Πατρινοί έμποροι… σε απόγνωση: Χωρίς περίθαλψη πάνω από το 55% – Έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα φάρμακά τους

16.07.2022 / 9:30
riga feraiou

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

Σε μάστιγα για τον εμπορικό κόσμο έχει εξελιχθεί το φαινόμενο των ανασφάλιστων, των επαγγελματιών δηλαδή εκείνων που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, εξαιτίας των χρεών που έχουν στον ΕΦΚΑ και στα πρώην ταμεία που τον συνθέτουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών το ποσοστό των εμπόρων που δεν φαίνεται πουθενά ασφαλιστικά έχει ξεπεράσει το 50% και πλησιάζει το 55%, δείχνοντας μια αυξητική τάση.

Κομμένα τα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ

Το γεγονός ότι οι μισοί και πλέον έμποροι της Πάτρας δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα έρχεται σε μία περίοδο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο νόμος που καταργεί τα ραντεβού με τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ.Ως γνωστόν από την 1η Ιουλίου (ύστερα από μία παράταση ενός μήνα, καθώς ο νόμος ισχύει από την 1η Ιουνίου) και μετά οι πολίτες που δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού με τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΠΥ και έτσι θα πρέπει να απευθυνθούν στις δημόσιες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας για εξετάσεις ή για να πάρουν τα φάρμακα τους.  Με ότι αυτό σημαίνει για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να περιμένουν.

Συνάντηση με κυβερνώντες

Ο Εμπορικός – Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών,  μαζί με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, έχουν προετοιμάσει τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν για να πείσουν τους αρμόδιους κυβερνώντες και στα στελέχη των υπουργείων για τη διευθέτηση του ζητήματος που απασχολεί έναν τόσο μεγάλο ποσοστό του εμπορικού κόσμου. Μάλιστα, η Ομοσπονδία  θα συμμετάσχει σε συνάντηση που θα γίνει με τα στελέχη της κυβέρνησης και το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ύστερα από πρωτοβουλία του τελευταίου,  ακριβώς για το ζήτημα των ανασφάλιστων και μη έχοντας ασφαλιστική ικανότητα εμπόρων. Στόχος της ΕΕΣΕ, της Ομοσπονδίας και του ΕΣΕ Πατρών μέσα από τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις με τους κυβερνώντες είναι να δοθεί τουλάχιστον ένας χρόνος παράτασης για τον εμπορικό κόσμο και η νομοθεσία να εφαρμοστεί αφού περάσει αυτό το διάστημα που μεσολαβεί.

Αναγκαστικά εκτός ενημερότητας

Πάντως, η  μη δυνατότητα σε ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του ενεργού και του εργαζόμενου  πληθυσμού να κλείσει γρήγορα και άμεσα ένα ραντεβού για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά την υγεία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα θέμα με άγνωστες κοινωνικές προεκτάσεις. Πολλοί από τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ουσιαστικά έχουν αναγκαστεί να μείνουν εκτός ασφαλιστικής ενημερότητας, έχοντας ένα φόρτο οικονομικών υποχρεώσεων στον οποίο θα πρέπει να ανταποκριθούν και δεν μπορούν, με μια αγορά «νεκρή» από την οποία δεν μπορούν να περιμένουν έσοδα που να καλύπτει τα έξοδα των επιχειρήσεων τους.

Πατρινοί έμποροι... σε απόγνωση: Χωρίς περίθαλψη πάνω από το 55% - Έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα φάρμακά τους 3

Κ. Ζαφειρόπουλος: «Κοινωνική μάστιγα για τους εμπόρους η ασφαλιστική ενημερότητα»

«Το ποσοστό των εμπόρων που δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα είναι μεγάλο και είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο τον εμπορικό κόσμο της Πάτρας, αλλά όλη την επικράτεια» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού – Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος. Ο ίδιος έχει θέσει το ζήτημα αυτό στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης του φορέα. «Είναι μια κοινωνική μάστιγα για τον εμπορικό κόσμο το όλο θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας και της μη δυνατότητας των εμπόρων που έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ να μπορούν να απευθυνθούν στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Δεν μπορεί με μία αγορά νεκρή και την εμπορική κίνηση στο πάτο να αφαιρεί η πολιτεία και το κράτος την δυνατότητα από έναν τόσο μεγάλο αριθμό εμπόρων να εξεταστούν και να πάρουν τα φάρμακα τους, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι για να κλείσεις ένα ραντεβού είτε σε ένα νοσοκομείο, είτε σε μία υγειονομική δομή του δημοσίου θα πρέπει να περιμένεις για μήνες. Δεν μπορεί το κράτος σε μία περίοδο που βλέπουμε ότι τα κρούσματα αυξάνονται και οι λοιμώξεις γίνονται ολοένα και περισσότερες, να επιβαρύνουν με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας που ήδη έχει ξεκινήσει να πιέζεται».

Πατρινοί έμποροι... σε απόγνωση: Χωρίς περίθαλψη πάνω από το 55% - Έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα φάρμακά τους 4

Γ. Βαγενάς: «Πλησιάζει το 60% το ποσοστό των εμπόρων στην Ομοσπονδία»

«Σε επίπεδο Ομοσπονδίας το ποσοστό των εμπόρων που δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα  έχει ξεπεράσει το 55% και πλησιάζει προς το 60%» τονίζει από την πλευρά του ο Γιώργος Βαγενάς στον «Νεολόγο» των Πατρών.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και α’ αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών «είναι ένα ζήτημα που άπαντες στην κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται άμεσα να διευθετηθεί. Δεν γίνεται ένας τόσο μεγάλος αριθμός εμπόρων που έχει εργαστεί χρόνια να περιμένει στην αναμονή, επειδή χρωστάει στον  ΕΦΚΑ εξαιτίας της κατάστασης αυτής που όλοι γνωρίζουμε πως έχει δημιουργηθεί στην αγορά.  Κι όχι μόνο τις εξετάσεις του, αλλά κυρίως για τα φάρμακά του».

Πληρώνουν και δεν… φαίνονται

Όμως εκτός των εμπόρων που έχουν αποκλειστεί από τον ΕΟΠΥΥ εξαιτίας των χρεών τους στο ΕΦΚΑ υπάρχουν και αυτοί που ενώ έχουν πληρώσει παραμένουν ανασφάλιστοι στο σύστημα και κατά συνέπεια δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εξετάσεις. «Η πλατφόρμα αργεί να ενημερωθεί και γενικότερα έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στο όλο σύστημα» τονίζει ο κ. Βαγενάς. Πάντως,  το ζήτημα κρύβει και δραματικές προεκτάσεις. Βλέπετε, υπάρχουν αρκετοί έμποροι που τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις επιχειρήσεις τους, η στενότητα στην αγορά, το άγχος, το στρες και η πίεση τους οδήγησαν τελικά στο να έχουν προβλήματα στην υγεία τους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα