Του Γιάννη Γεωργόπουλου
Αντιμέτωπο με την θεωρία της ελλειμματικής εκπαίδευσης βρίσκεται για μία ακόμα φορά, το σύνολο των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, στον απόηχο της δήλωσης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη για επανακατάρτιση αστυνομικών στα πρωτόκολλα εμπλοκής το 2023 μετά το θανατηφόρο περιστατικό στη Λάρισα.
Η Αχαΐα εκ των πραγμάτων βρίσκεται σε υψηλή θέση ως προς το έλλειμα της εκπαίδευσης του προσωπικού το οποίο στελεχώνει την Αστυνομική Διεύθυνση με τους 800 ένστολους που αποτελούν το ενεργό δυναμικό της να έχουν ξεχάσει προ πολλού τι σημαίνει εκπαίδευση. Πόσο δε όταν αυτή πρέπει να είναι διαρκής και να επικαιροποιείται σε ετήσια βάση.
Δεν είναι τυχαίο πως όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ν» των Πατρών, σε μια από τις πλέον νευραλγικές αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας στην ουσία δεν λειτουργεί γραφείο εκπαίδευσης το οποίο είναι και αρμόδιο για την υλοποίηση της.
Το δήθεν γραφείο είναι στελεχωμένο από ένα μόνο αστυνομικό ο οποίος μάλιστα εκτελεί άλλα καθήκοντα. Κάτι παραπάνω από ανησυχητική είναι η κατάσταση σε ότι αφορά την εκπαίδευση των αστυνομικών επί στόχων καθώς στην Πάτρα δεν υπάρχει καν σκοπευτήριο.
Η έλλειψη αυτών των δύο παραγόντων που είναι από τους βασικότερους ως προς την διαρκή επικαιροποίηση της εκπαίδευσης όσων αστυνομικών υπηρετούν στην Αχαΐα, αποτυπώνει ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος καθώς τόσο το γραφείο εκπαίδευσης όσο και η ύπαρξη σκοπευτηρίου είναι τα δύο βασικά προαπαιτούμενα.
Να σημειωθεί πως καθοριστικό ρόλο για να μπει στον «πάγο» η εκπαίδευση» των ένστολων και στην περιοχή έπαιξε η περίοδος των μνημονίων κατά την οποία στο όνομα των περικοπών σταμάτησε κάθε σχεδιασμός.
Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι αυτή που αφορά στο πόσο εκπαιδευμένοι και έτοιμοι για να διαχειριστούν κρίσιμες καταστάσεις είναι οι αστυνομικοί που προστίθενται κάθε χρόνο στην υπάρχουσα δύναμη. Σε πολλές των περιπτώσεων η ένταξη στο σώμα με συνοπτικές διαδικασίες νέων ένστολων συνοδεύεται και από ελλειμματική εκπαίδευση που φτάνει να ενταχθεί στη δύναμη της Πάτρας και του συνόλου της Αχαΐας.
Το γεγονός πως μέχρι σήμερα στην περιοχή δεν έχει καταγραφεί κάποιο τραγικό συμβάν οφείλεται στο γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος από το προσωπικό της αστυνομικής διεύθυνσης προσπαθούν να καλύψουν το έλλειμα της υπηρεσίας με δικά τους μέσα και πρωτοβουλίες.
Να σημειωθεί πως ακόμα και σε περιόδους που και στην περιοχή τηρούντο τα στοιχειώδη ως προς την εκπαίδευση των ένστολων αυτό δεν ίσχυε για το σύνολο της δύναμης αλλά για ένα μόνο μικρό μέρος αυτών που επιχειρούσαν έξω, παρόλο που προβλέπεται πως η εκπαίδευση αφορά στο συνολικό αριθμό των αστυνομικών. Δηλαδή αστυνομικών οι οποίοι υπηρετούν σε κάθε υπηρεσία, ανεξαρτήτως βαθμού, θέσης και άσκησης καθηκόντων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ακόμα και όταν λειτουργούσε πραγματικά το γραφείο εκπαίδευσης στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας υπήρχαν περίοδοι που οι αστυνομικοί οι οποίοι εκπαιδεύονταν σε κανονικές συνθήκες ήταν οι ίδιοι και οι ίδιοι και μόνο όσοι εκτελούσαν εξωτερικές υπηρεσίες καθώς και ελάχιστος αριθμός κατώτατων αξιωματικών, αλλά ποτέ αστυνομικοί των επιτελείων και Ανώτεροι Αξιωματικοί.
Αγοράζουν σφαίρες και ρούχα
Σε μια αστυνομική διεύθυνση όπως αυτή της Αχαΐας που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ταυτισμένη με τα υψηλά στάνταρ εκπαίδευσης των αστυνομικών εικόνες σαν αυτές που εμφανίζουν τους ένστολους να αγοράζουν με δικά τους χρήματα σφαίρες, ρούχα και άλλο εξοπλισμό θα είχαν εκλείψει προ πολλού ή δεν θα είχαν μπει στο κάδρο ποτέ. Ωστόσο ακόμα και σήμερα, άντρες και γυναίκες που υπηρετούν στην τοπική ΕΛ.ΑΣ. με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας αναγκάζονται βασικά «κομμάτια» του εξοπλισμού τους να τα εξασφαλίζουν με χρήματα που βάζουν από την τσέπη τους.
Οι κάμερες
Σύμφωνα με κύκλους από την τοπική ΕΛ.ΑΣ. η τοποθέτηση καμερών στους αστυνομικούς, τα περιπολικά και τα δίκυκλα της ΕΛ.ΑΣ. ακούγεται πολύ ωραίο ως ενδεχόμενο αλλά η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχει δείξει πως η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ.
Συνολικά στην αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας υπηρετούν 800 αστυνομικοί από τους οποίος το 1/10 απασχολείται σε υπηρεσίες γραφείου γεγονός που αποτελεί μια ακόμα ανοιχτή πληγή για την τοπική αστυνομία.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Αχαΐας Χάρης Τσίτσικας σε δηλώσεις του στο «Ν» των Πατρών χαρακτήρισε θετική την εξαγγελία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη για επανεκπαίδευση των αστυνομικών, τονίζοντας ωστόσο πως για να γίνει κάτι τέτοιο ως προς το ένστολο προσωπικό του νομού θα πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα το αντίστοιχο γραφείο και να δημιουργηθεί σκοπευτήριο. Στην πραγματικότητα κατά τον κ. Τσίτσικα οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. στην Αχαΐα έχουν να εκπαιδευτούν σε κανονικές συνθήκες πάρα πολλά χρόνια.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*