Αργολίδα: Πως λέγεται το εντυπωσιακό φαινόμενο που εμφανίστηκε στον ουρανό (pics)

20.02.2021 / 14:32
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
φα 38

Ένα μεγάλο τμήμα του ουρανού στην Αργολίδα καλύφθηκε χθες από υψηλές αραιές νεφώσεις.

Σύμφωνα με το argolikeseidisis.gr, προς το μεσημέρι στο Ναύπλιο εμφανίστηκε το οπτικό φαινόμενο που ονομάζεται “άλως”. Πρόκειται για ένα φωτεινό δαχτυλίδι γύρω από τον ήλιο (και το βράδυ γύρω από το φεγγάρι).

Οφείλεται στη διάθλαση του φωτός στους παγοκρυστάλλους από τους οποίους αποτελούνται οι συγκεκριμένες υψηλές νεφώσεις που βρίσκονται περίπου στα 6000 μέτρα. Το φαινόμενο δεν είναι πολύ γνωστό στους σύγχρονους Έλληνες των μεγάλων αστικών κέντρων. Αναφέρεται όμως συχνά από τους αρχαίους Έλληνες.

Μάλιστα ο Αριστοτέλης στο έργο του “Μετεωρολογικά” όχι μόνο το περιγράφει αλλά προσπαθεί να το εξηγήσει και μάλιστα η εξήγηση που δίνει είναι πολύ κοντά στην πραγματική.

Ταυτόχρονα η άλως αναφέρεται από αρκετούς αρχαίους συγγραφείς (π.χ Θεόφραστος) ως «σημείο» (δηλαδή σημάδι) από το οποίο θα μπορούσε να γίνει πρόγνωση για τον καιρό που θα επικρατήσει.
Αυτά τα «σημεία» για την άλω επιβίωσαν στην παράδοση τους λαού μας για χιλιάδες χρόνια και χρησιμοποιούνταν ακόμα και πριν από λίγες δεκαετίες όπου η άλως αναφερόταν ως «κύκλος», «αλώνι» ή «φωτοστέφανο» ή «στεφάνι» ή «δαχτυλίδι» (γύρω από τον ήλιο ή την σελήνη). π.χ του ήλιου κύκλος άνεμος ,του φεγγαριού βρεχάμενος”
Αξίζει να τονιστεί ότι το οπτικό αυτό φαινόμενο ονομάζεται και στη διεθνή βιβλιογραφία “halo” (η αρχαιοελληνική λέξη άλως έχει δασεία) και έτσι είναι γνωστό παγκοσμίως ακόμα και σε μη μετεωρολόγους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα