Απόσυρση του ν/σ για τα πανεπιστήμια ζητάει η αντιπολίτευση – Εμβληματική μεταρρύθμιση απαντά η κυβέρνηση

14.01.2021 / 17:06
Επέμβαση της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) μετά απο παρέμβαση φοιτητών που δεν επιθυμούν την αναστολή της λειουργείας της σχολής έως τον εορτασμό της Επετείου του Πολυτεχνείου,στην Αθήνα, στις 11 Νοεμβρίου, 2019

Μήνυμα πυγμής στέλνει η κυβέρνηση και δια του εκπροσώπου της σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ και την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας διαμηνύοντας προς την αντιπολίτευση και τους φορείς που αντιδρούν ότι «ήρθε η στιγμή» για αλλαγές.

Ήρθε η στιγμή
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης αφού χαρακτήρισε «εμβληματική μεταρρύθμιση» το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και στο αν θα επιδιώξει συζήτηση και συναίνεση με την αντιπολίτευση ανέφερε ότι «το ελληνικό πανεπιστήμιο με τα φαινόμενα βίας και ανομίας δυσκολεύεται να εξελιχθεί. […] Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Ήρθε η στιγμή».

Η τοποθέτηση αυτή του κυβερνητικού εκπρόσωπου έρχεται τη στιγμή που οι φοιτητές που κινητοποιούνται ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου των κ.κ. Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη καταγγέλλουν την καταστολή της σημερινής κινητοποίησης από τα ΜΑΤ.

Σημειώνεται ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης μιλάει για νομοσχέδιο καταστολής, ειδικά σε ότι αφορά την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας ως ειδικού σώματος της ΕΛΑΣ, μάλιστα ακόμα και το ΚΙΝΑΛ το οποίο τάσσεται επί της αρχής υπέρ της φύλαξης, αντέδρασε χαρακτηρίζοντας το μέτρο αναχρονιστικό.

Ταξικοί φραγμοί και καταστολή
Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του τομεάρχη Παιδείας Νίκου Φίλη διεμήνυσε ότι «θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστούν στην πράξη» και δεσμεύτηκε ότι «θα καταργηθούν όταν φύγει η Δεξιά», καταγγέλλοντας συκοφαντική δυσφήμιση των πανεπιστημίων ως δήθεν κέντρα βίας και ανομίας ενώ τόνισε ότι παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο και σημείωσε ότι η φύλαξη είναι υπόθεση υπηρεσιών που θα λογοδοτούν στις πανεπιστημιακές αρχές.

Από την μεριά του το ΚΚΕ κάνει επιπλέον λόγο για ένταση των ταξικών φραγμών, του αυταρχισμού και της καταστολής στην εκπαίδευση με τις προωθούμενες αλλαγές στην εισαγωγή και τη φοίτηση στα πανεπιστήμια, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε συνθήκες πανδημίας όπου τα ιδρύματα είναι κλειστά και οι φοιτητές εκτός αμφιθεάτρων.

Το ΜέΡΑ25 επίσης κάνει λόγο για νομοσχέδιο έκτρωμα και ζητάει την απόσυρσή του.

Παθογένειες
Πάντως η κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει λόγο για δύο δέσμες ρυθμίσεων σε αυτό το νομοσχέδιο που «αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες» στα πανεπιστήμια.

Ο Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και με αφορμή το ότι χθες δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο, έκανε λόγο για «αναβάθμιση της λειτουργίας και της εικόνας των πανεπιστημίων μας».

«Πρόκειται για ένα σημαντικό, καινοτόμο, μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει δύο μείζονος σημασίας δέσμες ρυθμίσεων. Η πρώτη αφορά ρυθμίσεις που οριοθετούν τη σχέση των φοιτητών με το Πανεπιστήμιο, τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη διάρκεια φοίτησης» είπε ο κ. Ταραντίλης προσθέτοντας ότι «η δεύτερη δέσμη αφορά ρυθμίσεις για τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας για διδάσκοντες και διδασκόμενους».

«Θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης και αποτροπής πράξεων βίας και ανομίας στο Πανεπιστήμιο και αναβαθμίζει τη λειτουργία και την εικόνα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατέληξε ότι «συνιστά -με μια φράση- μια εμβληματική μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες και ανοίγει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματά μας τον δρόμο για την κορυφή που αξίζουν και μπορούν να κατακτήσουν χάρη στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό τους».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα