Άτολμος ο νέος πρωχευτικός νόμος

10.03.2021 / 10:27
KREMMYDAS

Του Κωνσταντίνου Χρ. Κρεμμύδα

Σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός. Ανάγκη για γενναία στήριξη των επιχειρήσεων μέσω δανείων και αλλαγή του Πτωχευτικού Νόμου ή Νέα Οικονομική κρίση με κατακόρυφή αύξηση των πτωχεύσεων, των επισφαλών απαιτήσεων και της ανεργίας.

Η νέα οικονομική κρίση στην Ελληνική Οικονομία δυστυχώς βρίσκει απροετοίμαστο τον Κρατικό Μηχανισμό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και συνάμα βρίσκει τις Επιχειρήσεις σε οικονομική δυσπραγία και με έλλειψη ρευστότητας. Τα υφιστάμενα μέτρα στήριξής τους, δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματός, με αποτέλεσμα να πιθανολογείται σφόδρα ότι το προσεχές χρονικό διάστημα, θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση των πτωχεύσεων, των ακάλυπτων επιταγών και της ανεργίας.

Δεν αντιμετωπίζει βασικά προβλήματα

Το βασικότερο πρόβλημα των επιχειρήσεων, που είναι η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό δεν αντιμετωπίζεται, ούτε με τις άτολμες, ασυνεχείς και μη συνεκτικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν για την στήριξη των επιχειρήσεων ενόψει των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία του COVID 19, ούτε με τις ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού κώδικα, που είναι άτολμος και έχει ψηφιστεί σύμφωνα με τις επιταγές των τραπεζών.

Και τούτο διότι, τα μεν ποσά που διατίθενται για τις επιχειρήσεις είναι σαφές ότι δεν καλύπτουν τις θηριώδεις ανάγκες της αγοράς, οι δε εγγυήσεις για τον τραπεζικό δανεισμό σήμερα, είναι απολύτως απρόσιτες για την μέση επιχείρηση και απολύτως δυσανάλογες, καθώς οι τράπεζες, φοβούμενες την εκ νέου διόγκωση των NPL (άλλως «κόκκινων δανείων» δεν εγκρίνουν δάνεια, ενώ σε όσες περιπτώσεις το κάνουν, ζητούν εγγυήσεις που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, ουσιαστικά χρηματοδοτεί – δανειοδοτεί με βάση το περιθώριο κέρδους που εμφανίζει η επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο μένουν υποχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες με υψηλά λειτουργικά κόστη και συνεπώς μικρά περιθώρια κέρδους.

Τόνωση της ρευστότητας

Μοναδική λύση φαντάζει σήμερα, η στήριξη του οικονομικού ιστού μέσω της τόνωσης της ρευστότητας τόσο σε υγιείς επιχειρήσεις όσο και σε επιχειρήσεις που κλυδωνίζονται οικονομικά αλλά προσδοκούν βάσιμα να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα, μέσω του μηχανισμού SURE και του ευρωπαϊκού πακέτου των 37 δις.

Αναγκαία δε κρίνεται σήμερα, λαμβανομένου υπόψιν ότι οι Τράπεζες δεν έχουν ανταποκριθεί έως ώρας στην στήριξη των επιχειρήσεων με τα προσδοκώμενα δάνεια, η παροχή επαρκούς δανειοδότησης από το Ελληνικό Κράτος μέσω της ΑΑΔΕ. Με δάνεια επαρκών χρηματικών ποσών και όχι λίγων χιλιάδων (όπως στις επιστρεπτέες προκαταβολές). Τέτοια χρηματοδότηση, θα προσφέρει ρευστά διαθέσιμα στην αγορά, ενώ η ΑΑΔΕ αφενός μεν έχει τον μηχανισμό για έλεγχο φερεγγυότητας του δανειολήπτη – φορολογούμενου, αφετέρου την δυνατότητα και την επάρκεια του στελεχιακού δυναμικού να αξιολογεί δίκαια κατά περίπτωση τις ανάγκες, την δυναμική, το ενεργητικό και το παθητικό της εκάστοτε επιχείρησης, δίνοντας απευθείας τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

Παράλληλα δε, διαθέτει την δυνατότητα άμεσης εισπραξιμότητας, με την δυνατότητα εγγραφής υποθήκης ή επιβολή κατασχέσεων μέσω προνομιακών νομοθετικών ρυθμίσεων για τα νομικά πρόσωπα του Ελληνικού Δημοσίου.

Κατακόρυφη αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων

Περαιτέρω, λαμβανομένης υπόψιν της κατακόρυφής αύξησης των επισφαλών απαιτήσεων, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις για άμεση επιστροφή του ΦΠΑ (σε αδυναμίας εισπράξεως των απαιτήσεών τους), κατ’ εφαρμογή της οδηγίας 2006/112/ΕΚ που παραβιάζει έως σήμερα η Ελλάδα. Δηλαδή, η συγκεκριμένη οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη, να επιστρέφουν το ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που πώλησαν εμπορεύματα και δεν εισέπραξαν το τίμημα. Εδώ υπάρχει το οξύμωρο, η επιχείρηση να πωλεί εμπορεύματα, να μην εισπράττει το τίμημα και να υποχρεώνεται να πληρώσει και τον ΦΠΑ για λογαριασμό του τρίτου και για χρήματα που δεν εισέπραξε. Φυσικά είναι δυνατή η δικαστική επιδίωξη των χρημάτων, αλλά είναι χρονοβόρα ενώ ταυτόχρονα στερείται ρευστότητας.

Διαμορφώνεται νέα πραγματικότητα

Η νέα πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται, ταυτόχρονα με την ισχύ του νέου πτωχευτικού κώδικα από την 1-3-2021, δίνει την εντύπωση ότι αυτό που απασχολεί τον νομοθέτη, δεν είναι η ρύθμιση των οφειλών και η επιβίωση των επιχειρήσεων και δανειοληπτών, ούτε η έξοδος από την έλευση μιας διαφαινόμενης νέας οικονομικής κρίσης στην Ελληνική Οικονομία, αλλά η προστασία των τραπεζών με όποιο κόστος και εάν είναι αυτό

Ο  Νόμος 4738/2020 “Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις”, που έχει ψηφιστεί, είναι ένα άτολμο, Τραπεζοκεντρικό Νομοσχέδιο που δεν θα λύσει τα τεράστια προβλήματα  μικρών και μεγάλων οφειλετών, κυρίως δε επιχειρήσεων, τα οποία καλείται να επιλύσει. Και τούτο διότι οι ρυθμίσεις του, διευκολύνουν την άμεση ρευστοποίηση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των οφειλετών και την πτώχευση των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με αυτά που καλείται να ρυθμίσει, δηλαδή την εξυγίανσή των επιχειρήσεων και των οφειλών μέσω δίκαιων διαγραφών απαιτήσεων και χρονική παράταση της αποπληρωμής των χρεών.

Κατώτερο των προσδοκιών

Συνολικά, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κατώτερο των προσδοκιών, καθότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς, κυρίως όσον αφορά τις επιχειρήσεις, όπου και παρέχεται εξαιρετικά περιορισμένη ρευστότητα, (που είναι το άμεσο και πιο κρίσιμο ζητούμενο την δεδομένη χρονική στιγμή για τις επιχειρήσεις) αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό και αδυναμία ρύθμισης οφειλών με δίκαιες διαγραφές απαιτήσεων και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής τους. Και τούτοι διότι, οι τροποποιήσεις που επιχειρούνται για δήθεν ρύθμιση χρεών, εκκινούν και σταματούν με την εκάστοτε διάθεση των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, τα οποία και είναι για ακόμη μια φορά οι απόλυτοι ρυθμιστές της πτωχευτικής διαδικασίας.

*Δικηγόρος LL.M  Eur. – Γεν. Γραμματέας Δ.Σ Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα