«Μπλόκο» στα ρεβεγιόν από τους επιστήμονες – «Έως 5.000 κρούσματα την ημέρα αν χαλαρώσουμε»

18.12.2020 / 10:54
koronoios_xristougenna

Την ώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού και ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν αποκλιμακώνεται με τον ρυθμό που επιθυμούσαν οι επιστήμονες, επικρατεί σοβαρός προβληματισμός ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Επιστήμονες και κυβέρνηση φοβούνται πως τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια ενδεχομένως να μετατραπούν σε εστίες διασποράς του κορωνοϊού, με τις προειδοποιήσεις κατά της χαλάρωσης να πληθαίνουν.

Χαρακτηριστικά ήταν και τα όσα είπε ο  Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στον ΣΚΑΪ. «Δεν πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ρεβεγιόν όταν έχουμε 3.000 νεκρούς σε 40 μέρες».

Ο κ. Γραβάνης είπε ότι αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα μπούμε στο νέο έτος με τρίτο κύμα του ιού, με 5.000 κρούσματα την ημέρα και 10.000-15.000 νεκρούς. «Αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα το πληρώσουμε με αυτούς τους αριθμούς.»

Το τρίτο κύμα θα είναι πιο ισχυρό από το δεύτερο, όπως εκτιμά, καθώς θα είμαστε στο πικ και άλλων εποχικών λοιμώξεων. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», τόνισε. Ο κ. Γραβάνης είπε πως το αποτέλεσμα της χαλάρωσης θα είναι, στις 15 Ιανουαρίου που θα αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός, να γυρίσουμε πίσω στα 2.000-5.000 κρούσματα τη μέρα. «Τα εμβόλια για να αναπτύξουν ανοσία σε αυτούς που τα κάνουν θέλουν 30-40 μέρες», είπε. Επίσης, είπε πως θεωρεί ότι είναι λάθος η απόφαση για τα 9 άτομα στις γιορτές.

«Θα πρέπει να αποφευχθεί  έξαρση του ιού στις γιορτές για να ανοίξουμε τον Ιανουάριο και να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων μετά την 7η Ιανουαρίου» επισήμανε την Τρίτη ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων στα ρεβεγιόν, διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς. Χρειάζεται υπομονή λίγες ημέρες μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός, υπογράμμισε. Όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί θα έχουμε «οδικό χάρτη» για το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια. Πάντως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για ένα διάστημα και θα αρθούν σταδιακά, σημείωσε.

Στην ίδια γραμμή και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε πως «το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη». 

Σχετικά με το όριο των 9 ατόμων στις γιορτές των Χριστουγέννων, ο πρέοδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι δεν είναι υποχρεωτικό να είναι τόσα άτομα και το δικαίωμα αυτό προέκυψε από την πίεση της κοινωνίας, η οποία είναι «κουρασμένη ως εκεί που δεν πάει». Μάλιστα, έκρουσε το καμπανάκι για τους Θεσσαλονικείς σημειώνοντας ότι η η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ακόμα μεγάλη. Η «Θεσσαλονίκη είναι μια διαρκής στενοχώρια. Τα 9 άτομα δεν θα πρέπει να εξαντληθούν σε καμία περίπτωση. Οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να περιοριστούν αυστηρά στην οικογένεια».

Την πεποίθηση πως η πανδημία του κορωνοϊό πιθανόν να εκτροχιαστεί την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και πως, κατά συνέπεια, το ΕΣΥ θα πιεστεί μετά τις γιορτές, καθώς θα υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Η κουβέντα για το ρεβεγιόν γίνεται για να γίνεται», είπε χαρακτηριστικά στο OPEN ο καθηγητής, τονίζοντας πως κακώς γίνεται λόγος για ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, αφού ακόμη δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το δεύτερο.

Προειδοποίηση Μαγιορκίνη

Προσοχή για τις εορταστικές συγκεντρώσεις συνέστησε και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή είναι να μην βρεθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά στις γιορτές. Όπως εξήγησε θα ήταν λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο τις γιορτινές ημέρες, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, με μέτρα υγιεινής και προστασίας για όλους μας.

«Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε υπάρχουν απλές οδηγίες για τις ασφαλέστερες συναντήσεις» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς. Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα».

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Η κυβέρνηση αποφάσισε πως θα επιτραπούν συναθροίσεις μόνο για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έως εννέα άτομα που θα προέρχονται το πολύ από δύο οικογένειες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε χτες, αν και η απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε νομό εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, προβλέπεται εξαίρεση για συγκεκριμένες κατηγορίες:

α) Από και προς την εργασία

β) για λόγους υγείας

γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

ε) για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών. 

Από την εφαρμογή του παρόντος εξαιρείται η μετακίνηση από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα