Παρασκευή, 1.07.2022, 5:47 πμ

Χατζηδάκης: Τη Δευτέρα η τροπολογία για την απονομή εθνικής σύνταξης

13.02.2021 / 15:34
xatzhdakis13

Τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης ύψους 384 ευρώ, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης σε συνταξιούχους οι αιτήσεις των οποίων παραμένουν επί χρόνια εκκρεμείς.

Όπως τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, το ποσό θα δοθεί ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και θα καταβληθεί αναδρομικά για τους μήνες της αναμονής, από τότε δηλαδή που υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης.

Η εθνική σύνταξη για 20 έτη ασφάλισης είναι 384 ευρώ και, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, εάν η αίτηση συνταξιοδότησης εκκρεμεί 10 μήνες, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα λάβει αναδρομικά 3.840 ευρώ, έπειτα θα συνεχίσει να λαμβάνει 384 ευρώ κάθε μήνα, μέχρι να βγει η προσωρινή σύνταξή του, που είναι το επόμενο στάδιο και, στη συνέχεια, θα εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα ενεργοποιηθεί μία πλατφόρμα, στην οποία θα δηλωθούν κάποια απαραίτητα στοιχεία, όπως το IBAN, κλπ.

«Παράλληλα, θα επιταχυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης, αλλά και για την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης», αποσαφήνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το 2020 ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το 2019, ενώ ξεκίνησε τμηματικά να καταβάλλεται η ψηφιακή σύνταξη.

Όσον αφορά στον σχεδιασμό για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τόνισε ότι συγκροτήθηκε ομάδα έργου, με επικεφαλής project manager, με αποστολή την ταχύτερη απονομή των συντάξεων. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί πριν από το 2018 και θα καταβληθεί προσπάθεια να επιταχυνθεί η απονομή συντάξεων και σε ταμεία, όπου εντοπίζονται μεγάλες δυσκολίες, αναφέροντας ενδεικτικά το ΝΑΤ, το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΣΑΥ.

Ο κ. Χατζηδάκης συμπλήρωσε ότι προετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για την απλούστευση της έκδοσης των συντάξεων, ενώ επεσήμανε ότι θα χρησιμοποιηθούν και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, προωθούνται και άλλες πρωτοβουλίες, δύο εκ των οποίων είναι να «τρέξει» παράλληλη διαδικασία απονομής της κύριας και της επικουρικής σύνταξης και να υλοποιηθεί γρηγορότερα ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, η τροπολογία θα προβλέπει και μηχανισμό συμψηφισμού για τις περιπτώσεις που ορισμένοι λάβουν χρήματα τα οποία δεν δικαιούνται, καθώς η οριστική σύνταξη μπορεί να είναι εντέλει μικρότερη απ’ αυτή που προσδοκούν.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα