Μπορεί να έχουμε “παρενέργειες” από το πολύ νερό;

02.06.2023 / 10:01
f76d6ca3-00d1-4005-b057-41f0e27db850

Όλοι οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση νερού αποτελεί την καλύτερη καθημερινή συνήθεια που μπορείς να αποκτήσεις. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσεις την απαιτούμενη ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός σου και να οδηγηθείς σε overdose; Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, είναι πιθανό η υπερβολική κατανάλωση νερού να οδηγήσει σε υπονατριαιμία, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία σου.

Η συνιστώμενη ποσότητα, κατά τους ειδικούς, εκτιμάται πως είναι γύρω στα 8-10 ποτήρια νερού την ημέρα, μία άποψη την οποία μία νέα έρευνα αντέκρουσε. Σίγουρα, η υπερκατανάλωση νερού μπορεί να γίνει φανερή μέσω μιας συμπτωματολογίας, από τη στιγμή που αποδυναμώνονται τα νεφρά σου, αφού δεν μπορούν να αποβάλλουν το περίσσιο υδατικό φορτίο, με αποτέλεσμα να μειώνεται το νάτριο στο σώμα, όπως εξηγεί η διατροφολόγος δρ. Shikha Sharma της online πλατφόρμας One Health.

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που πρέπει να προσέξουμε, αν υποψιαζόμαστε πως κάτι δεν πάει καλά και οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση νερού;

  1. Όπως προαναφέρθηκε, η υπερβολική κατανάλωση νερού οδηγεί στην υπονατριαιμία, στα χαμηλά επίπεδα νατρίου στον οργανισμό, που εμφανίζεται μέσω ναυτίας, εμετών, πόνου στο στομάχι και κούρασης.
  2. Οι κράμπες και οι μυϊκοί σπασμοί αποτελούν επίσης ένα πιθανό σύμπτωμα, καθώς πίνοντας πολύ νερό, μειώνεται το επίπεδο των ηλεκτρολυτών στο σώμα.
  3. Οι επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στην τουαλέτα είναι επίσης μία ένδειξη ότι πίνεις πολύ νερό. Ωστόσο, με το να πηγαίνεις συνέχεια στην τουαλέτα, δεν επιτρέπει στον οργανισμό σου να απορροφήσει τα υγρά.
  4. Αν και ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης, συμβαίνει και το αντίθετο. Όπως αναφέρει το Mayo Clinic, ο πονοκέφαλος είναι επίσης ένα από τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας.
  5. Δεδομένου, λοιπόν, ότι τα νεφρά σου καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να φιλτράρουν το περίσσιο νερό, ενδέχεται να δημιουργήσουν μια αντίδραση από τις ορμόνες σου, αφήνοντάς το σώμα σου κουρασμένο και έχοντας την αίσθηση του στρες.

Αυτό που φυσικά καταλαβαίνουμε είναι ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε να πίνουμε νερό, απλά – όπως σε κάθε περίπτωση – δεν πρέπει να φτάνουμε στα άκρα. Συζήτησέ το με τον γιατρό σου, ο οποίος μπορεί να σε κατευθύνει σχετικά με την ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά με βάση τις ανάγκες του οργανισμού σου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα