Χαμάς: «Δεν έχουμε ιδέα πόσοι είναι ζωντανοί»

14.06.2024 / 17:03
osama-hamdan-xr

Στην σοκαριστική δήλωση πως «κανείς δεν έχει ιδέα πού είναι οι όμηροι και πόσοι από αυτούς είναι ζωντανοί», δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε πως δεν γνωρίζει πόσοι από αυτούς είναι ακόμα ζωντανοί, τονίζοντας πως προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε απελευθέρωσή τους, είναι αναγκαίο να προηγηθεί η κατάπαυση του πυρός από τις ισραηλινές δυνάμεις. «Δεν έχω ιδέα γι’ αυτό. Κανείς δεν έχει ιδέα γι’ αυτό», είπε στο CNN.

Φόβοι σχετικά με την κατάσταση των ομήρων

Την ίδια ώρα, η μοίρα των 120 ομήρων παραμένει ζωτικής σημασίας για τις εξελίξεις στην περιοχή αφού το Ισραήλ θέλει να βρει και να διασώσει όσους το δυνατόν περισσότερους, ενώ από την άλλη η Χαμάς τους χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για να επιτύχει κατάπαυση πυρός.

Υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί όμηροι μπορεί να είναι περισσότεροι από τον αριθμό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Τις αμφιβολίες αυτές προκαλεί η αντίδραση της Χαμάς τον Απρίλιο, όποτε της ζητήθηκε να απελευθερώσει 40 εκ των ομήρων -συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και αρρώστων- στην πρώτη φάση μιας συμφωνίας. Η Χαμάς τότε απάντησε πως «δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει το αίτημα», γιατί οι όμηροι που ήταν ζωντανοί «δεν πληρούσαν αυτά τα κριτήρια».

Το λεγόμενο «ισραηλινό σχέδιο» δεν ικανοποιεί τα αιτήματα της Χαμάς

Σύμφωνα με δηλώσεις του αξιωματούχου της Χαμάς στο CNN, ο Χαμντάν, δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση που αφορά στην κατάπαυση του πυρός αφορά σε ένα ισραηλινό σχέδιο που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά δημόσια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στα τέλη του περασμένου μήνα, αλλά αυτή η συνθήκη δεν ικανοποιεί τα αιτήματα της Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, την Τετάρτη 12 Ιουνίου, η Χαμάς παρουσίασε την απάντησή της στις διαπραγματεύσεις σε ένα έγγραφο, στο οποίο, όμως, υπήρξαν «πολλές αλλαγές», όπως δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εκφράζοντας, μάλιστα, απογοήτευση για την αντιπρόταση της οργάνωσης. «Ορισμένες από τις αλλαγές είναι εφαρμόσιμες. Ορισμένες δεν είναι», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα