Χαμηλά η μπάλα

29.06.2024 / 8:00
Εθνικό-Στάδιο-1-768x553-1

Πρωτομηνιά, Ιούλιος του 1930. Χωρίς τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες και την αλληλουχία αθλητικών γεγονότων που μαστίζει ή αν θέλετε ομορφαίνει τη ζωή των απανταχού φίλων των σπορ, τα καλοκαίρια, παλιά, ήταν περίοδος διακοπών, σχεδιασμών και ξεκούρασης για το σπορ «πυροβολικό». Επίσης ήταν και η κατάλληλη εποχή για ανασκοπήσεις, περισυλλογή και ξεδίπλωμα σκέψεων για τη χρονιά που πέρασε αλλά από το άρθρο που επιλέξαμε σήμερα και ανάγκη δημιουργίας του Παμπελοποννησιακού σταδίου

Κρίσεις και συμπεράσματα

Το άρθρο του αείμνηστου και σπουδαίου Αθανάσιου Σέμπου έχει απολογιστικό χαρακτήρα. « Να εξετασθή υπό το πρίσμα της ψυχράς, της ανεπηρεάστου λογικής η αθλητική παραγματικότης, να καταληφτεί προσπάθεια δια την τόνωσιν των ανθρώπων του αθλητισμού με ηθικάς δυνάμεις και να αναναζητηθή η εξασφάλισις όλων των αναγκών δια την πρόοδο.

Παίκται νέοι, άγνωστοι, μέχρι χθες, κατέλαβαν τις θέσεις των παλαιμάχων. Ήταν όμως φυσικό με αυτήν την ριζική μεταβολή των ομάδων των μεγάλων συλλόγων και ιδία της Παναχαϊκής να επέλθη εις το ποδόσφαιρον της πόλεως κατάπτωσης.

Το λίφτινγκ αντιλήψεων!

«Οι παλιοί παίχτες απεχώρησαν ενωρίς ακολουθώντας τον περίεργον νόμον ότι το ποδόσφαιρο μετά το 22ον το πολύ έτος αποτελεί ασχολία κατωτέραν των σοβαρών ανθρώπων. Το φορτίον που ανέλαβαν οι περιβληθένετες τα χρώματα των ομάδων ήταν βαρύ. Εν τούτοις το εκράτησαν με καρτερικότητα και με αποφασιστικότητα.

Με την νέαν περίοδον εφ όσον μάλιστα κατορθωθεί και και η μετάκλησις προπονητών συμφώνως με τις βλέψεις της Παναχαϊκής οι ικανότητες των ποδοσφαιριστών μας θα προσαρμοσθούν και τα πάντα θα ρυθμίζη πνεύμα φίλαθλον και σεβασμός από όλους προς τον υψηλό σκοπό της αγωνιστικής.»

Το ζήτημα του γηπέδου

«Δια τον αθλητισμόν στίβου δεν είναι ανάγκη να λεχθούν πολλά αφού δεν υπάρχουν άλλωστε… η Παναχαική υποχρεωθέισα να αντιμετωπίσει ένα σοβαρότατο ζήτημα, το ζήτημα της ανέγερσης του Παμπελοποννησιακού σταδίου δεν παρακολούθησε μέχρι τέλος το αθλητικό της υλικόν με όσην επιβάλλετο προσοχήν. Ήδη το συμβούλιο της προσανατολίζεται με και προς το ζήτημα τούτο με όλην την απόφασιν να δημιουργήση. Ατυχώς δεν υπάρχουν εις την πόλιν άλλα σωματεία με αθλητικόν τμήμα ώστε το βάρος ολόκληρο της δημιουργίας αθλητών στίβου πίπτοι μοιραίςως επί της γηραίας Παναμαϊκής η οποία προσπαθεί να περαιώσει το Παμπελοπονηησιακό στάδιο, να το καταστήσει αθλητικόν φιλόξενο δια όλη τη νεολαία όλων των τάξεων και να δημιουργήσει με την μετάκλησιν ξένων ομάδων κίνησιν έις τον αθλητισμόν και όλους τους κλάδους της αγωνιστικής.

Η εργασία συνεχίζεται. Μετα τη πλήρη εκχωμάτωση η οποία ελπίζεται ότι θα περαιωθή εντός μηνός θα γίνη η πλήρης ισοπέδωση εν συνεχέια δε η κατασκευή στίβου, η ανέγεσις αποδυτηρίων κλπ. Υπάρχει προς τον σκοπον τούτον το ποσόν ενός εκατομμυρίου το οποπιον πιστεύεται βασίμως πως θα αυξηθή. Πρόκειται περί ενός έργου σημαντικού. Αξίει να σημειωθή ότι εις έκτασιν και διαρρύθμισην το Στάδιον θα έναι το καλύτερον ελληνικόν ώστε να εξυπηρετήση πλήρως τας αυξανόμενας ανάγκας της πόλεως.

Ευχές για φινάλε

«Ελπίζεται ότι εντός ης προσεχούς αθλητικής περιόδου θα καταστή δυνατή η έναρξις της λειτουργίας του σταδίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν με αγώνας της εθνικής αθλητικής ομάδας και με συνάντηση των ομάδων Ολυμπιακού Πειραιώς και Παναθηναϊκού.

Επί του μεγάλου Σταδίου στηρίζονται οι χρυσαί ελπίδες του Πατρινού αθλητισμού δια την νεαν περίοδον και το απώτερον μέλλον. Αι ελπίδες τα οποίας ζωογόνησα με στοργήν επί τόσας δεκαετίας η φίλαθλος κοινωνία των Πατρών, δια να τις ιδή σήμερα χάρις εις την επίπονον προσπάθεια και τας θυσίας αγνών πρωτοπόρων του αθλητισμού, να λαμβάνουν μορφή ωραίες πραγματικότητας.

Ποιος ήταν ο Θανάσης Σέμπος

Είχε γεννηθεί το 1909 στη Σίρνα Γορτυνίας και αγαπούσε τα γράμματα. Γράφτηκε στη Νομική Αθηνών, αλλά τον κέρδισε η μεγάλη αγάπη του, η δημοσιογραφία. Πήγε στην Πάτρα και άρχισε την καριέρα του το 1930 από τον «Τηλέγραφο». Την ίδια χρονιά εντάχτηκε στη δύναμη της Παναχαϊκής, όπου διακρίθηκε ως πολύ καλός γκολτζής.

Τον Οκτώβριο του 1945 μαζί με τον Γιώργο Γεωργαλά ίδρυσαν την «Αθλητική Ηχώ», μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές εφημερίδες. Την ίδια εποχή ο Αθανάσιος Σέμπος πρωτοστάτησε για τη δημιουργία του Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, που απέκτησε την πρώτη διοίκησή του το 1947 και νομική υπόσταση το 1952… 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα