AΣΕΠ: Με την ελπίδα της επαγγελματικής αποκατάστασης 4.809 Αχαιοί συμμετέχουν στις εξετάσεις της 4ης Μαρτίου

19.02.2023 / 11:00
diagonismos-asep

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, μέσω του οποίου θα γίνουν οι προσλήψεις το επόμενο διάστημα στο Δημόσιο. Η σταθερότητα του Δημοσίου Τομέα αποτελεί «θέλγητρο» για χιλιάδες υποψηφίους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι ο μισθός ξεκινά από τα 741, οι οποίοι βρίσκονται αυτή την περίοδο σε «πυρετό» προετοιμασίας για τις γραπτές εξετάσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, 108.000 υποψήφιοι απόφοιτοι τεχνικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα διαγωνιστούν για μία από τις 5.124 θέσεις στο Δημόσιο. Στην Αχαΐα, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Νεολόγος» των Πατρών το Σάββατο 4 Μαρτίου θα λειτουργήσουν 25 εξεταστικά κέντρα, εκ των οποίων τα 23 σε σχολικά συγκροτήματα της Πάτρας και δύο στο Αίγιο, στα οποία θα προσέλθουν 4.809 υποψήφιοι. Από αυτούς οι 1.514 είναι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και οι 3.295 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύεται παραπλεύρως. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα εκδοθούν εντός δύο μηνών από την πραγματοποίησή του, με στόχο οι προσληφθέντες να πιάσουν δουλειά από τον Σεπτέμβριο. Οι προσλήψεις αφορούν υπουργεία, περιφέρειες, δήμους, οργανισμούς. Ωστόσο, εκείνο που παρακίνησε μια μερίδα υποψηφίων αποτελεί η προοπτική ότι ακόμη και δεν επιτύχουν σε αυτόν τον διαγωνισμό, θα μπουν σε μια «δεξαμενή» προς πρόληψη για άλλους τυχόν διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν την επόμενη διετία.

Στα πρότυπα των πανελληνίων

Να σημειωθεί ότι ο γραπτός διαγωνισμός της 4ης Μαρτίου θα γίνει στα πρότυπα των πανελλαδικών εξετάσεων και πως οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε γνώσεις γενικού περιεχομένου και σε δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας. Η εξέταση και των δύο μαθημάτων θα γίνει με την μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών και μάλιστα σε ειδικό έντυπο που θα πάρουν την ημέρα των εξετάσεων. Οι συντελεστές βαρύτητας είναι 50% για κάθε μάθημα και ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στις 9:00 το πρωί στην Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας με μέγιστη διάρκεια εξέτασης τις 2 ώρες και 45 λεπτά.

 Στη συνέχεια, στις 14:30 μετά το μεσημέρι θα εξεταστούν στις Γενικές Γνώσεις, με τη διάρκεια της εξέτασης να είναι οι 2 ώρες και 30 λεπτά.

Και στα δύο μαθήματα οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα μία ώρα νωρίτερα.

Η διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού θα γίνει από το ΑΣΕΠ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και σε επίπεδο Αχαΐας το έργο της προετοιμασίας έχει αναλάβει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως προέκυψε από την επικοινωνία του «Νεολόγου» των Πατρών με την διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Ευγενία Πιερρή, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά στα 25 εξεταστικά κέντρα του νομού το Σάββατο 4 Μαρτίου. Στην παρούσα φάση μάλιστα, είναι ακόμη ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ώστε να γίνουν επιτηρητές των εξετάσεων.

«Πυρετός» προετοιμασίας

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, στα τέλη του Δεκεμβρίου, πήραν φωτιά τα μηνύματα των φροντιστηρίων, κυρίως των Αθηνών, τα οποία «εγγυώνται» διορισμό στο Δημόσιο με την κατάλληλη προετοιμασία και φυσικά το αντίστοιχο τίμημα, το οποίο ξεκινά από 300 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1.400 ευρώ. Και αυτό διότι, η εξεταζόμενη ύλη του γραπτού διαγωνισμού περιλαμβάνει 17 ενότητες, οι οποίες αφορούν το δίκαιο, τα  οικονομικά και τις γλωσσικές και αριθμητικές δεξιότητες, κτλ.

Στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνεται η διδασκαλία της ύλης, ειδικά τεστ, ασύγχρονη διδασκαλία, προσομοιώσεις εξετάσεων, βιντεοσκοπημένα μαθήματα με καθηγητές, κτλ.

Βέβαια, όσο περνά ο χρόνος και πλησιάζουμε την ημέρα των εξετάσεων, το κόστος συμμετοχής στα διαδικτυακά μαθήματα μειώνεται και τώρα βρίσκουμε «πακέτα» προετοιμασίας που κοστίζουν 200 ευρώ. Την ίδια ώρα, στην αγορά κυκλοφορούν εγχειρίδια προετοιμασίας των υποψηφίων βασιζόμενα στην ύλη του ΑΣΕΠ, το μέσο κόστος των οποίων φτάνει στα 20 ευρώ ανά βιβλίο (απαιτούνται παραπάνω του ενός για την κάλυψη της ύλης), ενώ υπάρχουν στην αγορά και πανεπιστημιακά βιβλία, τα οποία όμως υπολογίζονται στα 20 με μέσο κόστος τα 50 ευρώ έκαστο, ενώ υπάρχουν και βιβλία που κοστίζουν 80 ευρώ! Βέβαια, ο υποψήφιος μπορεί να βρει στην αγορά και «ειδικές» σημειώσεις για την ύλη του διαγωνισμού, το τίμημα των οποίων ποικίλει.

Οι χιλιάδες, αγωνιούντες υποψήφιοι του διαγωνισμού, στην προσπάθεια τους να βρουν άκρη στη δαιδαλώδη ύλη, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, δημιούργησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο viber, ομάδες στις οποίες ανταλλάσουν ύλη που έχουν βρει, θέτουν προς επίλυση διάφορα προβλήματα που εκτιμούν ότι θα «πέσουν» στις εξετάσεις, λύνουν απορίες πρακτικές και κυρίως υποστηρίζουν ψυχολογικά ο ένας τον άλλον.

«Καλησπέρα στην ομάδα!!! Έχει αγοράσει κάποιος τα βιβλία για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ να μας πει μια γνώμη για το περιεχόμενο και κατά πόσο αξίζει να τα έχουμε;» ρωτά χαρακτηριστικά ένα μέλος ομάδας στο Facebook, ενώ άλλοι ρωτούν εάν θα μπορούν να έχουν κομπιουτεράκι στις εξετάσεις ή λευκές κόλλες μαζί τους για να κάνουν υπολογισμούς.

«Θέλουμε τη σταθερότητα του Δημοσίου»

Ο «Νεολόγος» των Πατρών συνομίλησε με δυο πατρινές οι οποίες θα συμμετάσχουν στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, τα στοιχεία των οποίων υπάρχουν στη διάθεση της εφημερίδας.

Η Μαργαρίτα έχει τελειώσει μηχανικός, αλλά εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα σε διαφορετικό αντικείμενο από τις σπουδές της. Όπως είπε στον «Νεολόγο» των Πατρών πάντα «κυνηγά» τις προκηρύξεις για το Δημόσιο και κάνει τα χαρτιά της για θέσεις που προκηρύσσονται στην περιοχή, μιας και έχει τη δική της οικογένεια και δυο μικρά παιδιά.

«Αποφάσισα να συμμετάσχω στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για δύο λόγους – εξηγεί – ο πρώτος διότι θέλω να εργαστώ πάνω στο επιστημονικό μου αντικείμενο που σήμερα δεν το κάνω και ο δεύτερος διότι ακόμη και εάν δεν επιτύχω, για τα επόμενα δύο χρόνια οι όποιοι διορισμοί στο δημόσιο θα γίνουν μέσα από τη λίστα κατάταξης όσων δώσουν εξετάσεις σε αυτόν τον διαγωνισμό, οπότε ποτέ δεν ξέρεις τι θα προκύψει». Η Μαργαρίτα δεν κατέφυγε σε κάποιο φροντιστήριο για να εξασκηθεί και στον λίγο ελεύθερο χρόνο που διαθέτει ημερησίως διαβάζει από τις σημειώσεις που η ίδια έχει βρει στο διαδίκτυο. «Βρήκα μόνη μου την ύλη από την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και κάθε βράδυ κυρίως μελετάω. Η ύλη είναι τεράστια για τις εξετάσεις και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει υποψήφιος που θα την καλύψει όλη, εκτός εάν δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όσο για τη σκέψη να πάει σε φροντιστήριο ή να παρακολουθήσει εξ’ αποστάσεως μαθήματα λέει στον «Νεολόγο» των Πατρών: «Από όσο γνωρίζω στην Πάτρα δεν υπάρχουν φροντιστήρια που να αναλαμβάνουν υποψηφίους του ΑΣΕΠ, αλλά και να υπήρχαν δεν έχω ούτε το χρόνο, ούτε τα χρήματα να τα παρακολουθήσω. Κάποια στιγμή μαζευτήκαμε δυο – τρεις φίλοι και είπαμε να αγοράσει ένας σημειώσεις από αυτές που δίνουν τα φροντιστήρια των Αθηνών, αλλά τελικά δεν έγινε. Τέλος πάντων, συνεχίζω να διαβάζω μόνη μου, αποσπασματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και πιο συντονισμένα τα βράδια και ελπίζω για το καλύτερο». Η Μαργαρίτα θα δώσει γραπτές εξετάσεις στο Αίγιο, αν και είναι μόνιμη κάτοικος Πατρών, γεγονός για το οποίο εκφράζει την απορία της και λέει χαρακτηριστικά: «Επειδή δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα ένστασης ή διόρθωσης, αναγκαστικά θα χάσω μια ημέρα για να πάω στο Αίγιο, αφού δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς». 

Η Θάλεια είναι 24 ετών, μόλις πήρε το πτυχίο της  από παιδαγωγική σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας και αυτή την περίοδο εργάζεται ως ωρομίσθια στο αντικείμενο της τα απογεύματα. Αποφάσισε και αυτή να συμμετάσχει στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ καθώς όπως λέει στον «Νεολόγο» των Πατρών «θέλω να έχω τη σιγουριά του Δημοσίου». Μάλιστα, είναι αποφασισμένη σε περίπτωση που προσληφθεί «να πάω και στην άλλη άκρη της Ελλάδας, καθώς θα έχω εξασφαλίσει μια μόνιμη εργασία και έναν σταθερό μισθό». Και αυτή, βρήκε μόνη της την ύλη των εξετάσεων που όπως είπε «είναι τεράστια» και διαβάζει τα πρωινά στο σπίτι της πριν πάει στη δουλειά της. «Διαβάζω τους δυο τελευταίους μήνες και μέχρι τις 4 Μαρτίου που είναι οι εξετάσεις θα συνεχίσω το διάβασμα. Αποφάσισα να μην γραφτώ σε κάποιο διαδικτυακό μάθημα που διοργανώνουν τα φροντιστήρια των Αθηνών, καθώς το κόστος είναι απαγορευτικό για τα οικονομικά μου. Μένω μόνη μου στην Πάτρα και προσπαθώ να ζήσω με τα χρήματα που βγάζω από την ωρομίσθια δουλειά μου, με βοηθούν βέβαια, όσο μπορούν και οι γονείς μου. Κάθε ημέρα αφιερώνω τρεις με τέσσερις ώρες μελέτης και εύχομαι να πάνε όλα καλά, ποτέ δεν ξέρεις μπορεί να με προσλάβουν» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα