Απτόητη η οικονομία των ΗΠΑ, ανάπτυξη 2,9% το δ’ τρίμηνο του 2022

26.01.2023 / 16:20
dollar

Την οικονομία εξακολουθούν να στηρίζουν οι καταναλωτικές δαπάνες, οι ιδιωτικές επενδύσεις και οι κρατικές δαπάνες

Με δυναμική τρόπο φαίνεται ότι ολοκλήρωσε το 2022 η αμερικανική οικονομία, η οποία στο δ’ τρίμηνο εμφάνισε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, με αποτέλεσμα να σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, το ΑΕΠ διευρύνθηκε κατά 2,9% σε ετήσιο επίπεδο, μια επίδοση υψηλότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των ειδικών (2,8%).

Σε τριμηνιαίο επίπεδο, δηλαδή σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο, η μεταβολή του ΑΕΠ καθορίστηκε οριακά χαμηλότερα του 3,2%, ενώ στο σύνολο του 2022 η ανάπτυξη της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 2,1% από 5,9% το 2021.

Στα ποιοτικά στοιχεία, ο ετήσιος δείκτης προσωπικών δαπανών αυξήθηκε κατά 3,2% στο δ’ τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά και επιβραδύνοντας σε σχέση με το γ’ τρίμηνο (4,8%). Εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε στο 3,9% από 4,7% προηγουμένως.

Την ίδια στιγμή, βελτίωση κατεγράφη στις ιδιωτικές επενδύσεις, στις κρατικές δαπάνες, αλλά και στις επενδύσεις από το εξωτερικό. Αντίθετα, οι επενδύσεις των ντόπιων υποχώρησαν κατά 26,7%, κάτι που αποδίδεται στην επιδείνωση των ακινήτων. Μείωση παρουσίασαν και οι εξαγωγές (κατά 1,3%).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα