Άρωμα Χριστουγέννων στην Πάτρα

03.12.2023 / 13:00
maxresdefault-3

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ

Ο Πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Πατρέων, σε συνεργασία με το Καρναβαλικό εργαστήρι, τα συνεργεία του Δήμου, της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου, Αυτεπιστασίας και Ηλεκτροφωτισμού, μαζί με τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης

Καθαριότητας και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Πατρέων και το δημοτικό εργαστήρι Ξυλουργών και ξυλογλυπτικής δίνουν για μια ακόμη χρονιά τον καλύτερό τους εαυτό για το στολισμό της πόλης και τη δημιουργία χριστουγεννιάτικου και γιορτινού κλίματος σε μικρούς και μεγάλους.

Ήδη πριν λίγες μέρες από την πλατεία Γεωργίου, παρουσία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, άναψε ο Χριστουγεννιάτικος φωτεινός διάκοσμος της πόλης, που έχει κατασκευαστεί και τοποθετηθεί από τους εργαζόμενους στο Δήμο και φωτίστηκε και το μεγάλο μεταλλικό δένδρο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.

Βάσει χρονοδιαγράμματος εφόσον δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα οι προετοιμασίες ξεκινούν άμεσα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα και να ζήσει η πόλη στο έπακρο τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Εμπλουτισμός φωτεινών στοιχείων

Η πλατεία Γεωργίου θα φορέσει τα γιορτινά της με έντονα χρώματα, πολλή φαντασία και τα στοιχεία που κατά βάση μας θυμίζουν Χριστούγεννα. Οι πρωταγωνιστές και της φετινής διακόσμησης είναι τα αμέτρητα φωτεινά λαμπιόνια που θα τοποθετηθούν σε κάθε γωνιά της πλατείας με σκοπό να μαγέψουν μικρούς αλλά και μεγάλους.

 Φωτεινά αστέρια και αψίδες θα τοποθετηθούν περιμετρικά αλλά πάνω στα διακοσμητικά στοιχεία της πλατείας. Θα διατηρηθεί για άλλη μια χρονιά το σημείο αναφοράς για το χωριό της πλατείας Γεωργίου, το φωτεινό αστέρι που διακοσμεί για άλλη μια χρονιά την μαγική πολιτεία που και αυτή την χρονιά θα μπει στις καρδιές μας.

Δέντρο ύψους 13 μέτρων

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ο άσσος στο μανίκι του Δήμου όπου αυτή τη χρονιά θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Ένα έλατο ύψους περίπου 13 μέτρων θα κοσμεί το κέντρο της πλατείας Γεωργίου, επιβλητικό και εντυπωσιακό, έτοιμο να κλέψει τις εντυπώσεις, με αμέτρητα στολίδια και λαμπιόνια. Μικρότερα δέντρα θα στολίζουν όλη την πλατεία και θα τοποθετηθούν περιμετρικά. Ο βασικός άξονας του σκηνικού θα είναι στο ίδιο μοτίβο με πέρυσι, με την διαφορά ότι θα υπάρχουν κάποιες προσθήκες που θα δίνουν τον αέρα της ανανέωσης στο Χριστουγεννιάτικο χωριό, με στόχο πάντα να μαγνητίσει τους Πατρινούς.

Τα παλιά στοιχεία εμπλουτισμένα

Η Φάτνη με τις φιγούρες ανάγλυφες και ανανεωμένες, τοέλατο, το μεταλλικό φωτεινό αστέρι θα είναι και φέτος τα χαρακτηριστικά στοιχεία του χωριού, ενώ στην χριστουγεννιάτικη παρέα θα προστεθεί ο Ρούντολφ το ελαφάκι και ένα Καρουζέλ το οποίο όμως δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί της ουσίας, αφού θα είναι διακοσμητικό και θα είναι μόνο για φωτογραφίες.

Ένας μεγάλος Άγιος Βασίλης, ξύλινα σπιτάκια που θα προσφέρουν ροφήματα, χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, αλλά και χριστουγεννιάτικα στολίδια και γούρια. Άλλη μια φιγούρα εξίσου χειροποίητη όπως και τα υπόλοιπα στοιχεία που απαρτίζουν το διάκοσμο, είναι ο Καρυοθραύστης τον οποίο έχουν λατρέψει όλα τα μικρά παιδιά.

Ο διάκοσμος στις πλατείες

Πέρα από την πλατεία Γεωργίου, στην πλατεία Τριών Συμμάχων τοποθετήθηκε το μεταλλικό φωτεινό δέντρο, το οποίο έχει ήδη ανάψει, ενώ ο πεζόδρομος της Αγίου Νικολάου, θα γεμίσει από αστεράκια που θα καταλήγουν στην Τριών Συμμάχων. Οι σκάλες της Αγ. Νικολάου παρ ’όλα αυτά δεν είναι γνωστό αν θα καταφέρουν να στολιστούν με λαμπιόνια κι αυτό γιατί ενώ το έργο έχει ολοκληρωθεί από τα μέσα του καλοκαιριού, ο ηλεκτροφωτισμός δεν έχει εγκατασταθεί.

Οπότε δεν είναι ακόμη σαφές αν το αγαπημένο τοπωνύμιο της πόλης θα καταφέρει να συμπεριληφθεί στο χριστουγεννιάτικο κλίμα. Άρωμα γιορτής και στην πλατεία Όλγας όπου τις επόμενες ημέρες θα φωτιστεί το μεγάλο δέντρο της πλατείας με φωτάκια. Είναι πιθανό να μπουν και άλλα στοιχεία που θα δώσουν μια άλλη πιο γιορτινή εικόνα στο κεντρικό αυτό σημείο της πόλης. Ανάλογη εικόνα και στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων με το δέντρο να φορά τα γιορτινά του και φωτεινές αψίδες να τοποθετούνται περιμετρικά.

«Φωτεινή» η Μαιζώνος

Ιδιαίτερο άρωμα Χριστουγέννων και στη Μαιζώνος με θερμό φωτισμό που θα μας θυμίσει τα «παλιά». Αφού σκοπός για τη Μαιζώνος είναι να στολιστούν με φωτάκια τα δέντρα όπως γινόταν στο παρελθόν. Μάλιστα τα δέντρα έχουν ήδη κλαδευτεί έτσι ώστε να στολιστούν ακόμη πιο ομοιόμορφα.

Άρωμα Χριστουγέννων στην Πάτρα 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα