Χρηματιστήριο: Με άλμα 2,1% και τζίρο 90 εκατ. ανέκτησε τις 930 μονάδες

26.01.2022 / 17:47
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
xrimatistirio

Με ένα άλμα εκτόνωσης μετά από την τριήμερη πίεση επανήλθε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη ζώνη των 930 μονάδων, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκτηση του χαμένου εδάφους, το οποίο μάλιστα συνοδεύτηκε και με αυξημένο τζίρο, ενδεικτικό της κινητοποίησης των πολύτιμων αγοραστικών δυνάμεων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,15% στις 932,96 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 920,23 μονάδων (+0,75%) και 933,34 μονάδων (+2,19%). Ο τζίρος ανήλθε στα 90,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,6 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Με άλμα 2,1% και τζίρο 90 εκατ. ανέκτησε τις 930 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,45%, στις 2.257,31 μονάδες, ενώ στο +2,07% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.559,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,52% στις 656,42 μονάδες.

Κρίσιμες οι 930 μονάδες

Η αγορά έδειξε σήμερα ότι θεωρεί τη ζώνη των 930 μονάδων ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη διατήρηση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής της πορείας, καθώς στην πρώτη ηχηρή αντίδρασή της προσπάθησε να την ανακτήσει. Βέβαια, η ζώνη πρέπει να επιβεβαιωθεί και στο κλείσιμο της εβδομάδας, με το κλίμα διεθνώς να είναι εύθραυστο, παρά την εξίσου σημαντική αντίδραση και εκεί. Αν συντηρηθεί ο Γενικός Δείκτης κάτω από τη στήριξη των 930 μονάδων και στο κλείσιμο της εβδομάδας, τότε οι long θα έχουν ένα λόγο παραπάνω να περιμένουν την ολοκλήρωση της διόρθωσης πριν επιχειρήσουν να στηρίξουν την αγορά.

Πάντως, η πτώση της αγοράς από την περασμένη Παρασκευή δημιούργησε καθώς φαίνεται ελκυστικά σημεία εισόδου τόσο για νέα κεφάλαια όσο και για τα υπάρχοντα που θέλουν να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις των θέσεών τους. Η διόρθωση από τις 957 μονάδες την περασμένη Πέμπτη (20/1) έως και τις 911 μονάδες χτες (ενδοσυνεδριακά – 25/1) επί της ουσίας απείλησε τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΧΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η εβδομάδα αυτή είναι ασταθής και οι καταλύτες έρχονται τόσο από το μέτωπο της Federal Reserve, η οποία θα ανακοινώσει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής σήμερα το βράδυ, όσο και από το γεωπολιτικό μέτωπο της Ουκρανίας, όπου το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της έντασης πάντα ανησυχεί τους ξένους επενδυτές. Και οι ξένοι επενδυτές παίζουν μείζονα ρόλο στη Λ. Αθηνών, η οποία μετά από πάρα πολλούς μήνες είδε νέα χαρτοφυλάκια να χτυπούν την πόρτα της και να τροφοδοτούν την πρώτη επίσκεψη προς τις 950 μονάδες μετά από επτά χρόνια.

Εως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σε αυτά τα δύο μέτωπα, το ΧΑ θα πρέπει όχι μόνο να κρατήσει τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά και να πείσει ότι μπορεί να έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου ώστε να προσελκύσει νέα κεφάλαια. Αυτά τα νέα κεφάλαια δεν θα παράσχουν τα καύσιμα για περαιτέρω άνοδο σε τετραψήφια επίπεδα, αλλά και θα λειτουργήσουν ως αναχώματα σε περίπτωση που οι διεθνείς αναταράξεις συνεχίσουν. Άλλωστε, το βασικό σενάριο είναι ότι οι διεθνείς αγορές βιώνουν μία κρίσιμη περίοδο αναπροσαρμογής των κεφαλαιακών θέσεων, εως ότου αυτές προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που σχεδιάζει πλέον τόσο η Federal Reserve, όσο και οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΟΠΑΠ και Εθνική έκλεισαν με άλμα 5,36% και 5,91% αντίστοιχα, με την Πειραιώς να ακολουθεί με +4,48%, την Alpha Bank με +4,03% και την Τέρνα Ενεργειακή με +3,05%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Aegean, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Βιοχάλκο.

Τα κέρδη σε Σαράντη, Motor Oil, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Quest, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola και Λάμδα. Στον αντίποδα, ο Τιτάν έκλεισε στο -0,28% και ο Ελλάκτωρ στο -2,85%.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα