Αστακός: Η παραθαλάσσια κωμόπολη – Πόλος έλξης και το βελανιδόδασος

02.08.2022 / 15:25
astakos 1

Πεντακάθαρες παραλίες, γραφικοί κολπίσκοι, καταπράσινα τοπία και φιλόξενοι κάτοικοι, συνθέτουν το πάζλ του Αστακού Αιτωλοκαρνανίας που έχει χαρακτηριστεί και ώς το καλά κρυμμένο μυστικό που βρίσκεται «αγκαλιασμένο» από το Ιόνιο και υπό την προστασία του όρους Βελούτσα. Η γραφική αυτή παραθαλάσσια κωμόπολη της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές.

Η ιστορία του

Ο Αστακός πήρε το όνομά του από τον αρχαίο βασιλιά και έχοντας πλούσια ιστορία δίνει τη δυνατότητα στους ιστοριοδίφες να την αναζητήσουν στα μνημεία και τα ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής όπως το βυζαντινό κάστρο του Δραγαμέστου και ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου Αστακού στον οποίο σώζονται τα ερείπια ενός ναού αφιερωμένο στον Δία Καραό. Κάτω από την καστροπολιτεία του Αστακού, βρίσκεται η «Σπηλιά του Κύκλωπα», όπου λέγεται ότι κατοικούσε με το κοπάδι του ο ξακουστός Κύκλωπας Πολύφημος.

Το Κάστρο της Δραγαμέστου

Πάνω σε ένα ύψωμα βόρεια της σημερινής κωμόπολης του Αστακού και ανάμεσα στον Αστακό και το χωριό Καραϊσκάκης στέκουν τα ερείπια των οχυρώσεων του αρχαίου Αστακού και της μεσαιωνικής Δραγαμεστού. Η συνολική έκταση της τοποθεσίας είναι περίπου 108 στρέμματα και η οχύρωση χωρίζεται σε δύο τομείς με ένα διατείχισμα 410 μέτρων περίπου.

Οι αρχαίοι και οι βυζαντινοί κτίστες εκμεταλλεύτηκαν τη βραχώδη τοποθεσία λαξεύοντας το υπόστρωμα και ενσωματώνοντάς το στα τείχη, συνδυάζοντας τη φυσική με την τεχνητή οχύρωση. Ένα τμήμα του χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως βάση για την οικοδόμηση του μεσαιωνικού τείχους. Η κεντρική πύλη, η οποία πρέπει να βρισκόταν σε χρήση τόσο κατά την αρχαία όσο και κατά τη μεσαιωνική περίοδο, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κάστρου, αυτή που “βλέπει” προς τα ερείπια του ναού του Διός Καραού.

Μέσα στον περίβολο των τειχών του βυζαντινού (βόρειου) τομέα σώζονται τα ερείπια τριών ναών: 1. Μια τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Αικατερίνης ή της Θεοτόκου, 2. Ένας σταυροεπίστεγος ναός του 10ου αιώνα και 3. Μια μονόχωρη βασιλική. Ακριβώς στο κέντρο του νότιου τμήματος της αρχαίας πόλης υπάρχει ένας μικρός ναός της Αγίας Κυριακής.

created by dji camera

Το περίφημο βελανιδόδασος

Οι φυσιολάτρες και όχι μόνο που θα βρεθούν στο Αστακό θα αναζητήσουν το βελανιδόδασος, που εκτείνεται σε μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων και αποτελεί το μοναδικό στην Ευρώπη, που διαθέτει το πιο σπάνιο είδος βελανιδιάς στον κόσμο. Παλαιότερα μάλιστα, ο Αστακός ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο εξαγωγής βελανιδιού, ενώ το ξύλο της βελανιδιάς τροφοδοτούσε για αιώνες τα καρνάγια της Ευρώπης.

Το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου καταλαμβάνει συνολική έκταση 130.000 στρεμμάτων, Πρόκειται για ένα δημόσιας ιδιοκτησίας δάσος μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται και ιδιωτικές εκτάσεις, κυρίως καλλιέργειες και βοσκότοποι.

Οι παραλίες

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, ο Αστακός Αιτωλοκαρνανίας, βρίσκεται στην «αγκαλιά» του Ιονίου Πελάγους, άρα οι παραλίες του, είναι ιδανικές για… άραγμα με τις ώρες και βουτιές. Η κεντρική πλαζ του Αστακού, στην αρχή του παραλιακού δρόµου αλλά και η ακρογιαλιά στα Γούλια (περίπου 1 χλµ. από το κέντρο του Αστακού στη συνοικία Χοβολιό) συνιστούν εξαιρετικές περιπτώσεις για βουτιές εντός πόλης. Επιπλέον, συνεχίζοντας κατά µήκος της παραλίας, στην πίσω πλευρά των Γουλίων και ξεπερνώντας κάποια βραχάκια, υπάρχει µια µικρή, αµµώδης παραλία (η µοναδική στον Αστακό) για πιο… prive βουτιές. Στο πίσω μέρος του Αστακού και στη διαδρομή προς Μύτικα υπάρχει η παραλία Ασπρογυάλι που βρίσκεται περίπου 7 χλμ. έξω από τον Αστακό στο δρόμο προς την Βόνιτσα. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, παρά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει μια καντίνα που προσφέρει γρήγορο φαγητό και δροσιστικά ποτά. Πρόκειται για μια μικρή ακτή μήκους 150μ. η οποία αποτελεί πόλο έλξης το καλοκαίρι τόσο από κατοίκους, όσο και από τουρίστες.

Τί να θαυμάσετε

Για όσους αρέσκονται να απολαμβάνουν τις βόλτες τους με τα πόδια στα μέρη που επισκέπτονται και να θαυμάζουν αξιοθέατα και εδώ ο Αστακός, εκπλήσσει ευχάριστα.Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα γραφικά ψαροκάικα, τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά του λιμανιού, της αγοράς και της πλατείας, να διαβεί τα πλακόστρωτα σοκάκια και να φωτογραφήσει τις αστακιώτικες οικίες που μαρτυρούν την αίγλη μιας άλλης, περασμένης εποχής.

Σύνδεση με Ιθάκη

Η σύνδεση με τον Αστακό περιλαμβάνει: Με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας.

Από την Πάτρα, ο Αστακός είναι98 χιλιόμετρα και μπορείτε να φτάσετε εκεί σε λιγότερο από μιάμιση ώρα, με δικό σας αυτοκίνητο.

Επίσης, το μικρό λιμανάκι του Αστακού συνδέεται καθημερινά με την Ιθάκη, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες και το ταξίδι διαρκεί από 2,5 έως 3,5 ώρες. 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα