Ασφαλιστικό: Τον Σεπτέμβριο ψηφίζεται το νέο επικουρικό ταμείο – Έρχεται και νέα μεταρρύθμιση

09.07.2021 / 12:33
ergasia

Tην τέταρτη – κατά σειρά – μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, προαναγγέλλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, πριν καν ολοκληρώσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι οποίες μετατίθενται για το Σεπτέμβριο.

Τη στιγμή που ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωνε πως το Φθινόπωρο θα φέρει νομοσχέδιο με αλλαγές στον ΟΑΕΔ και στο σύστημα κατάρτισης και επανακατάρτισης, την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι η ψήφιση του νέου επικουρικού ταμείου από τη Βουλή, θα γίνει – τελικώς – τον Σεπτέμβριο με την επαναλειτουργία της Ολομελείας.

«Το γεγονός αυτό πήρε πολιτικές διαστάσεις» καθώς ερμηνεύθηκε ως υποχώρηση της κυβέρνησης, από την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μίλησε για «άτακτη υποχώρηση», προσθέτοντας ότι η παραπέμπει «στις καλένδες το σχέδιο νόμου για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, υπό το βάρος της κοινωνικής απόρριψης».

Το υπουργείο Εργασίας αντέδρασε άμεσα σημειώνοντας ότι «οι αλλαγές στο σχεδιασμό γύρω από το ασφαλιστικό βρίσκονται στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ». Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου να γίνει αμέσως μετά την επαναλειτουργία της, δηλαδή το Σεπτέμβριο.

Η επαγγελματική κατάρτιση

Στο μεταξύ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προετοιμάζει τη μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί το Φθινόπωρο.
Πρόκειται για την τέταρτη μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας που δρομολογεί η κυβέρνηση στο χώρο του υπουργείου Εργασίας και συνδυάζεται με την τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη στον τομέα αυτό. Προηγήθηκαν: το θέμα των εκκρεμών συντάξεων και η αναμόρφωσης του ΕΦΚΑ. Το εργασιακό νομοσχέδιο και η δημιουργία του νέου επικουρικού κεφαλαιοποιητικού ταμείου, το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Σε πρόσφατη ομιλία του ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, αλλά και του συστήματος της κατάρτισης και της  επανακατάρτισης στην χώρα μας.

Οι βασικές αρχές του νέου συστήματος, θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση, τόσο των παρόχων της κατάρτισης, όσο και των καταρτιζομένων.

Στόχος είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ και Ταμείο ανάκαμψης) προκειμένου να βελτιωθεί το λεγόμενο «skills matching», δηλαδή η αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Στον τομέα αυτό, η χώρα μας παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην βρίσκουν τους κατάλληλους εργαζόμενους, παρότι η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Τέλος επισήμανε πως η τεχνητή νοημοσύνη, η αυτοματοποίηση, η ρομποτική, η τηλεργασία και οι ψηφιακές πλατφόρμες ανοίγουν νέες δυνατότητες για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Πηγή ΟΤ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα