Χρηματιστήριο Αθηνών: Στάση αναμονής με διακυμάνσεις στο επίπεδο των 860 μονάδων

24.05.2022 / 12:25
xrimatistirio-athinon-xaa-580x400

Συνεχίζεται η μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται άκρως διστακτικοί και αποστρέφονται το όποιο περιττό ρίσκο. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, όσοι φοβούνται ότι ο καθοδικός κύκλος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη -ένα σενάριο που ενισχύεται κι από τη «συμπεριφορά» των ξένων αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,11% και διαμορφώνεται στις 860,80 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (859,79 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 857,46 έως 861,01 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Η Λεωφόρος Αθηνών εξακολουθεί να βρίσκεται καθηλωμένη κάτω του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, αδυνατώντας να παρουσιάσει μια πειστική ανοδική αντίδραση, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκτηση ενός μέρους του χαμένου εδάφους. Άλλωστε, το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει προβληματικό.

Επίμονος πληθωρισμός, υψηλό ενεργειακό κόστος, αυξημένα επιτόκια, μεγαλύτερο κόστος δανεισμού και αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης συνθέτουν ένα αρνητικό περιβάλλον, το οποίο περιορίζει τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου και δημιουργεί επιπλέον προσκόμματα στους αγοραστές.

Η υψηλή μεταβλητότητα «συντηρείται» και εξαιτίας της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων μιας σειράς εισηγμένων (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank), οι οποίες σπεύδουν να ανακοινώσουν τα μεγέθη του α’ τριμήνου του 2022.

Την ίδια ώρα, η προσοχή στρέφεται και στα κυοφορούμενα deals, με τους αναλυτές να περιμένουν τον «λευκό καπνό» από τις διαπραγματεύσεις για το μετοχικό «μέλλον» της Τέρνα Ενεργειακή, της Volterra (ΑΒΑΞ) και της Ιντρακατ. Χθες είδαμε δε, και το πακέτο που πέρασε στη Εθνική Τράπεζα (αφορούσε το 0,6% των μετοχών).

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές συνεχίζουν να αποστρέφονται το περιττό ρίσκο, κάτι που διατηρεί την αρνητική τάση στην ελληνική αγορά. Ο Γενικός Δείκτης κινείται κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (887 μονάδες), με τις πρώτες στηρίξεις να βρίσκονται στις 850 – 830 μονάδες και τις πρώτες αντιστάσεις να συναντώνται στις 870 – 890 μονάδες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα