«Μπαρουτιάζει» το κλίμα η Άγκυρα: «Τσεσμέ» και άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» βάζουν «μπουρλότο» στις διερευνητικές

23.02.2021 / 12:33
tsesme

«Τορπίλη» στις διερευνητικές επαφές επιχειρεί να ρίξει η Τουρκία, καθώς, ενώ πλέει στην «καρδιά» του Αιγαίου το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της περίφημης στρατιωτικής άσκησης με το όνομα «Mavi Vatan – Γαλάζια Πατρίδα» σε περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Οι πρώτες εικόνες του Τουρκικού υδρογραφικού «CESME» στο Αιγαίο καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα προχωρά με προκλητικό μεν αλλά ταυτόχρονα προσεκτικό τρόπο στην απόφασή της να ενεργοποιήσει την παράνομη navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης. Χωρίς συνοδεία άλλου πολεμικού πλοίου το TCG «CESME» πλέει δυτικά της Λήμνου με μικρή ταχύτητα η οποία δεν ξεπερνά τα 8 μίλια.

Το κοντινότερο Τουρκικό πολεμικό πλοίο, μια φρεγάτα MEKO βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το «CESME» κοντά στις Τουρκικές ακτές. Η Άγκυρα σε πρώτη φάση δείχνει ότι αποφάσισε να στείλει μόνο του το υδρογραφικό στην «καρδιά» του Αιγαίου προφανώς για να «μετρήσει» τις αντιδράσεις της Αθήνας και φυσικά να δείξει ότι δεν επιθυμεί να προκαλέσει. Ενδεικτική η διαρροή που έκανε το Τουρκικό υπουργείο άμυνας στο κρατικό δίκτυο Anadolu σύμφωνα με την οποία «οι έρευνες του CESME είναι νόμιμες, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».

Ωστόσο ταυτόχρονα η Άγκυρα ρίχνει «λάδι στη φωτιά» κατηγορώντας την Αθήνα ότι από τη μέρα που άρχισαν οι διερευνητικές επαφές «πραγματοποίησε δραστηριότητες που κλιμακώνουν την ένταση όπως ασκήσεις με υποβρύχια συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση και ρητορική της».

Στις εικόνες το «CESME» φαίνεται ότι έχει στρέψει έναν από τους γερανούς του στην πρύμνη για να δείξει δήθεν ότι έχει αρχίσει τις υδρογραφικές έρευνες στη στήλη ύδατος. Επιπλέον με την χαμηλή του ταχύτητα παραπέμπει σε πλου έρευνας αν και είναι αμφίβολο λόγω της παλαιότητας του να μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα.

Ο Καθηγητής Υφαντής αποκρυπτογραφεί τις κινήσεις του Ερντογάν με το Τσεσμέ
Τις κινήσεις τακτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το «Τσεσμέ» αποκρυπτογράφησε μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή, ο Κωνσταντίνος Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Για την έξοδο του Τσεσμέ τόνισε: «Είναι μία κίνηση με ελάχιστο ρίσκο γιατί ξέρει πάρα πολύ ότι η Ελλάδα μπορεί να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν πήραμε άδεια, γιατί περί αυτού πρόκειται, αλλά μπορούμε να την κατηγορήσουμε για παρατυπίες αλλά όχι για παρανομίες. Είναι μία πολύ προσεκτικά επιλεγμένη κίνηση έτσι ώστε να μη δίνει πολλά περιθώρια στην ελληνική πλευρά».

«Να ξεκινήσω λέγοντας πως αυτό που κάνει η Τουρκία είναι μία μη φιλική πράξη αλλά τυπικά δεν είναι παράνομη. Δηλαδή είναι σε διεθνή ύδατα, μπορεί να κάνει έρευνες. Η παρατυπία είναι ότι θα έπρεπε να ζητήσει άδεια από την ελληνική Πολιτεία. Ζήτησαν άδεια από τον εαυτό τους. Κατά τα άλλα, εφόσον είναι – αυτή είναι η επίσημη στάση – ότι είναι επιστημονική έρευνα και να μας τη ζήταγε ήμασταν υποχρεωμένοι να δώσουμε την άδεια. Αλλά φυσικά δεν είναι αυτός ο στόχος. Ο στόχος είναι να καταγραφεί μία ακόμα τουρκική θέση. Η οποία και αυτή δεν είναι καινούργια. Είναι ότι στην ουσία το Αιγαίο πρέπει να χωριστεί στα δύο. Είναι πολύ παλιά η θέση αυτή. Τώρα έχει μπει και αυτή στο αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία βλέποντας πως έχει κυλήσει ο καιρός από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα για το ποια θα είναι η τακτική της Τουρκίας. Θα είναι από τη μία μία επικοινωνιακή πολλές φορές καταιγίδα υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου και από την άλλη ενέργειες οι οποίες επί της ουσίας υπονομεύουν τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών και θέλουν να φέρουν την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση. (…) Η Τουρκία συνεχίζει να βάζει διλήμματα στην ελληνική πλευρά», σημείωσε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Εγώ θα έλεγα ότι αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να δοκιμάζει. Υπάρχει μία πεποίθηση στην Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν την Τουρκία σε αυτά τα μέτωπα, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, πίεση την οποία την οποία η Άγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί ότι μπορεί να αντέξει και δεν θα πιεστεί στα υπόλοιπα δηλαδή αυτά που θα λέγαμε στα γεωπολιτικά ζητήματα ή δεν θα πιεστεί τόσο πολύ. Δοκιμάζει τις αντοχές της Ουάσινγκτον. Προσπαθεί να ανιχνεύσει μέχρι πιο σημείο η Ουάσινγκτον θα πιέσει την Τουρκία σε μία σειρά από ζητήματα όπως είναι και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Γιατί αν θεωρεί η Άγκυρα πως με τους S-400 εκεί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ενδεχομένως στα ελληνοτουρκικά τα πράγματα να μην είναι τόσο δύσκολα και στο τέλος οι ΗΠΑ να αναγκαστούν να παίξουν το ρόλο που πάντοτε έπαιζαν και να κάνουν τον διαμεσολαβητή που θα διαμεσολαβήσει σε μία κρίση», συμπλήρωσε.

«Όσον αφορά στην ΕΕ, νομίζω ότι η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν νιώθει ότι προς το παρόν είναι θωρακισμένο εξαιτίας της στάσης της Γερμανίας ότι η Γερμανία εν πάση περιπτώσει για κάποιο διάστημα ακόμη θα εξακολουθήσει να ανέχεται και να προστατεύει την Ευρωτουρκική και την γερμανοτουρκική σχέση», τόνισε ακόμα.

Προκαλεί η Άγκυρα με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»
Μετά από δύο χρόνια η Τουρκία ανακοίνωσε ξανά την διεξαγωγή της περίφημης στρατιωτικής άσκησης με το όνομα «Mavi Vatan – Γαλάζια Πατρίδα» σε περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας η άσκηση «Mavi Vatan 2021» θα περιλαμβάνει περίπου 82 πολεμικά πλοία, 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης, 12 ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης και αρκετά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones).

Ακόμα θα συμμετάσχουν δυνάμεις αμφίβιων επιχειρήσεων και ομάδες «βατραχανθρώπων», επιθετικά ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, και από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, Phantom F-4 και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS).

Ακόμα θα δραστηριοποιηθούν και δυνάμεις έρευνας και διάσωσης ενώ εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν συνολικά 87 πλοία, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων της Ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, σε περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι η άσκηση αυτή έλαβε χώρα τελευταία φορά το 2019, ενώ πέρσι λόγω κορωνοϊού η Τουρκία αποφάσισε να μην προχωρήσει στην διεξαγωγή της.

newpost.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα