Μπουρκίνα Φάσο και  Ρωσία συζητούν για διμερή στρατιωτική συνεργασία

01.09.2023 / 9:02
ΦΑΣΟ

Ρωσική αντιπροσωπεία διεξήγαγε συνομιλίες με τον μεταβατικό πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, χθες Πέμπτη στην Ουαγκαντούγκου, ιδίως για την ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος στο κράτος της δυτικής Αφρικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίσκεψη της αντιπροσωπείας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ρώσος υφυπουργός Άμυνας Γιούνους Μπεκ Γεβκούροφ, έγινε σε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν ο λοχαγός Τραορέ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούλιο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουαγκαντούγκου και τη Μόσχα μπήκαν στο μικροσκόπιο αφότου η στρατιωτική χούντα απαίτησε να φύγουν οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, κάτι που έγινε τον Φεβρουάριο. Έκτοτε κυκλοφορεί έντονη σεναριολογία πως η Μπουρκίνα Φάσο θα ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, όπως το γειτονικό Μαλί, όπου σύμφωνα με δυτικές πηγές δρουν μισθοφόροι της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν “πεδία συνεργασίας” που “αφορούν κυρίως τη στρατιωτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης αξιωματικών σε όλα τα επίπεδα”, ανάμεσά τους “πιλότων στη Ρωσία”, κατά την ανακοίνωση.

Δεν διευκρινίστηκε αν θα σταλούν στην Μπουρκίνα Φάσο ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές.

Η επίσκεψη εκλαμβάνεται ως μια ακόμη ένδειξη πως η Μόσχα επιδιώκει να διατηρήσει και να ενισχύσει την επιρροή της στην Αφρική μετά τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται μέσω της Βάγκνερ να είχε δημιουργήσει δίκτυο εταιρειών και συμφερόντων σε διάφορες χώρες της ηπείρου και όχι μόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα