Χαρά Αντωνάτου: «Να κερδίσει η περιοχή μας»

13.03.2022 / 14:08
1200

Ιδανική περίοδος για να προσελκύσουμε επισκέπτες προβάλλοντας τις δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού, σύμφωνα με την κυρία Χαρά Αντωνάτου

ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ Χ. ΚΟΓΚΟΥ

Οι ιδιαίτερες οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, έχει αλλάξει τα «θέλω» του συγχρόνου τουρίστα.

Αυτό σημαίνει πως εφόσον η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, αντιληφθεί τις σύγχρονες απαιτήσεις και μπορέσει βασιζομένη σε ένα δομημένο σχέδιο να αφουγκραστεί τις νέες ανάγκες, μπορεί να κερδίσει και αυτή ένα μερίδιο από τα πολλά και πολύπλευρα κέρδη του τουρισμού στη χώρα μας.

Ο «Νεολόγος» των Πατρών μίλησε με την διευθύντρια της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δυτικής Ελλάδα Χαρά Αντωνάτου και της ζήτησε να ενημερωθεί για τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας αλλά και τις κινήσεις που κάνει για να προβληθεί η περιοχή.

Ποιες περιοχές έχει στην αρμοδιότητά της η Υπηρεσία σας και ποιος είναι ο σκοπός;

Η ΠΥΤ (Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού) Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, όπως μετονομάστηκε, το 2014, όπου μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες από τον ΕΟΤ στο Υπουργείο Τουρισμού, αποτελεί την περιφερειακή διοικητική οργάνωση του Υπουργείου και έχει ως αποστολή να ασκεί αρμοδιότητες στις εξής περιοχές ευθύνης: Π.Ε. Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ζακύνθου,ΠΕ Κεφαλλονιάς & Ιθάκης, και μερικές αρμοδιότητες στις Π. Ε.Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας & Κορινθίας. Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού έχουν ως σκοπό την εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής στις περιοχές ευθύνης τους διασφαλίζοντας την νομιμότητα & την διαφάνεια και συμβάλλοντας στην διαμόρφωση και προώθηση της Περιφερειακής και Τοπικής ανάπτυξης.

Ποια είναι η στόχευση για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας;

Η πανδημία μας δίδαξε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και μας θύμισε πόσο ευάλωτο είναι το τουριστικό προϊόν, άλλαξε όμως και τις συνήθειες των τουριστών οι οποίοι αναζητούν λιγότερο κόσμο στον προορισμό τους, επαφή με τη φύση σε περιοχές λιγότερο προβεβλημένες με μοναδικότητα και αυθεντικότητα.  Εκτιμώ πως είναι μια ιδανική στιγμή να προβάλλουμε την περιοχή μας και να προκαλέσουμε τόσο Έλληνες όσο και ξένους επισκέπτες προβάλλοντας κυρίως εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αφού δεν προσελκύουμε μαζικό τουρισμό (δεν διαθέτουμε καν αεροδρόμιο) και το ζητούμενο είναι να αποσυμφορήσουμε τους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς, να διαμορφώσουμε δικό μας αυτόνομο και αναπτυξιακό πρότυπο συμβάλλοντας στην γεωγραφική και χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα η σύνδεση γενικότερα της Περιφέρειάς μας με παράλληλες εναλλακτικές δραστηριότητες, με τουρισμό που στηρίζεται στην εμπειρία, με γαστρονομικό τουρισμό δίνοντας πνοή σε όλες τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας όπου ο επισκέπτης θα έρθει ενδεικτικά είτε για να επισκεφθεί το Χιονοδρομικό των Καλαβρύτων, είτε για να γευθεί κρασί στον εμβληματικό και μοναδικό χώρο της Αχάια Κλάους, είτε να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα, είτε να κάνει καγιάκ στον Εύηνο ποταμό είτε να γνωρίσει την Λίμνη Τριχωνίδα είτε να επισκεφθεί την Τουρλίδα με τις μοναδικές πελάδες ή το μουσείο Άλατος του Μεσολογγίου και να γνωρίσει μια εντελώς διαφορετική οπτική του τουριστικού προϊόντος, μια ολιστική εμπειρία.

Μπορεί και η Πάτρα να μπει στον… χάρτη του τουρισμού;

Πραγματικά νομίζω πως είναι ευκαιρία να μπει στον χάρτη. Η διαφήμιση για πρώτη φορά μεγάλων πόλεων όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αλλά σύντομα όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω θα μπει στην εξίσωση της διαφήμισης και η Πάτρα, αποτελεί ιδανικό κομμάτι προσέγγισης για την προσέλκυση τουριστών του Σαββατοκύριακου – City Breaks για την πρωτεύουσα της Αχαΐας.

Η Πάτρα είναι σε κομβικό σημείο για να επισκεφτείς όλα αυτά που σας είπα παραπάνω και θεωρώ πως μπορεί, έστω και σιγά – σιγά, να κερδίσει ένα μικρό μερίδιο από την επισκεψίμοτητας της Δυτικής Ελλάδας.

Στο… τραπέζι της ενίσχυσης για τον ελληνικό τουρισμό θα μπουν και άλλα «εργαλεία» όπως είναι το σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας αλλά και Επισκέψιμου Οινοποιείου;

Πράγματι, είναι μια εξαιρετική προσπάθεια του Υπουργείο Τουρισμού για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών είναι εκτός από το Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας πλέον έχουμε και το σήμα του Επισκέψιμου Οινοποιείου για το οποίο είναι πρωτοβουλία της υφυπουργού Σοφία Ζαχαράκη η οποία δίνει έμφαση στο τομέα του Οινο-τουρισμού. Και τα δυο αυτά Σήματα απευθύνονται σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης είτε εντός είτε εκτός τουριστικών καταλυμάτων καθώς αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα, τις τοπικές κουζίνες και συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή. Στην Δυτική Ελλάδα υπάρχουν άφθονες τοπικές συνταγές αλλά και Οινοποιεία που μπουν να μπουν στο πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, από το Υπουργείο Τουρισμού, θα δημιουργηθεί μια ειδική ιστοσελίδα με όλα τα επισκέψιμα οινοποιεία που θα έχουν το Σήμα αυτό και τα οποία αφού θα βρίσκονται σε έναν ψηφιακό χάρτη θα προβάλλονται ακόμη περισσότερο.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου τουρισμού;

Πρόσφατα νομοθετήθηκαν και τρία νέα σήματα από το Υπουργείο, Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου, Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου και Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου. Αναμφίβολα η περιοχή μας έχει ιδιαίτερη παράδοση σε όλες αυτές τις μορφές και έχει σίγουρα την δυνατότητα σε συνδυασμό με το φυσικό και πολιτιστικό της περιβάλλον να είναι η αφορμή να προσελκύσει το κομμάτι της φιλοξενίας με διαφορετικές δραστηριότητες, γεύσεις, εμπειρίες και κυρίως σε διαφορετικές εποχές.

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο Τουριστικό Brand που κατατάσσεται στην 5η θέση παγκοσμίως ,και το μοντέλο που οραματιζόμαστε όλοι, σίγουρα δεν είναι ήλιος και θάλασσα, αλλά είναι μια μεγάλη εμπειρία αφού είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων και οι επισκέπτες μετά την πανδημία είναι πλέον διατεθειμένοι να ταξιδέψουν, να ξοδέψουν , να γευθούν διαφορετικές εμπειρίες που η περιοχή μας με την δυναμική της μπορεί να προσφέρει συμβάλλοντας στην συνολική αναβάθμιση της ελληνικής ταξιδιωτικής εμπειρίας, αποχαιρετώντας το μοντέλο του μαζικού τουρισμού».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα