και φωτογραφίες από την υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα.

Χαρακτηριστικά του κλίματος που επικρατούσε μεταξύ των Πατρινών, εκείνη την εποχή, για την επιστροφή της Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, είναι τα όσα αναφέρει ο συντάκτης του «Νεολόγου» των Πατρών στην εισαγωγή του ρεπορτάζ: «Μετά πέντε συναπτούς αιώνας η ελπίς και το όνειρον γενεών και γενεών Πατρέων έγινε χθες πραγματικότις. Η Αχαϊκή γη εδέχθη ό,τι πολυτιμότερον υπάρχει, δι’ όπερ το Πανελλήνιον σκιρτά σήμερον και αγάλλεται. Με δάκρυα χαράς ιδιαιτέρως ο λαός των Πατρών υπεδέχθη την Τιμιωτάτην Κεφαλήν του Πολιούχου του και μία μυριόστομος ανεπέμφθη δέησις από τα χείλη κληρικών και λαϊκών, όπως ο Πρωτόκλητος διαφυλάττη την πόλιν και το Έθνος ήμων εις τας δυσκόλους στιγμάς που διέρχεται».

Η υποδοχή στο αεροδρόμιο του Αράξου

Στο λεπτομερέστατο ρεπορτάζ του «Νεολόγου», πληροφορούμαστε ότι η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Απόστολου Ανδρέα, έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου από το αεροδρόμιο του Αράξου. Το αεροπλάνο που μετέφερε την Κάρα, την οποία συνόδευε αντιπροσωπεία του Βατικανού, αλλά και εκπρόσωποι της Μητρόπολης Πατρών, προσγειώθηκε στις 3.42΄στον Άραξο και μάλιστα με καθυστέρηση 26 λεπτών, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Η Κάρα παραδόθηκε από τον καρδινάλιο Αυγουστίνο Μπέα (υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού) στον Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών. Ο «Νεολόγος» περιγράφει την σκηνή της υποδοχής με τα εξής: «Η σκηνή ήτο εκτάκτως συγκινητική και μεγαλοπρεπής εν τη λιτότητί της. Ενώ το παρατεταγμένον τιμητικόν εξ ανδρών της αεροπορίας τμήμα παρουσιάζε πάλιν όπλα, ο Σεβ. Μητροπολίτης, σταυροκοπούμενος, αποκαλυπτόμενος και κλίνων το γόνυ ησπάσθει τρίς την λειψανοθήκην, ενώ συνεργεία της Ιταλικής και της Γερμανικής τηλεοράσεως, ως και των Ελληνικών κινηματογραφικών επικαίρων, έτι δε και δεκάδες φωτορεπόρτερς απηθανάτιζον την ιστορικήν δια την Ορθοδοξίαν σκηνήν».

Στους δρόμους οι κάτοικοι της δυτικής Αχαΐας

Όπως περιγράφει ο «Νεολόγος» χιλιάδες κάτοικοι της Δυτικής Αχαΐας, βγήκαν στο δρόμο για να δουν την αυτοκινητοπομπή με το Κάρα του Απόστολου Ανδρέα: «Εξόχως συγκινητική υπήρξεν η μέχρι Πατρών διαδρομή. Εις την Λακκόπετραν, την Βίδοβαν και τα Νιφοφέϊκα, την Κάτω Αχαΐαν, Αλισόν, Καμίνια, Τσουκαλέϊκα, Βραχνέϊκα, Ροϊτικα, Μιντιλόγλι κ.λ.π. είχον κατέλθει, με τα εξαπτέρυγα των ναών και με επί κεφαλής τους ιερείς – φέροντας τα ιερά των άμφια – και τας Κοινοτικάς Αρχάς, χιλιάδες κατοίκων, οι οποίοι εκράτουν ανημμένας λαμπάδας, ενώ εις εξώστας και παράθυρα εκαίετο λιβανωτός και πολλοί έρραινον την διερχόμενην πομπήν με άνθη».

Υποδοχή υπό βροχή

Όπως μας πληροφορεί ο «Νεολόγος» η αυτοκινητοπομπή έφτασε στην Πάτρα στις 5.03 μ.μ. και η υποδοχή της Κάρας, έγινε την πλατεία Τριών Συμμάχων, παρουσία πλήθος λαού, αρχιερέων αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. «Εις την τελετήν, την οποίαν παρακολούθησαν, παρά το βροχερόν του καιρού, χιλιάδες λαού, οι οποίοι συνωθούντο πέριξ της πλατείας και κατά μήκος της οδού Αγίου Ανδρέου, μέχρι και του ιερού ναού του Πρωτοκλήτου δια να ατενίσουν το ανεκτίμητον θησαύρισμα, παρέστησαν ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Αθανασιάδης – Νόβας (σ.σ. μετέπειτα πρώτος πρωθυπουργός των κυβερνήσεων της αποστασίας), ο αρχηγός της ΕΡΕ κ. Κανελλόπουλος […] ο Νομάρχης κ. Τσιτσάρας, ο Δήμαρχος κ. Άννινος…».

Οι προσφωνήσεις και η πομπή

Κατά τη διάρκεια της υποδοχής, έγινε προσφώνηση από τον Καρδινάλιο Μπέα και αντιφώνηση από τον Μητροπολίτη Πατρών και αφού διαβάστηκε και μήνυμα του Πάπα της Ρώμης, εν συνεχεία εν πομπή η Τιμία Καρά κατευθύνθηκε στον Ναό του Αγίου Ανδρέου, όπου και τοποθετήθηκε στο σολέα του ναού του Αγίου Ανδρέα, δηλαδή στον χώρο κοντά στο Ιερό. Στην πομπή συμμετείχαν οι 20 Μητροπολίτες, οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και φυσικά πλήθος Πατρινών.

Η Πριγκίπισσα Ειρήνη

Στις εκδηλώσεις για την επανακομιδή της Κάρας του Απόστολου Ανδρέα συμμετείχε και η τότε Πριγκίπισσα Ειρήνη, η οποία εκείνη την περίοδο έφερε τον τίτλο της Διαδόχου του στέμματος. Όπως μας πληροφορεί ο «Νεολόγος»: «Την 6.40 αφίχθη εις τον ιερόν ναόν η Διάδοχος Ειρήνη (αφιχθείσα εις Άραξον δι’ ιδαιτέρου αεροπλάνου), η οποία και παρέστη κατά την τελεσθείσαν επίσημον δοξολογίαν. Ενωρίτερον είχον αφιχθή ο κ. Πρωθυπουργός ως και άπαντες οι άλλοι επίσημοι».

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα