Αθηναγόρας για Θεοφάνεια : Εμείς δείξαμε ανυπακοή και η κυβέρνηση έδειξε ανοχή

06.01.2021 / 19:10
<img src="https://dete.gr/wp-content/uploads/2021/01/κο-1-850x460.jpg" title="ÐÅÉÑÁÉÁÓ

ÈÅÏÖÁÍÅÉÁ 2016 – ÁÃÉÁÓÌÏÓ ÔÙÍ ÕÄÁÔÙÍ" alt="ÐÅÉÑÁÉÁÓÈÅÏÖÁÍÅÉÁ 2016 - ÁÃÉÁÓÌÏÓ ÔÙÍ ÕÄÁÔÙÍ" loading="lazy" />

Aνυπακοή της Εκκλησίας με την ανοχή της κυβέρνησης περιέγραψε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας αναφερόμενος στον εορτασμό των Θεοφανίων.

Ο κ. Αθηναγόρας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9,89» αναφέρθηκε στη σημερινή εικόνα των λειτουργιών στους εκκλησιαστικούς ναούς και στο αν υπήρξε συνεννόηση με την κυβέρνηση για διακριτική παρουσία της αστυνομίας και τόνισε:

«Κοιτάξτε. Αν υπήρξε συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο δεν το γνωρίζω. Δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις.

Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή παραδείγματος χάριν εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες.

Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας. Αποφάσισε να εφαρμόσει ότι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά ήταν πιο ήπια».about:blank

Στη δημοσιογραφική επισήμανση ότι η Εκκλησία επέδειξε ανυπακοή και η κυβέρνηση έδειξε ανοχή ο κ. Αθηναγόρας σημείωσε ότι «ναι, η κυβέρνηση έδειξε ανοχή, αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;».

Μάλιστα σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχολιάζοντας την επισήμανση ακροατή ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να υπακούει στις αποφάσεις της Πολιτείας και πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να μην πληρώνει τους ιερείς, τόνισε ότι «δεν θα πληρωνόμαστε. Γιατί δεν μπορούμε να βρούμε ένα άλλο τρόπο να πληρωνόμαστε; Δεν είναι επιχείρημα αυτό. Γιατί ο κ. Νίκος (σ.σ. ακροατής) λέει ότι «καθίστε φρόνημα γιατί δεν θα σας πληρώνουμε». Αυτό λέει.
(…) Με την απόφασή μας αυτή αποδείξαμε ότι δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι».

Λίγο αργότερα o κ. Αθηναγόρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ διατύπωσε μια απίστευτη προσέγγιση για την επικινδυνότητα της νόσου στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί την απόφαση της ΔΙΣ.

«Είμαστε 82, νόσησαν έξι και απ’ αυτούς χάθηκαν δύο. Κοιτάχτε την αναλογία!» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Αθηναγόρας Δικαιάκος, αναφερόμενος στην εκδημία των μητροπολιτών Καστοριάς και Λαγκαδά οι οποίοι προσβλήθηκαν από κοροναϊό και κατέληξαν τη στιγμή που χώρα μας μετρά πάνω από 5.000 νεκρούς από την πανδημία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ανοίξουμε τις εκκλησίες, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω» επέμεινε ο σεβασμιότατος.

«Εκείνο που αντιλαμβάνομαι εγώ είναι ότι έχουμε μια φυσαρμόνικα που θα ανοίγει και θα κλείνει και ανάλογα πότε θα πετύχουν οι γιορτές θα γίνονται ή δεν θα γίνονται. Εμείς πήραμε μια συγκεκριμένη απόφαση, στην οποία θα επιμείνουμε, εκτός αν βρεθεί κάποια λύση» τόνισε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα