Tη Τετάρτη το απόγευμα, όσοι βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας αντιμετώπισαν ένα διαφορετικό μποτιλιαρισμα. Όσο πλησίαζε κανείς στην πλατεία Καραϊσκάκη θα ανακάλυπτε τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που μάλλον προέδιδαν ότι κάποιος «σημαντικός» επισκέπτης βρίσκεται στην χώρα ενώ ακόμη και τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχείο της περιοχής σχημάτιζαν ουρά ώστε να περάσουν από τον αυστηρό έλεγχο της εισόδου. Ο «μυστηριώδης» αυτός επισκέπτης, που κατάφερε όλες αυτές τις μέρες να περάσει χαμηλά στα ραντάρ και να είναι επτασφράγιστο μυστικό το πού ακριβώς βρίσκεται, δεν ήταν άλλος από τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος, βρίσκεται στην χώρα μας για την ολοκλήρωση του 6μηνού προγράμματος των «ηγετών» του Obama foundation με προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Το ισόγειο του ξενοδοχείου, γέμισε με περισσότερους από 100 «ηγέτες» από όλη την υφήλιο, οι οποίοι παρότι προέρχονται από διαφορετικές χώρες ακόμη και κουλτούρες τους ενώνει ένας κοινός στόχος: να αλλάξουν τον κόσμο και να τον κάνουν καλύτερο. Αυτό είναι άλλωστε και το όραμα του Obama foundation.
Όλοι, άνθρωποι κυρίως νέοι, αναζητούν μια διέξοδο στα όνειρα τους αλλά και στην καλυτέρευση της ζωής του τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό. Η αίθουσα υποδοχής, ένας μικρός κόσμος που ανθίζει ο πολυπολιτισμός, με ανθρώπους να τιμούν την δική τους καταγωγή φορώντας παραδοσιακές πολύχρωμες στολές από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη αλλά και τη Λατινική Αμερική περίμεναν με αγωνία να ξεκινήσει η εκδήλωση και να ακούσουν τις ιστορίες των κεντρικών προσώπων.
Σε αυτό το 6μηνο πρόγραμμα όμως, ξεχωρίζει η ελληνίδα Ελπίδα Κόκκοτα. Η κ. Κόκκοτα είναι μια νεαρή επιχειρηματίας η οποία ηγείται της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Mexoxo, η οποία προωθεί την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Η ιδέα της οργάνωσης γεννήθηκε στο Μεξικό το 2013 και εκ τότε έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο σε όλο τον κόσμο. Η ίδια, φανερά συγκινημένη μίλησε με ιδιαίτερα τρυφερά λόγια για τις δύο «μούσες» της, τη μητέρα και την γιαγιά της οι οποίες της έδωσαν μια μεγάλη δύναμη στα χέρια της, την μόρφωση. Η γιαγιά της μάλιστα, βρισκόταν στην αίθουσα ώστε να παρακολουθήσει από κοντά την εκδήλωση, αλλά και να καμαρώσει την εγγονή της.
Η Ελπίδα Κόκκοτα, καλωσόρισε όλους μιλώντας στα ελληνικά, «καλησπέρα, γεια σας».
Εξήγησε στα αγγλικά ότι το όνομα της σηματοδοτεί την «ελπίδα» ότι ακριβώς πρεσβεύει και ο θεσμός του Obama Foundation που είναι ένα πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης και εξέλιξης και πορεύεται από τις αξίες και την παρακαταθήκη του Μπάρακ και της Μισέλ Ομπάμα. Στο επίκεντρο, όπως είπε, βρίσκεται ο άνθρωπος. Καλώντας τον πρόεδρο η Ελπίδα Κόκκοτα, τον περιέγραψε ως έναν «άγγελο», ο οποίος πάντα στηρίζει την πλάτη τους.
Εν μέσω ζητωκραυγών, ο πρώην αμερικανός πρόεδρος ανέβηκε συνοδευόμενος από την ετεροθαλή αδερφή του, Maya Soetoro η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος του Obama Foundation. Με αρκετή δόση χιούμορ, σαν να έπαιζαν πινγκ πονγκ, μοιράστηκαν με τον κόσμο αναμνήσεις από τα παιδικά τους όνειρα ενώ η ίδια υπέβαλε ερωτήσεις στον αδερφό της, ώστε να τον γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα. Μεταξύ άλλων, τον ρώτησε με ποιον θα ήθελε να γευματίσει και ο ίδιος απάντησε με τον Μαχάτμα Γκάντι ενώ ίσως να έπαιρνε μεσημεριανό με τον Αβρααμ Λίνκολν.
Η παιδική του ανάμνηση είναι ένα ταξίδι οικογενειακό, από άκρη σε άκρη των ΗΠΑ και μάλιστα σε αυτό το ταξίδι είχε και μια μικρή περιπέτεια αφού ήρθε αντιμέτωπος με ένα… βουβάλι τρομοκρατώντας τη μητέρα τους. Μια συμβουλή που κρατάει πάντα, είναι εκείνη της μητέρας του που του έλεγε να «μαζεύει». «Προσπαθούσα αλλά δεν τα κατάφερνα πάντα. Βέβαια μετά έγινα πατέρας κατάλαβα πόσο πολύτιμη είναι αυτή η συμβουλή.», παραδέχθηκε γελώντας. Για το ποια υπερδύναμη θα ήθελε να είχε, είπε πως μικρός ήθελε να μιλάει όλες τις γλώσσες του κόσμου, αλλά τελικά τον πρόλαβε… ο μεταφραστής της google. Ο Μπάρακ Ομπάμα, αποκάλυψε επίσης ότι η καλύτερη στιγμή για να στοχαστεί και να λύσει κάποιο πρόβλημα είναι το βράδυ, από τις 9 έως τη 1 τα ξημερώματα. «Είμαι σαν κουκουβάγια, απολαμβάνω την νύχτα», είπε.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τα κεντρικά πρόσωπα του προγράμματος να μοιράζονται την εμπειρία τους. Προσωπικότητες εντελώς διαφορετικές, από χώρες όπως τη Σλοβακία, τη Μαλαισία, τη Ζιμπάμπουε αλλά και τη Ναμίμπια μίλησαν για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ίδιοι αλλά και την αισιοδοξία που διατηρούν ότι πράγματι, ξεκινώντας από τις τοπικές κοινωνίες, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.
Σε περίπου 75 λεπτά η εκδήλωση ολοκληρώθηκε. Με τον Μπάρακ Ομπάμα να αναφέρεται στον πόλεμο της Ουκρανίας, και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ένα πρόσωπο από το κοινό ο οποίος, όπως είπε, είναι μέλος της Ουκρανικής βουλής. Απευθυνόμενος σε εκείνον, ο πρώην αμερικανός πρόεδρος, είπε ότι μπορεί ο ίδιος να πιστεύει ότι τον αφορά μόνο εκείνον η συνεχιζόμενη τραγωδία μετά την ρωσική εισβολή, ωστόσο αυτός ο πόλεμος δεν επηρεάζει μόνο την Ουκρανία. Αλλά και την Αφρική, αφού λιγοστεύει το φαγητό, δημιούργησε κρίση στην Ενέργεια και είχε ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων παγκοσμίως.
Ο Μπάρακ Ομπάμα, έκλεισε τον λόγο του μιλώντας για την Ελλάδα. Είπε ότι πρόκειται για μια μικρή χώρα η οποία ωστόσο πάντα τον εντυπωσιάζει ότι παρά το μέγεθος της αποτελεί πυρήνα γεγονότων που επηρεάζουν όλη την υφήλιο. Κατά το παρελθόν, ανέφερε, η Ελλάδα υπήρξε σταυροδρόμι των πολιτισμών που συνδέει την Δύση με την Ανατολή. Κέντρο πολιτισμού αλλά και εμπορίου. Η Ελλάδα τόνισε, έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία αλλά και τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Αύριο, Πέμπτη, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συμμετάσχει στο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «SNF Nostos Conference» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί θα συνομιλήσει επί σκηνής με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο. Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Νιάρχος έχει υποστηρίξει τόσο την κατασκευή του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα στο Σικάγο, όσο και την υλοποίηση του προγράμματος «Obama Foundation Leaders». Είναι η δεύτερη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται το Κέντρο Πολιτισμού, μετά την τελευταία διεθνή επίσκεψή του στο πλαίσιο της διακυβέρνησής του το 2016, οπότε είχε εκφωνήσει από το βήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μια ομιλία – ορόσημο για το ιδεώδες της Δημοκρατίας.
Τι είναι το 6μηνο πρόγραμμα του Obama Foundation
Το εξάμηνης διάρκειας πρόγραμμα «Obama Foundation Leaders» εντοπίζει άτομα που εργάζονται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην κοινωνία των πολιτών, τα οποία έχουν επιδείξει έργο στην προώθηση του κοινού καλού δίνοντας έμφαση στις κοινές αξίες και την ηθική ηγεσία, που αποτέλεσαν το όραμα του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα.
Μέσα από την ενδυνάμωσή τους και την ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων, το Ίδρυμα επιδιώκει να αναδείξει μια νέα γενιά ενεργών πολιτών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως θετικά πρότυπα και θα δημιουργήσουν απτές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινότητές τους, οι χώρες τους και όλος ο κόσμος. Οι συμμετέχοντες αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο ηγετών του Ιδρύματος Ομπάμα, που μετράει περισσότερους από 800 αποφοίτους.