Άρση lockdown: Τι ανοίγει μετά τα εποχικά και πότε – Οι ειδικοί λένε όχι στο άνοιγμα της αγοράς

04.12.2020 / 22:18
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2013-12-17 15:36:56Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

Μετά το άνοιγμα των εποχιακών καταστημάτων, φαίνεται ότι τα επόμενα μαγαζιά που πρόκειται να ανοίξουν είναι τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια,

Παρότι οι επιστήμονες παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο άρσης του lockdown πριν από τα Χριστούγεννα, ένας οδικός χάρτης επαναλειτουργίας της αγοράς εκπονείται από την κυβέρνηση, με πρώτο βήμα τη λειτουργία, από Δευτέρα των καταστημάτων με εποχικά είδη.

«Δεν πρέπει να υπάρξουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού» είπε στο Open TV, ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος ΕΣΕΕ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να ανοίξουν κι άλλα καταστήματα που αφορούν χιλιάδες επαγγελματίες άλλων κλάδων που επιζητούν να κάνουν τζίρο μέσα στις γιορτές.

Από την άλλη οι ειδικοί προτείνουν στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ευρεία άρση μέτρων, τουλάχιστον μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Μέχρι τον Μάρτη δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε τα μέτρα, λένε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά ο προγραμματισμός, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες του ethnos.gr είναι ο εξής:

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα. Διευκρινίζεται ότι αυτό αφορά τα 110 μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα που πουλάνε αμιγώς χριστουγεννιάτικα είδη και ανοίγουν μόνο αυτήν την εποχή.

Παράλληλα από την ίδια ημέρα θα επιτραπεί και η πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ τόσο για να αποτραπεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, όσο – και κυρίως – για να μειωθούν ενδεχόμενα φαινόμενα συνωστισμού και να μην κατευθυνθεί το σύνολο των καταναλωτών σε 110 καταστήματα.

Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου  αναμένεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και – εφόσον δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό – το μικρό λιανεμπόριο που σχετίζεται με τις γιορτές (είδη δώρων, κάβες και ίσως και εμπορικά καταστήματα με είδη ρουχισμού και υπόδησης).

 Στόχος είναι να «καλυφθούν» κατά προτεραιότητα όλες εκείνες οι εμπορικές δραστηριότητες που την περίοδο των εορτών κάνουν έως το 30% – 40% του ετήσιου τζίρου τους. Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία θα επιτρέπουν αυτό το άνοιγμα.

Με τα έως τώρα δεδομένα, τα εμπορικά κέντρα φαίνεται ότι θα παραμείνουν κλειστά αν και υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση να ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου, η οποία, πάντως, δε φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα