Δ. Κουτσούμπας: Η ΝΔ θα «τρέξει» την επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα

06.07.2023 / 20:54
Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τις θέσεις του ΚΚΕ παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στη συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στα γνωστά από την περίοδο των μνημονίων ματωμένα πλεονάσματα, ότι είμαστε μπροστά μία νέα κρίση, αλλά και η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια επισήμανε πως αυτά που λέει η κυβέρνηση για καλύτερους μισθούς ακούγονται σαν έκθεση ιδεών, ενώ ο σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι υπέρ των εργοδοτικών συμφερόντων και με την ίδια πυξίδα συνεχίζει να κινείται και το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Επίσης ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ούτε στάση αναμονής, ούτε περίοδο χάριτος θα δώσει στην κυβέρνηση και οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ θα σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και των αγώνων του, φέρνοντας στη Βουλή ανάλογες προτάσεις.

Ακολούθως ο ΓΓ του ΚΚΕ ανέφερε πως όποιος εξακολουθεί να μιλάει για μία δήθεν παντοδυναμία της νέας κυβέρνησης θα διαψευσθεί πανηγυρικά. Η παντοδυναμία δεν κρίνεται από την κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά από το αν υπάρχει δυνατό οργανωμένο λαϊκό κίνημα και δυνατό ΚΚΕ και στη χώρας μας υπάρχει, παρά τα βήματα που αναμφίβολα πρέπει να γίνουν.

«Έχετε αντίπαλο κύριοι της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, προαναγγέλλοντας αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή και τόνισε ότι αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού δεν μπορούν να κάνουν τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ως προς την Υγεία χαρακτήρισε «μπάλωμα» την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με το στρατό και την Πυροσβεστική, για να αναλάβει μετά ο ιδιωτικός τομέας.

Αποκάλεσε «φασιστικό μόρφωμα» τους Σπαρτιάτες και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στις γειτονιές, στις σχολές και το λαό, για «να πάνε από εκεί που ήρθαν».

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε πορεία επιβράδυνσης, τα μαντάτα δεν είναι καλά η γερμανική οικονομία δεν πάει καλά και η ευρωζώνη σημειώνει συρρίκνωση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Για να διασφαλιστούν τα ετήσια πλεονάσματα που απαιτεί η Κομισιόν, θα κλιμακωθεί η επίθεση στους αυταπασχολούμενους και τους μικρούς επιχειρηματίες και το κόψιμο των επιδοτήσεων των δαπανών κοινωνικής πολιτικής.

Δ. Κουτσούμπας: Η ΝΔ θα «τρέξει» την επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα
Άσκησε κριτική στο λεγόμενο ψηφιακό κράτος, ειδικά στις περιπτώσεις που οι δυνατότητες αυτές χρησιμοποιούνται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, φέρνοντας σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά και την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που δεν απέτρεψε απλήρωτες υπερωρίες.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, δήλωσε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης όχι μόνο δεν βελτίωσαν τις συνθήκες εργασίας αλλά επιδείνωσαν το καθεστώς γαλέρας, φέρνοντας σαν παράδειγμα το πρόσφατο περιστατικό στη Ρόδο.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιδοτήσεις στους εφοπλιστές και τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, αλλά και τα συνεχιζόμενα εργασιακά προβλήματα των ναυτεργατών.

Δήλωσε ότι ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει μεγάλες αυξήσεις τιμών, ενώ τα λεγόμενα market pass, όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά βαίνουν προς κατάργηση με απαίτηση της Κομισιόν.

Άσκησε κριτική για τη μετακίνηση οπλικών συστημάτων από τα νησιά, για να ενισχυθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η χώρα έχει γίνει προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας εκτός από την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρηση των βάσεων των ΗΠΑ στη χώρα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα