Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το αρχαιότερο γνωστό απολίθωμα ενός γιγάντιου γυρίνου (προνυμφική μορφή των βατράχων) που ζούσε πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια.
Σύμφωνα με το Associated Press, το νέο απολίθωμα, που βρέθηκε στην Αργεντινή, ξεπερνά τον προηγούμενο κάτοχο του αρχαίου ρεκόρ κατά περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια.
Αποτυπωμένα σε μια πλάκα αμμόλιθου είναι τμήματα του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης του γυρίνου, μαζί με αποτυπώματα των ματιών και των νεύρων του.
«Δεν είναι μόνο ο αρχαιότερος γνωστός γυρίνος, αλλά και ο πιο εξαιρετικά διατηρημένος», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Mariana Chuliver, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Maimonides του Μπουένος Άιρες.
Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οι βάτραχοι υπήρχαν ήδη πριν από 217 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά το πώς ακριβώς και πότε εξελίχθηκαν για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ως γυρίνοι παραμένει ασαφές.
Αυτή η νέα ανακάλυψη προσθέτει κάποια σαφήνεια σε αυτό το χρονοδιάγραμμα. Με μήκος περίπου 16 εκατοστά, ο γυρίνος είναι μια νεότερη εκδοχή ενός εξαφανισμένου γιγάντιου βατράχου.
«Βοηθά να περιορίσουμε το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ένας βάτραχος γίνεται βάτραχος», δήλωσε ο Ben Kligman, παλαιοντολόγος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό Nature.
Το απολίθωμα μοιάζει εντυπωσιακά με τους σημερινούς γυρίνους – περιέχει ακόμη και υπολείμματα ενός συστήματος βράγχιων που χρησιμοποιούν οι σημερινοί γυρίνοι για να φιλτράρουν τα σωματίδια της τροφής τους από το νερό.
Αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική επιβίωσης των αμφίβιων έχει παραμείνει ίδια για εκατομμύρια χρόνια, βοηθώντας τα να ξεπεράσουν αρκετές μαζικές εξαφανίσεις, δήλωσε ο Kligman.