Χαρδαλιάς: “Λουκέτο” στην εστίαση, κλείνουν τα σχολεία σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

03.11.2020 / 19:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
1100_35e031db-ae65-4250-beeb-c6c060bb63ea

Τα νέα μέτρα, για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού, τόσο στις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο”, όσο και για τις πόλεις της νέας, γκρι ζώνης, παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το σχέδιο που εφαρμόζεται είναι δυναμικό, καθώς εξελίσσεται σε κάθε φάση της πανδημίας. “Τα μέτρα σχετίζονται άμεσα με τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής” τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφέρθηκε δε σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, όπου από σήμερα η κυκλοφορία των πολιτών διεξάγεται μόνο με αποστολή sms.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα σχολεία, τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτά. Παρουσίασε μάλιστα στοιχεία, βάσει των οποίων δεν τίθεται θέμα διασποράς του ιού μέσα στις σχολικές μονάδες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μόνο 73 σχολικές μονάδες και 621 τμήματα έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω κρουσμάτων, ποσοστά 0,52% και 0,75% του συνόλου της χώρας, αντίστοιχα, κάτι που, όπως είπε, δείχνει πως δεν υπάρχει διασπορά του ιού μεταξύ των μαθητών.

Όσον αφορά στα σχολεία της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, είπε πως παραμένει ανοικτή η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Γυμνάσια, ενώ για τα Λύκεια προβλέπεται τηλεκπαίδευση. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν έκλεισαν λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης των σχολείων, αλλά γιατί επικράτησε το σκεπτικό ότι σε περιοχές με μεγάλη διασπορά «μπορεί ο ιός να μπει και στα σχολεία».

Σχετικά με την εστίαση, σε ερώτηση γιατί μπήκε “λουκέτο” απάντησε ότι σε δραστηριότητες όπως πχ στην κατανάλωση φαγητού και ποτού σε κλειστό χώρο παρατηρείται μεγάλη αύξηση νέων κρουσμάτων.

Πρέπει να παίρνουμε άμεσα αποφάσεις για να μην φθάσουμε κι εμείς να θρηνούμε εκατόμβες θυμάτων, πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο καλείται να πετύχει η χώρα τον επόμενο μήνα. “Δεν κουνάμε σε κανέναν το δάχτυλο” πρόσθεσε, τονίζοντας ότι όπου εφαρμόστηκαν τα μέτρα, τα αποτελέσματα ήταν καλά.

Καταληκτικά, επανέλαβε πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται «με γοργούς ρυθμούς και αντίστοιχα πρέπει να εξελιχθεί και η στρατηγική μας». «Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Ωστόσο, αν ενώσουμε τις δυνάμεις κι εφαρμόσουμε τα μέτρα των ειδικών, μπορούμε να τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επίσης, δόθηκαν διευκρινίσεις για ορισμένα μέτρα που ισχύουν στις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο”. 

Ειδικότερα, Οι περιορισμοί επιβατών για ταξί και ΙΧ «προφανώς δεν ισχύουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», όπου υπάρχει συνοδός. Επίσης επιτρέπειται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και ακουστικών βαρυκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Στις δραστηριότητες που αναστέλλονται περιλαμβάνονται εκείνες της φυσικής ευεξίας. Επίσης στις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις που μπορούν να λειτουργούν περιλαμβάνονται και οι ιδιωτικές. 

Η διανομή κατ’ οίκον εξακολουθεί να λειτουργεί. Στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες το take away και το drive through δεν επιτρέπονται. Επιτρέπεται μόνο το delivery.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα