Αύριο στη Βουλή τα αντιπυρικά μέτρα, στη ΔΕΘ τα μέτρα για την ακρίβεια -Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

30.08.2023 / 8:14
mitsotakis_mk

Η σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Μακεδονίας αποτελεί έναν από τους τελευταίους σταθμούς πριν την αποκρυστάλλωση των μέτρων και των πολιτικών που θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ήδη τα υπουργεία έχουν καταθέσεις τις προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και την επόμενη εβδομάδα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού.

Επιτελικά κυβερνητικά στελέχη προϊδεάζουν ότι έμφαση θα δοθεί στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και στην ταχύτητα υλοποίησης τους τα επόμενα χρόνια με έμφαση τις αλλαγές στο Κράτος, την Υγεία, την Παιδεία, τον Δημόσιο Τομέα και την Δικαιοσύνη. Στόχος, όπως αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι η χώρα να φτάσει τα ευρωπαϊκά στάνταρ σε όλους τους κρίσιμους τομείς για την ποιότητα ζωής των πολιτών, αφήνοντας οριστικά πίσω την επώδυνη περίοδο της κρίσης που οδήγησε σε μία πολυεπίπεδη υστέρηση.

Χαμηλά ο πήχης όσον αφορά το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ
Οι ίδιες πηγές κρατούν χαμηλά τον πήχη όσον αφορά το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ.  Άλλωστε, όπως αντιτείνουν από το οικονομικό επιτελείο στις αιτιάσεις για έλλειψη ουσιαστικής οικονομικής στήριξης των πολιτών, μόλις τον Ιούλιο νομοθετήθηκε το μισό οικονομικό πρόγραμμα για το οποίο είχε δεσμευθεί προεκλογικά η ΝΔ και περιλαμβάνει τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους από 1ης Ιανουαρίου, το youth pass που χορηγείται ήδη, η αύξηση του αφορολόγητου και των συντάξεων.

ΔΕΘ: Μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και νέες παρεμβάσεις που θα έχουν στο επίκεντρο τους πιο ευάλωτους πολίτες και θα συμβάλλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών. Ωστόσο θα περιοριστούν στο επίπεδο που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, όπως σημειώνουν. Σε αυτά περιλαμβάνεται η επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους, παρέμβαση στο επίδομα θέρμανσης με την διεύρυνση των δικαιούχων, έκτακτη ενίσχυση για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς και παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό, μεταφορές, εστίαση και πολιτισμό.

Έκτακτο επίδομα στους πυροσβέστες
Επιπλέον ενίσχυση, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να δοθεί στους πυροσβέστες που δίνουν την μάχη στα πύρινα μέτωπα όλο το καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά την χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος, ως έμπρακτη αναγνώριση του τιτάνιου έργου που κάνουν υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες και αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, χωρίς αυτό να αποκλείεται να συμβεί στην συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές και την πολιτική προστασία, την Πέμπτη στη Βουλή.

Νέο πλαίσιο παρεμβάσεων
Εκεί αναμένεται, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr να ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο παρεμβάσεων που θα περιέχει την επιτάχυνση του προγράμματος «Αιγίς» με την άμεση προμήθεια 101 drones, θερμικές κάμερες, το Anti Nero 3 που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά τον καθαρισμό δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, ενώ διαμορφώνεται ένα σύστημα αξιολόγησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο οποίο εάν διαπιστώνεται ασυνέπεια σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση στις προκαθορισμένες υποχρεώσεις, αυτό θα επισύρει κυρώσεις και αναστολή προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα