Χαμηλό ιικό φορτίο! Ο καθηγητής Απόστολος Βανταράκης για τα αποτελέσματα των μετρήσεων στα λύματα της Πάτρας

29.01.2021 / 10:52
panepistimiako-geniko-nosokomeio-patron

Στο μικροσκόπιο της παρακολούθησης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ βρίσκεται η Αχαΐα, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και μάλιστα στο κέντρο της πόλης, ενώ έχουν αυξηθεί και οι νοσηλευόμενοι. Μάλιστα, σχετική αναφορά έκανε και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε την περασμένη Τετάρτη, όπου εξέφρασε την ανησυχία τους για την επιδημιολογική κατάσταση στο νομό.  

Οι γιατροί ανησυχούν καθώς βλέπουν ότι, οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αντιθέτως αυξάνονται και μάλιστα οι νέοι ασθενείς είναι στην πλειονότητά τους είναι άτομα ηλικίας 50 – 55 ετών. Αυτό σε συνδυασμό με τα νέα κρούσματα, έχουν θέσει τις υγειονομικές αρχές της περιοχής σε επιφυλακή.  

Ωστόσο, μιλώντας στον «Νεολόγο» ο καθηγητής του Εργαστηρίου Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Βανταράκης, εμφανίζεται καθησυχαστικός για την πορεία του κορωνοϊού στην περιοχή.

Στην περίπτωση της Πάτρας, έχει δημιουργηθεί πλέον ένα προγνωστικό μοντέλο με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αχαϊκής πρωτεύουσας και τον πληθυσμό της, με στόχο τον εντοπισμό του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα.

Με βάση αυτό τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Πάτρας (τουλάχιστον με γνώμονα τα δείγματα που πάρθηκαν την περασμένη εβδομάδα ) είναι σχετικά χαμηλό και δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι ώρας που να προδίδουν μία έξαρση των κρουσμάτων το προσεχές διάστημα.

Όπως αναφέρει ο κ. Βανταράκης: «Το επιδημιολογικό φορτίο στην Πάτρα παραμένει σταθερά σχετικά χαμηλό και δεν υπάρχουν μεταπτώσεις.

Η μικρή αυξητική τάση που αναφέρουν οι καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ στα κρούσματα της Αχαΐας, είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να φανεί μέσα από τα αστικά λύματα.  Το ιικό φορτίο είναι χαμηλό, ενώ η πορεία γενικότερα του ιού εξακολουθεί να παραμένει σταθερή».  

Σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη οι λήψεις των δειγμάτων στον Βιολογικό Καθαρισμό της Πάτρας θα συνεχιστούν ανά δύο μέρες και μέσα από τα αποτελέσματα και θα υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό όπλο στα χέρια των υγειονομικών αρχών της περιοχής, πάνω σε ένα προγνωστικό μοντέλο που ήδη έχει διαμορφωθεί. Παράλληλα, θα ξεκινήσει από τις αρχές του Φεβρουαρίου το πρόγραμμα του ΕΟΔΥ με στόχο τον εντοπισμό του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα πέντε μεγάλων αστικών περιοχών της χώρας, μεταξύ αυτών και της Πάτρας.

Οι λήψεις των δειγμάτων από τα εργαστήρια που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει τα αποτελέσματα από την κάθε περιοχή θα βασίζονται σε ένα πλήθος δειγμάτων σε αυτούς τους  έξι μήνες και ο συνολικός έλεγχος, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις αρχές για να προλάβει τις όποιες καταστάσεις δημιουργηθούν,  έτσι ώστε να αποφευχθεί η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

εφ. Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα