Τα επιχειρήματα για στήριξη του Κώστα Σβόλη

04.06.2023 / 10:00
σβολης

AΝΟΙΞΑΝ ΟΡΕΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ

Ανάλυση του «Νεολόγου», με βάση το κλίμα στη βάση και την κοινωνία της κεντροδεξιάς… πολυκατοικίας, όπως και από τις αναφορές έμπειρων αυτοδιοικητικών

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

ΜΟΤΟ: Ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Κώστας Σβόλης, έδωσε προσφάτως, μέσω ανακοίνωσης, ραντεβού στις κάλπες του Οκτωβρίου, γεγονός που μεταφράζεται από πολλούς ως μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, σε Πάτρα και Αθήνα

Σε επιτυχία και στον Δήμο Πατρέων, υπό προϋποθέσεις, ευελπιστούν τοπικά στελέχη της ΝΔ και αυτοδιοικητικοί του ευρέως κεντροδεξιού φάσματος, αφού ναι μεν ο Κώστας Πελετίδης είναι δυναμικός, η νίκη, δε, σε επίπεδο Αχαΐας, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, δημιουργεί αισιοδοξία και ενδυναμώνει την πίστη στον στόχο, σε έναν κατά τα άλλα παραδοσιακά δύσκολο Δήμο για την Πειραιώς.

Μπορεί η ΝΔ να αποφεύγει τη στήριξη σε δημοτικές παρατάξεις μικρότερων δήμων, πλην δηλαδή Αθήνας και Θεσσαλονίκης και πολύ περισσότερο με τη μέθοδο του παλαιοκομματικού χρίσματος, σε κάτι που είχε αναφέρει και ο Πρωθυπουργός από ην Αχαϊκή πρωτεύουσα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο Δήμος Πατρέων θα αφεθεί στην τύχη του. Γιατί, αφενός, δεν θα επιτραπούν παρασκηνιακά «παιχνίδια» υποτιθέμενων στηρίξεων στην… πλάτη του κόμματος και αφετέρου, μετά τη νίκη στις εθνικές κάλπες αυξήθηκαν οι προτάσεις εντός κόμματος που ζητούν περαιτέρω έμφαση, μετά τις 25 Ιουνίου στην αυτοδιοίκηση. Κοινώς, άνοιξαν ορέξεις. Στην παραπάνω παράμετρο εντάσσονται και οι φιλοδοξίες τοπικών στελεχών του κόμματος που αρνούνται να δώσουν… λευκή επιταγή στον κ. Πελετίδη.

Ως εκ τούτου, αν και όλα θα απαντηθούν αμέσως μετά τις εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή να δίνει έμφαση στην αυτοδυναμία του κόμματός του, ο χρόνος δεν έχει «παγώσει» εντελώς σε ότι αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Κώστας Σβόλης, έδωσε προσφάτως, μέσω ανακοίνωσης, ραντεβού στις κάλπες του Οκτωβρίου, γεγονός που μεταφράζεται από πολλούς ως μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, σε Πάτρα και Αθήνα.

Γιατί να στηριχθεί

Σύμφωνα με στελέχη της τοπικής πολιτικής σκακιέρας, «θα πρέπει άμεσα ή έμμεσα να στηριχθεί από τη ΝΔ, εκ νέου, η παράταξη που στηρίχθηκε από το κόμμα και στις εκλογές του 2019, για τους εξής λόγους:

  • Είναι ζώσα παράταξη, καθώς από τη δημιουργία της έως σήμερα δεν σταμάτησε να παρεμβαίνει στα τοπικά ζητήματα, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Θα πρέπει να ξεφύγει η ΝΔ από τη λογική στήριξης υποψήφιου μιας χρήσης.
  • Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο Κώστας Σβόλης συνεχίζει δυναμικά την επαφή του με τους πολίτες, ανακοινώνει τις θέσεις του για τα σύγχρονα προβλήματα της Πάτρας και φαίνεται να προσελκύει πολίτες από όλο το δημοκρατικό φάσμα.
  • Αποτυπώνει, επίσης, αποδοχή και στη βάση της ΝΔ».

Ο Κουνάβης και ο Φωτήλας

Επιπροσθέτως, οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας, Αντώνης Κουνάβης, στήριξε δημοσίως τον κ. Σβόλη, κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της «Πάτρα Ενωμένη», κάτι που έπραξε και ο κ. Φωτήλας, την ώρα μάλιστα που το όνομά του βρίσκονταν εντός συζητήσεων για δική του κάθοδο. Άρα και οι δύο έδωσαν τέλος σε παραφιλολογίες, με τον πιο επίσημο τρόπο.

Ακόμη, το σενάριο στήριξης από τη ΝΔ εν ενεργεία βουλευτή του κόμματος εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, καθώς δεν είναι εύκολο να δημιουργήσει ικανό ψηφοδέλτιο μέσα σε δύο μήνες. Από τη στιγμή δηλαδή που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των εθνικών εκλογών, έως το τέλος Αυγούστου που θα πρέπει να παραδοθούν τα ψηφοδέλτια. Την ίδια ώρα, η «Πάτρα Ενωμένη» έχει ήδη έτοιμους προς ανακοίνωση δεκάδες υποψήφιους, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα εργάζεται πυρετωδώς και προς αυτή την κατεύθυνση. Για τη στήριξη, δε, σε αποτυχόντα βουλευτή, είναι μία πρόταση που από τη γέννησή της «καταρρίφθηκε» για ευνόητους λόγους . Τα παραπάνω, όπως και το κλίμα σε επίπεδο Πάτρας φτάνουν στην Πειραιώς, η οποία εξετάζει τη συνθήκη, όχι όμως ακόμη ενδελεχώς.

Απομακρύνθηκε του Ψωμά

Εξάλλου, έχουν ήδη απορριφθεί σενάρια στήριξης του Πέτρου Ψωμά, καθώς από τη μία δεν στηρίχθηκαν ποτέ από εκείνον κυβερνητικές επιλογές και από την άλλη, παρά το ότι κύκλοι από την Πάτρα προσπάθησαν να προωθήσουν την υποψηφιότητά του στην ηγεσία του κόμματος, αυτό έγινε με άγαρμπο τρόπου που δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον της άλλης πλευράς, με το απαραίτητο κλίμα προοπτικής για νίκη.

Να «ξεπαγώσουν» οι ανακοινώσεις

Τέλος, κατά τα ίδια στελέχη, «η ΝΔ θα πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές να «ξεμπλοκάρει» τη δράση της παράταξης, έστω και με ανεπίσημο τρόπο, ώστε εκείνη να κινηθεί πιο γρήγορα και δυναμικά ως προς την ανακοίνωση υποψηφίων, γεγονός που θα προσδώσει δυναμική και θα δημιουργήσει κλίμα… επάξιας διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα