Χρηματιστήριο: Λύγισε προς τις 940 μονάδες, αλλά δεν… υπέκυψε

21.01.2022 / 18:06
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
1470787-xrimatistirio-930-3

«Βουτιά» στη ζώνη των 940 μονάδων έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και πάλεψε κόντρα στις εισαγόμενες πιέσεις, λύγισε στο τέλος τόσο στην αβεβαιότητα των επιπέδων όσο και στην ανησυχία για το ποιες τελικά είναι οι αντοχές των αγοραστών στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,58% στις 942,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 939,42 μονάδων (-1,90%) και 951,36 μονάδων (-0,65%). Ο τζίρος ανήλθε στα 103,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 54,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 13,7 εκατ. τεμάχια (αξίας 19,5 εκατ. ευρώ), κυρίως σε Alpha Bank.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,57%, στις 2.277,47 μονάδες, ενώ στο -1,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.555,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,45% στις 653,63 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,72%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,63%. Ωστόσο, η άνοδος στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 1,64%.

Αντοχή αλλά και αβεβαιότητες

Κόντρα στη διεθνή τάση, τη μιζέρια και την κακοδαιμονία των τελευταίων 11 ετών το Χρηματιστήριο της Αθήνας έδειξε χαρακτήρα και την εβδομάδα που πέρασε, κάνοντας τη διαφορά, παραμένοντας η πρώτη σε αγορά σε απόδοση στην Ευρώπη, παρατηρεί ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η άνοδος δεν είναι το απαραίτητο ζητούμενο, ωστόσο μετά από καιρό η συμπεριφορά των επενδυτών δεν παρουσιάζει σημεία πανικού ή διάλυσης στις πτωτικές τάσεις που παρατηρούνται στα κυριότερα χρηματιστήρια του εξωτερικού.

Παράλληλα, η ασυνήθιστη ανθεκτικότητα της Λ. Αθηνών έχει αυξήσει το βαθμό αποτελεσματικότητας σε νέα και ειδήσεις δίνοντας την αίσθηση μιας ώριμης αγοράς. Κερδοφορία (Jumbo, Παπουτσάνης, Profile), επιχειρηματικές συμφωνίες (Fourlis, Cenergy) αλλά και εκθέσεις αναλύσεων με αναθεωρημένες τιμές στόχους έτυχαν θετικής υποδοχής σε γενικές γραμμές από μια αγορά που φαίνεται διατεθειμένη να πάρει στοιχήματα σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων. Μια αγορά που δεν δίνει τη δυνατότητα μεγάλων υποχωρήσεων παρά τα συσσωρεμένα γρήγορα κέρδη χτίζει ανοδική ψυχολογία και πάντα έχει ένα μικρό μέρος της να διαφοροποιείται σε συνεδριάσεις με αυξημένη προσφορά.

Οι τράπεζες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη μεταστροφή της τάσης, φαίνεται να έχουν αποτινάξει από πάνω τους τον χαρακτηρισμό του αδύναμου κρίκου και οι διορθώσεις τους είναι εντός κάποιων λογικών ορίων. Αυτό δεν είναι μόνο μια τεχνική παρατήρηση, έχει και θεμελιώδες υπόβαθρο: το περιβάλλον αύξησης επιτοκίων τις ευνοεί, η πιστωτική επέκταση θα υποστηρίξει τα επαναλαμβανόμενα έσοδα, η αύξηση των τιμών των ακινήτων αυξάνει τις αξίες των εμπράγματων καλύψεων, οι αναστολές πληρωμών πήγαν καλύτερα από τα αναμενόμενα. Επομένως σε ένα ήπιο χρηματιστηριακό περιβάλλον ο κλάδος έχει τις προϋποθέσεις να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Την ίδια στιγμή οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν τις πιθανότητες αύξησης επιτοκίων μέσα στη, χρονιά αναθεωρώντας ανοδικά τον στόχο των αυξήσεων που θα μπορούσαν να φθάσουν οι κεντρικές τράπεζες. Η γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία έχει μπει πλέον σε παρακολούθηση σε καθημερινή βάση αφού η επίδραση στα ενεργειακά κόστη είναι έντονη ενώ η υποδοχή των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου στις ΗΠΑ δείχνει ότι υπάρχει δυσκολία να επαναληφθούν οι επιδόσεις του γ’ τριμήνου το οποίο ήταν το καλύτερο όλων των εποχών.

Όλες αυτές οι αβεβαιότητες έχουν τον ήχο τους στο εξωτερικό λόγω και των υψηλών αποτιμήσεων και ενδεχόμενη έντασή τους θα επηρεάσει και την εγχώρια αγορά. Προς το  παρόν πάντως το ΧΑ έχει δείξει αντοχή, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, η συσσώρευση στη ζώνη των 950 μονάδων αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι πλέον κινούνται κάτω από τις υπεραγορασμένες περιοχές. Η διόρθωση αυτή δεν στοίχησε στον Γενικό Δείκτη, αντιθέτως η αγορά έδειξε περισσότερο διάθεση κατοχύρωσης επιπέδων κρατώντας μεγάλη απόσταση από τα επίπεδα στα οποία κινούνται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών. Αν και δεν σημειώθηκε νεότερο υψηλό αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης είδε υψηλότερο σε κλείσιμο την Πέμπτη.

Ακόμα και στη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν πληρώθηκαν τιμές αισθητά χαμηλότερα των 940 μονάδων, παρ’ όλα αυτά η διόρθωση έβγαλε τζίρο, ένδειξη της αύξησης της προσφοράς. Όσο η αγορά κρατιέται σε απόσταση από τις 905 μονάδες το ανοδικό σενάριο είναι σε ισχύ. Η διαφυγή πάντως πάνω από τις 960 μονάδες ενδεχομένως να χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμα, με τη συνέχιση της συσσώρευσης. Η συνέχιση της πλάγιας κίνησης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες την ερχόμενη εβδομάδα με τον διεθνή παράγοντα να έχει τον πρώτο λόγο στην κατεύθυνσή της αγοράς.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΛΧΑ σημείωσε απώλειες 3,45%, με τις Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, Motor Oil και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%.

Οι απώλειες σε Quest, Πειραιώς, Εθνική, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank και Σαράντης ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Titan, Aegean και ΟΤΕ.

πηγη: capital.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα