Αποζημιώσεις ενοικίου: Ξεκινούν οι πληρωμές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

18.01.2021 / 10:09
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
katoikia-akinita-1280x720

Αρχίζουν από σήμερα και θα ολοκληρωθούν…τον Φεβρουάριο (!) οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια του περασμένου Νοεμβρίου. Το 50% των απωλειών από τα «κουρεμένα» ενοίκια θα πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό που έχουν δηλώσει στο Τaxisnet.

Συγκεκριμένα, από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα θα πληρωθούν όσες αιτήσεις COVID (Νοεμβρίου) εκκαθαρίστηκαν χωρίς πρόβλημα. Οι δηλώσεις στις οποίες εντοπίστηκαν λάθη μεταφέρονται στον δεύτερο γύρο πληρωμών που θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου.

Απόρριψη των δηλώσεων Covid γίνεται στις εξής περιπτώσεις:

-Μη πληττόμενος μισθωτής για χρήση επαγγελματικής στέγης
-Τα ποσοστά μείωσης ενοικίου είναι χαμηλότερα του προβλεπόμενου στο νόμο
-Έχει δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία/επιχείρηση
-Το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης Covid δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης
-Ο εκμισθωτής δεν έχει περιλάβει το ακίνητο στο Ε9
-Δεν έχει συμπληρωθεί σωστά η χρήση του ακινήτου

Σε περίπτωση που εντοπιστούν λάθη η παραλείψεις ο εκμισθωτής, ο υπεκμισθωτής ή οι κληρονόμοι αυτών ενημερώνονται από την ΑΑΔΕ με μήνυμα στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει γνωστοποιηθεί στο Τaxisnet για την απόρριψη της δήλωσης Covid ή για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για τη διόρθωσή της.

Ο δεύτερος κύκλος πληρωμής (του Φεβρουαρίου) για τις μη επιτυχείς πληρωμές του πρώτου κύκλου θα πραγματοποιηθει σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει εκ νέου τους δικαιούχους, ώστε να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις κατά την υποβολή της δήλωσης Covid ή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» ή να διορθώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ. Στο δεύτερο στάδιο η ΑΑΔΕ επεξεργάζεται τις δηλώσεις Covid μετά τις διορθώσεις και τις εγκρίνει ή τις απορρίπτει προκειμένου να διενεργηθούν οι πληρωμές των δικαιούχων ακολουθώντας τα βήματα της παραπάνω διαδικασίας (έγκριση πιστώσεων, δημιουργία νέας κατάστασης από ΑΑΔΕ, μεταφορά ποσού στον ενδιάμεσο λογαριασμό και πληρωμή ποσών μέσω ΔΙΑΣ). Ο δεύτερος κύκλος πληρωμής είναι τελικός.

Διορθώσεις μέχρι 29/1

Επίσης μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021 έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει υποχρεωτικά μειωμένα ενοίκια προκειμένου να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Covid των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου 2020. Μόνο όσοι διορθώσουν τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει θα αποζημιωθούν για το 30% των «χαμένων» ενοικίων. Η αποζημίωση θα έχει τη μορφή επιστροφής φόρου η οποία θα συμψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ ή ακόμα και με το ΦΠΑ που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα. Οι διορθώσεις γίνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν λάβει ειδοποίηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

Ο ανανεωμένος πίνακας της ΠΟΜΙΔΑ με τα κουρέματα και τις αποζημιώσεις. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα ποσοστά της αποζημίωσης και τα στάδια της διαδικασίας.

pinakas-1
pinakas-2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα