Αψήφησαν την πανδημία: Οι 150 αιτήσεις για άδειες καταστημάτων εστίασης στην Πάτρα, αλλάζουν τον χάρτη της πόλης

27.01.2021 / 10:45
ʫ埳鬯 ꡴᳴笜峴ߡ󧲠ꡩ 䩡󪝤᳧򠳴筠hޭᠣ顠𥱩ﱩ󬼠宜𫹳粠꯱ﭯ᰼ ᠬ峜粠Աߴ粠18 u㯽󴯵 2020.
(EUROKINISSI/ׁ̉ˇӠʁсÉM͇ө

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά συνολικά 150 αιτήσεις για νέες άδειες καταστημάτων εστίασης ή και μεταβιβάσεις, έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, το τελευταίο έτος, ακόμη και την περίοδο του κορωνοϊού, ενώ αναμένονται και νέες κινήσεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα σφυγμός στο τοπικό επιχειρείν του συγκεκριμένου κλάδου, που είναι μια από τις «βαριές βιομηχανίες» της Αχαϊκής πρωτεύουσας.

Βέβαια, ελέω της παρατεταμένης  οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών και της υγειονομικής που βρίσκεται σε εξέλιξη και συμπαρασύρει οικονομία και κοινωνία, οι αιτήσεις είναι λιγότερες από τις αντίστοιχες στιγμές άλλων ετών.

«Αυτό ξέρουμε να κάνουμε»

Υπάρχει, σαφώς, εξήγηση για τις προθέσεις στησίματος νέων καταστημάτων στην Πάτρα, παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί ραγδαίας μείωσης και λουκέτων, λόγω κορωνοϊού, σε όλη τη χώρα. Όπως ανέφεραν πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης «αναμένεται να κλείσει το επόμενο χρονικό διάστημα μία στις δύο επιχειρήσεις». Γιατί στην Πάτρα – και σε άλλες περιοχές- η εικόνα μπορεί να είναι διαφορετική; Ναι μεν να κλείσουν καταστήματα, αλλά σε μικρότερη βάση από τον πανελλαδικό μέσο όρο και να ανοίξουν  νέα;

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής στην Αχαΐα, Σπύρος Στεργίου, μιλώντας στον «Νεολόγο», εξηγεί:

«Οι περισσότεροι καταστηματάρχες εστίασης δεν ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο. Σε αυτόν τον τομέα έχουν επενδύσει. Αυτόν τον τομέα ακολουθούν χρόνια και με μεγάλη επιτυχία στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Θα λάβουμε τα ρίσκα μας, θα προσπαθήσουμε να ξανά ανοίξουμε όταν μας πουν οι λοιμωξιολόγοι και από κει και πέρα βλέπουμε. Λογιστικά πολλές επιχειρήσεις είναι για κλείσιμο, όμως με πόνο και ελπίδα θα ανοίξουν. Ζουν χιλιάδες οικογένειες. Ή θα πάμε καλά ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Δύο χιλιάδες καταστήματα στην Πάτρα και χιλιάδες εργαζόμενοι», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Το κράτος μας έχει δώσει μια βοήθεια, αλλιώς θα είχαμε καταστραφεί. Με την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, με τα ενοίκια και την επιστρεπτέα προκαταβολή. Υιοθετήθηκαν πολλές από τις προτάσεις που εγκαίρως υποβάλαμε με το Επιμελητήριο Αχαΐας και την Περιφέρεια. Κρατήσαμε ζωντανά τα σπίτια μας, αλλά χρειαζόμαστε κι άλλη στήριξη για τα μαγαζιά μας», υποστηρίζει ο κ. Στεργίου και συνεχίζει: «Έχουμε κουραστεί, αλλά θα συνεχίσουμε. Υπάρχουν αιτήσεις για νέες άδειες και επαναλειτουργία επιχειρήσεων σε όλη την Πάτρα».

Επενδύουν και στους φοιτητές

Επιπροσθέτως, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως, η Αχαϊκή πρωτεύουσα έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό έσοδα από τους φοιτητές, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τζίρο για την εστίαση προ κορωνοϊού που κυμαίνονταν στο 1 εκατομμύριο το μήνα. Οπότε, οι επιχειρηματίες επενδύουν πολλά σε αυτούς, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα ξαναγυρίσουν σιγά – σιγά, μιας και με την έλευση του εμβολίου και το άνοιγμα του καιρού η συνθήκη θα βελτιωθεί.

Ο… χάρτης των νέων καταστημάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», οι αιτήσεις αφορούν σε άνοιγμα καταστημάτων, τόσο άμεσα, μετά δηλαδή το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, όταν καλυτερεύσει το επιδημιολογικό φορτίο, όσο και για το καλοκαίρι. Διαφαίνεται μια αναζωογόνηση της περιοχής του Ρίου και του Καστελλόκαμπου, με επαναλειτουργία ιδιαιτέρως γνωστών καταστημάτων και νέων, συντήρηση των Βραχναιίκων, τόνωση της Ηρώων Πολυτεχνείου, της Ακρωτηρίου, αλλά και του κέντρου της πόλης, όπως στη Ρήγα Φεραίου, στη Γεροκωστοπούλου, στην Όθωνος Αμαλίας, και αλλού.

Ζώης Τζούδας: «Προσέχουμε και γινόμαστε καλύτεροι»

Αψήφησαν την πανδημία: Οι 150 αιτήσεις για άδειες καταστημάτων εστίασης στην Πάτρα, αλλάζουν τον χάρτη της πόλης 5

«Θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε όταν ανακοινωθεί η επαναλειτουργία της Εστίασης. Ψάχνουμε τρόπους για οικονομικούς πόρους επιβίωσης. Είμαι αισιόδοξος. Προφανώς και υπάρχει ένας φόβος, λόγω των δεδομένων δύσκολων συνθηκών που δημιουργήθηκαν και λόγω κορωνοϊού, όμως ο φόβος μας δίνει ταυτόχρονα το έναυσμα για να προσπαθούμε, να προσέχουμε και να γινόμαστε καλύτεροι. Για να παρέχουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στους πελάτες μας.

Προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις. Δημιουργούμε στην Ακρωτηρίου, στα Δεμένικα, ένα σύγχρονο χώρο εστίασης, πολλά υποσχόμενο».

Λευτέρης Ανδριόπουλος: «Ανάγκη για ποιοτική διασκέδαση»

Αψήφησαν την πανδημία: Οι 150 αιτήσεις για άδειες καταστημάτων εστίασης στην Πάτρα, αλλάζουν τον χάρτη της πόλης 6

«Έμαθα στη ζωή μου να είμαι αισιόδοξος και πάντα να κοιτάω μπροστά. Μια μεγάλη επένδυση , εν καιρώ κρίσης και ειδικά φέτος το καλοκαίρι, μετά τη στέρηση τόσων μηνών, η ποιοτική διασκέδαση  θα είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Έχοντας ως “όπλα” την πίστη και την αισιοδοξία, θα προσπαθήσω με την νέα μου επιχειρηματική κίνηση να προσφέρω, παρά τις αντίξοες συνθήκες,  ό,τι πιο λαμπερό και καινοτόμο στον χώρο της εστίασης.

Η δημιουργία ενός βραδινού elegant cocktail bar – restaurant στην τοποθεσία του Καστελλόκαμπου, δίπλα στην πόλη και “πάνω στο κύμα”, θα είναι το “κερασάκι στην τούρτα ” για την ομάδα του Bodegas. Η νέα αυτή κίνηση θα παρουσιάσει με πίστη και όρεξη ένα project που λείπει από την πόλη της Πάτρας και είναι εφάμιλλο πολλών γνωστών bar-restautants του ίδιου επιπέδου.

Τα καλύτερα δεν θα έρθουν από μόνα τους, αλλά όλοι εμείς θα τα φέρουμε, με αισιοδοξία, χαμόγελο και πάντα με το βλέμμα στο μέλλον. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η προσπάθεια θεού θέλοντος και covid επιτρέποντος για το “κάτι” διαφορετικό και δημιουργικό, θα εντυπωσιάσει τον κόσμο και θα πρωτοτυπήσει. Το summer bodegas θα είναι γεγονός σε πείσμα των αρνητών και των καιρών και είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει την έκπληξη του καλοκαιριού».

Στη νέα κίνηση, συμπορεύεται, όπως πάντα, με τον Γιώργο Κούλη και τον Ανδρέα Τζούδα.

Λάμπρος Λιόλιος: «Το Ρίο επανέρχεται»

Αψήφησαν την πανδημία: Οι 150 αιτήσεις για άδειες καταστημάτων εστίασης στην Πάτρα, αλλάζουν τον χάρτη της πόλης 7

 «Γενικά είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί υπάρχει η ανάγκη του κόσμου για διασκέδαση, όπως επίσης η δίψα για καινούργιες προτάσεις. Σε μια περιοχή που τελευταία επανέρχεται, με πολλές καινούργιες προτάσεις και δυνατούς επιχειρηματίες που επενδύουν, σε μια εποχή που πραγματικά πονάει.

Ανοίγουμε στο Ρίο, στο πρώην Sea Through. Με Λατινοαμερικάνικο κοκτέιλ μπαρ και μεξικάνικες επιρροές. Με ethnic κουζίνα που είναι τάση της εποχής.

Θα έχουμε φυσικά έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο προέρχεται από τη σχολή Barista & Bartender (BARTISTA ACADEMY)».

Εμπνευστής και ιδιοκτήτης του project είναι o Λάμπρος Λιόλιος, ιδιοκτήτης του Bartista Project & Αcademy. Υπήρξε επίσης συνιδιοκτήτης επιτυχημένων προσπαθειών.

Διονύσης Πλέσσας: «Έχουμε τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη την Ελλάδα»

Αψήφησαν την πανδημία: Οι 150 αιτήσεις για άδειες καταστημάτων εστίασης στην Πάτρα, αλλάζουν τον χάρτη της πόλης 8

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας μιλώντας στον «Νεολόγο», σημειώνει:

«Είναι γεγονός ότι μέσα σε συνθήκες πανδημίας το πρώτο θέμα που απασχολεί τον κόσμο είναι η υγεία. Μαζί με αυτό όμως είναι και το θέμα της εργασίας. Εργασία η οποία έχει χτυπηθεί και με την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 2009 αλλά και τώρα με την πανδημία.

Bλέπουμε ωστόσο να αιτούνται και νέες άδειες καταστημάτων εστίασης αλλά και μεταβιβάσεις αυτών.

Ο αριθμός αυτός όμως είναι μικρός σε σύγκριση με άλλα χρόνια και προ πανδημίας, όταν για όλο το 2020 και μέχρι σήμερα ο αριθμός για την εστίαση φτάνει στις 150 άδειες περίπου σε όλα τα γεωγραφικά όρια του Δήμου, οι περισσότερες των οποίων είναι μεταβιβάσεις, που περνούν σε άλλα χέρια δηλαδή, ενώ οι ανανεώσεις αδειών εστίασης για το 2021 είναι δύσκολες μέσα στο τοπίο αυτό.

Το τοπίο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι δυστυχώς εχθρικό, η πανδημία τις χτυπάει, η επισφάλεια και το ρίσκο μεγάλο στις συνθήκες αυτές, ουσιαστικά μέτρα στήριξης δεν υπάρχουν από την κυβέρνηση και όλα αυτά είναι ανασταλτικοί παράγοντες για  επαγγελματικό ξεκίνημα, αλλά παρόλα αυτά όπως είπαμε για ανεύρεση εργασίας προσπαθούν και με αυτό τον επαγγελματικό τρόπο και είναι φυσικό.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, πάρα πολλοί είναι πτυχιούχοι που βλέποντας κλειστούς τους δρόμους με βάση την επιστήμη τους επιχειρούν στον τομέα αυτόν για αναγκαστικούς βιοποριστικούς λόγους.

Η εστίαση έχει χτυπηθεί ανεπανόρθωτα αλλά και τα εμπορικά καταστήματα που είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας.

Ως Δημοτική Αρχή είμαστε δίπλα στους υπόψη επαγγελματίες και όσο μπορούμε προσπαθούμε να βοηθήσουμε.

Με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και με μειώσεις αυτών, με επιστροφή δημοτικών τελών ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, για τα χρονικά διαστήματα των lockdown, με χορήγηση ατελώς κοινόχρηστων χώρων στην εστίαση, στο άνοιγμα των καταστημάτων μετά τα lockdown και γενικά με κάθε διευκόλυνση και μέτρο που μπορούμε σε συνεργασία με τους συνδικαλιστικούς φορείς αυτών.

Γνωρίζουμε πως δεν είναι αρκετά και απαιτούνται άλλες κεντρικές πολιτικές στήριξης.

Εμείς θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και για το 2021, παρά το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τον Δήμο έχει μειωθεί κατά 62% σε σχέση με το 2009. Έχοντας φτάσει σε οριακή πλέον η κατάσταση από τις πολιτικές της κάθε κυβέρνησης, γιατί γνωρίζουμε και την κατάσταση των οικονομικών του Πατραϊκού λαού και των επαγγελματιών που δίνουν πραγματικά αγώνα επιβίωσης, αλλά και την κατάσταση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, με αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας και χωρίς μέτρα στήριξης τους από την κυβέρνηση».

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα