Ας στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα

03.05.2021 / 9:12
vgenopoulos_fanis

Του Φάνη Βγενόπουλου

Το 1768, την εποχή που η επιδημία ευλογιάς έπληττε την Ευρώπη με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας γνωρίζει ήδη από ίδια εμπειρία τι σημαίνει να προσβληθείς από τον ιό. Ο σύζυγός της Πέτρος, πριν ανέβει στον θρόνο της Ρωσικής αυτοκρατορίας, νόσησε από τον αερομεταφερόμενο ιό, ο οποίος τον άφησε ζωντανό μεν, αλλά με ουλές και παραμορφωμένο.

Εκείνη τη χρονιά, η Αικατερίνη – τσαρίνα ήδη – καλεί τον Βρετανό γιατρό Τόμας Ντιμσέιλ, που έχει ανακαλύψει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, να της το κάνει. Μάλιστα, επιλέγει η διαδικασία του εμβολιασμού της να γίνει ενώπιον μεγάλου κοινού, ώστε να πείσει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ο δημόσιος εμβολιασμός της τσαρίνας είχε τον σκοπό του. Οι υπήκοοί της, είχαν κυριευτεί από τον φόβο, καθώς είχαν μάθει ότι το εμβόλιο προκαλούσε στο υγιές άτομο ήπια συμπτώματα της νόσου, έτσι ώστε να αποκτήσει αντισώματα χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή του. Η πληροφορία αυτή, τους έκανε δύσπιστους έως αρνητικούς να εμβολιαστούν, προτιμώντας να ρισκάρουν να νοσήσουν.

Η Αικατερίνη, μετά το εμβολιασμό της, ανέπτυξε συμπτώματα της ευλογιάς, αλλά συνήλθε γρήγορα. Χάρη στο παράδειγμά της, μέχρι το 1800 χορηγήθηκαν στη Ρωσία εκατομμύρια εμβόλια και κάπως έτσι, σώθηκαν οι Ρώσοι.

Αν και έχουν περάσει 235 χρόνια από τότε, και η Επιστήμη έχει διανύσει τεράστια πρόοδο, παρόλα αυτά και σήμερα, μια μερίδα ανθρώπων (ας ελπίσουμε μικρή), δείχνει την ίδια δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού. Δεν έχει νόημα, να επιχειρηματολογήσω για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους. Αυτό, άλλωστε, είναι δουλειά της επιστημονικής κοινότητας.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το κλίμα αμφισβήτησης του εμβολιασμού, που καλλιεργείται από κύκλους με συγκεκριμένα πολιτικά και ιδεοληπτικά χαρακτηριστικά, προέκυψε και ένα επιπλέον ζήτημα, αναφορικά με την καταλληλόλητα του εμβολίου της AstraZeneca και κατά πόσο αυτό σχετίζεται με θρομβώσεις, μετά από κάποια σπάνια περιστατικά. Η δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για το ζήτημα αυτό, κυρίως από άσχετους και δημαγωγούς, οδηγεί πολίτες να ακυρώνουν τα προγραμματισμένα ραντεβού τους για να εμβολιαστούν, με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω η συλλογική προσπάθεια «χτισίματος» ανοσίας κατά του κορωνοϊού.

Για αυτό και το παράδειγμα της Μεγάλης Αικατερίνης, μπορεί να φανεί χρήσιμο στις μέρες μας.

Βέβαια, η πολιτική μας ηγεσία και εμβολιάστηκε πρώτη – και ορθά έπραξε – με το τότε διαθέσιμο εμβόλιο της Pfizer, ωστόσο υπάρχουν οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και οι άλλοι αιρετοί, που θα εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες, βάσει του ηλικιακού προγραμματισμού. Όσοι εξ΄ αυτών κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, ας το δημοσιοποιήσουν και ας στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα